Hindus Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 „…Bylo kolego byc a nie krytykowac na sile....”Zauważ kolego, że na siłę nie krytykuję, a jedynie zapytałem o kontekst postaci na którą zwróciłem uwagę.A druga sprawa, to gdy ktoś decyduje się na zamieszenie informacji o imprezie na portalu pozwalającym jego użytkownikom na wyrażania swoich opinii, musi liczyć się z sytuacją w której po za samymi pochlebstwami może spotkać się również z krytyką (nawet tą na siłę)…Kompletnie niezrozumiałe i nieakceptowane jest dla mnie podejście: „Nie byłeś, nie masz prawa krytykować!” – owszem mam to niezbywalne prawo, a jeżeli komuś nie podoba się że z niego korzystam, zawsze może naskarżyć na mnie Moderatorowi :)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 P.S. Bez względu na okoliczności o których napisał Storm007 i tak nadal uważam, że mundur pana ze wskazanego przeze mnie zdjęcia jest na niego za duży! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Jak juz kolego zgrasz swoj filmik to go bardzo chetnie obejrzę, bo nic mi nie wiadomo o uzyciu w Zorach MG 42 .......... w rekonstrukcji po stronie niemieckiej brały dział dwa czeskie UKM-y vz59 stylizowane na MG 34, oraz jeden MG 34 napedzany gazem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm007 Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Panie Argonauta, nie twierdze ze jestem nie omylny, moze byc tak jak Pan pisze nie zaliczam sie do ludzi nie omylnych i wszystko wiedzacych. Czyli i tak bron z innej epoki wiec ortodoksa moglby sie przyczepic mimo stylizacji...Panie Hindus wiec prosze wyzczegolnic czy krytykuje Pan sam fakt pojawienia sie goscia w mundurze NVA czy to ze jest za duzy. Z drugiej strony nie jest latwo znalezc oryginalny mundur akurat na wymagany rozmiar, sam Pan doskonale powinien o tym wiedziec... Aby krytykowac trzeba znac charakter imprezy. A nie byla to impreza nastawiona tylko i wylacznie na wrzesien 39. Byla to impreza ktorej jednym z elementow byla rekonstrukcja z 39 a inne sprawy to prezentacja pojazdow i sprzetu wojskowego z roznych epok. Byly Zil-y, Gaz-y, Star, Ferret etc. Jak sie Pan odnosi do takich elementow jak kobieta w kawalerii, wspolczesne motocykle jak Dniepr i Ural (emki po za moja tam chyba nie bylo i to udajaca sama siebie-M-72)czy strazacy i harcerze w praktycznie wspolczesnych ubraniach? To jest dopiero pole do krytyki. Nie wspomne o UKM-ach o ktorych napisal Pan Argonauta (znow cos nowego sie dzieki Panu dowiedzialem).Prawda jest taka ze nawet gdyby Pan w mundurz NVA bral udzial w rekonstrukcji 98% ludzi tam obecnych nie zorientowalaby sie o przeklamaniu. Trzeba sluchac komantarzy z widowni np. tekst gdy maszeruje Wehrmacht z mauserami: a kto im dal takie przestarzale karabiny, przeciez oni mieli same maszynowy" Prawo do krytykowania ma kazdy ale ta krytyka powinna byc poparta argumentami i stanem faktycznym a nie smiac sie z kogos bo mi sie nie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 „…Z drugiej strony nie jest łatwo znaleźć oryginalny mundur akurat na wymagany rozmiar, sam Pan doskonale powinien o tym wiedzieć...”owszem, ale bez większego problemu można znaleźć krawca, który go dopasuje….„…Jak sie Pan odnosi do takich elementow jak kobieta w kawalerii, wspolczesne motocykle jak Dniepr i Ural (emki po za moja tam chyba nie bylo i to udajaca sama siebie-M-72)czy strazacy i harcerze w praktycznie wspolczesnych ubraniach?...”Z zasady krytycznej ocenie poddaję tylko i wyłącznie „stronę niemiecką” w zakresie umundurowania, wyposażenia i uzbrojenia, gdyż w innych dziedzinach moja wiedza jest bardzo ułomna (choć i w tej nie czuję się absolutnie biegły).Nie zmienia to oczywiście faktu, że wymienione przez Kolegę sytuacje są delikatnie mówiąc kontrowersyjne.„…Prawda jest taka ze nawet gdyby Pan w mundurz NVA bral udzial w rekonstrukcji 98% ludzi tam obecnych nie zorientowalaby sie o przeklamaniu….”To jest bardzo niewłaściwe podjeście (dyskutowaliśmy o tym wiele razy na tym forum)! Jeżeli publiczność na imprezach historycznych mielibyśmy traktować wyłącznie jako bezrefleksyjnych konsumentów darmowej rozrywki, to sens traci cała praca rekonstruktorów nad pieczołowitym odtworzeniem wybranych przez nich sylwetek…PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm007 Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 ...Jeżeli publiczność na imprezach historycznych mielibyśmy traktować wyłącznie jako bezrefleksyjnych konsumentów darmowej rozrywki, to sens traci cała praca rekonstruktorów nad pieczołowitym odtworzeniem wybranych przez nich sylwetek…"Zgadza sie bo robimy to dla siebie a nie dla gawiedzi. Tylko z drugiej strony tez patrzac takie podejscie do nas maja producenci i rezyserzy filmowi. W wielomilionowych $$ produkcjach jest czesto wiecej przeklaman i uproszczen niz na rekonstrukcjach gdzie budzet wyraza sie w kilku tysiacach zlotych a nawet kilkuset zlotych w przypadku indywidualnych osob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 ... i to by było tyle odnośnie rekonstrukcji w Żorach...Teraz pogawędzimy o krawcach, jakości polskiej kinematografii i ufo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Podobnie jak przedmowca, tez zastanawiam sie co ma na celu ta dyskusja i dokad zmierza ...... np cyt.. Nikt np. nie zwrocil uwagi ze jako kawaleria wystepowala kobieta" koniec cytatu ...tu na przyklad kompletnie nie lapie Twojej logiki ...skoro nikt nie zwrócil na to uwagi to bardzo dobrze, bo znaczy to tyle ze byla ucharakteryzowana prawidłowo, nie rozumiem tez zupełnie uwagi o motocyklach i czołgu, bo akurat jestem zdania ze na rekonstrukcjach jest miejsce tylko i wyłacznie dla replik pojazdow, a oryginaly maja stac w kolekcjach, ewentualnie na dioramach, a to dlatego że drugowojenne BMW jest zdecydowanie cenniejszym kolekcjonersko przedmiotem niz praktycznie wspólczesny Ural czy Dniepr i zarzynanie go na rekonstrukcjach byloby pospolitym barbarzynstwen.P.S. Podrowienia dla sympatycznej pani ułan ;-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm007 Napisano 22 Sierpień 2009 Share Napisano 22 Sierpień 2009 Moim zdaniem Ural czy Dniepr jest taka sama replika BMW jak szwedzki czy szwajcarski mundur jest replika munduru Wehrmachtu. Blizsze jest M-72 ktore podobne jest do R-71 a tych i tak nie wiele sluzylo w Wehrmachcie (a tez szkoda niszczyc na przeobki bo nie wiele jest oryginalow).Tu sie wlasnie klania przewrotnosc rekonstruktorow. O ile do rekonstrukcji dopuszcza sie motocykle majace luzny zwiazek z oryginalami (w sumie to podobna jest tylko gondola wozka bocznego)to pietnuje sie ludzi ktorzy uzywaja w/w muindurow ktore maja taki sam zwiazek z oryginalem. Repliki BMW robia i kosztuja one krocie...Przecietny widz i tak motocykl z koszem bedzie uwazal za BMW jak i rownierz mundur szwedzki, szwajcarski z obszyciami i dodatkami bedzie uwazal za mundur niemiecki. Wiec wedlug niektorych ortodoksow rekonstrukcji nie nalezy oglupiac widza mundurami majacymi luzny zwiazek z rzeczywistoscia a juz sprzetem mozna robic zafalszowany obraz rzeczywistosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 22 Sierpień 2009 Share Napisano 22 Sierpień 2009 Sugeruję przenieść dyskusję do innego wątku, bo wpadnie Duńczyk i będzie koniec dyskusji. To była moja pierwsza rekonstrukcja i raczej nie chciałbym, żeby wątek został zablokowany dlatego, że pokłóciliście się o motory i szwedzkie mundury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 28 Sierpień 2009 Share Napisano 28 Sierpień 2009 Film z bitwy, niestety sama końcówka:http://www.youtube.com/watch?v=I-Xw6O0ESFU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm007 Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 http://www.youtube.com/watch?v=oKHuyOrl0eo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuna Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Po tylu słowach krytyki i obietnicy poprawy ze strony członków tej przecudnej grupy z zainteresowaniem" zajrzałem na stronę i z nadzieją, że jednak wzięli sobie coś do serca obejrzałem galerię i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu jest tak samo jak było. I nie chodzi tu już o panie w mundurach BW ale...Zresztą jak ktoś ma odrobinę cierpliwości to niech samo obejrzy: http://news.webshots.com/album/577147195wQOHyHPozdrawiam ale nie żgo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRK/WH/BDM Napisano 28 Marzec 2010 Autor Share Napisano 28 Marzec 2010 Witam serdecznieProszę o nie umieszczanie postów o pokazach Ż.G.O. z 27 marca 2010 r.na Żorskim rynku w tym wątku .Powód są to dwa różne pokazy . Zdaję sobie sprawę ,że sierpniowym pokazom wiele brakuje do ideału ale to co mieliśmy okazję oglądac 27 marca na Żorskim rynku wybaczcie , nie wszyscy należą do Ż.G.O. i nie chcą byc z nimi kojarzeni. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 a moim zdaniem powinniście już odpuścić. ile można wałkować ten sam temat? wzięli sobie do serca czy nie, nie powinno was to interesować, zwłaszcza że Ci ludzie i tak zostali już publicznie potępieni, a to ponoć wolny" kraj i każdy ma prawo robić co mu się żywnie podoba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 dobrze że istnieje ŻGO przynajmniej jest sie z czego pośmiać nie trzeba chodzić na kabaret :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.