stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 Nie popieram takiej metody działania!Użytkownicy, którzy tak postępują są nie w porządku w stosunku do osób które ID udzieliły.To nie jedyny powód...To jest tylko moje zdanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Nie tylko Twoje. Bardzo słusznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Czepiacie sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 no i w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 W przypadku tego przedmiotu identyfikacja kolegi z forum okazała się niezbędna do opisu aukcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 stock84: Załużmy ze masz mieszkanie 30m w pieknym betonowym bloku. Pewnego dnia znajdujesz kilka takich jak wyzej skrzynek. nie masz co z nimi zrobic??? To co, wrzucisz je do piwnicy zeby szczury i koty załatwiały w nich swoje potrzeby? Chyba lepiej opylic, niech cieszy oko innych. Bo nie kazdemu chce sie łazic i szukac. Niektórzy wolą zwyczajnie kupić. Druga sprawa to pieniadze. Nie wszyscy poszukiwacze maja tyle kasy że nie wiedzą co z nia robić. A sytuacja obecnie jest jaka jest wiec choć nie zawsze sie chce ale trzeba się z fantem rozstac.Głupi temat i kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 suchy84 - nie chodzi o to, ze ktoś coś sprzedaje, ale że ktoś wykorzystuje czyjąś wiedzę i dobrą wolę do zarobku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 podobnie w tym wypadku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 Przypadek tego przedmiotu to już klasyka, która dosadnie obrazuje powód powstania tego wątku...Polecam lekture:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=647172Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Akurat ten przypadek az razi w oczy.Ale nie wrzucajmy wszystkich do jednej beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Stock84 ,a od czego to jest ,pachnie mi artyleria jakąś...Rozszyfrowano na forum ten kawal zlomu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 pik78 prosze:)http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=647191#782479 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 Suchy84 w przypadku wszystkich tych przedmiotów słowa identyfikacji zostały później wykorzystane(czasem skopiowane) w opisie aukcji lub tytule... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 I coz tego że słowa identyfikacji zostały wykorzystane? Jesli ktos nie chce aby jego słowa zamieszczone na publicznym forum były gdziekolwiek wykorzystywane to niech sobie zastrzega to w tekscie. I co z tego że te przedmioty są sprzedawane? Czy to zbrodnia? O ile nie uchodza za granice i pozostają w Polsce to w czym problem? Moze znalazca nie ma dostatecznej wiedzy środków na renowacje konserwacje i utrzymanie fanta lub poporstu potrzebuje pieniędzy, a kupiec skoro decyduje sie na zakup to nie ma chyba zamiaru przetopić danej rzeczy w hucie tylko trafi ona do prywatnej kolekcji, gdzie będzie cieszyć oko i uczyć historii innych. Więc w czym problem? Ten temat jest dla mnie zupełnie niezrozumiały, oświećcie mniepozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 a jeśli chodzi o to że ktoś produkuje sie i pomaga w identyfikacji, to ja osobiście (o ile w ogóle uda mi sie czasem bardzo żadko coś zidentyfikowac) robie to dla własnej satysfakcji, nauki i zdobycia doświadczenia , a czy ktoś fanta potem sprzeda dalej, czy odda do muzeum to jego święte prawo. Byle nie na złom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 gdyby osoba dająca przedmiot do ID skwitowała wątek słowami 'ok, to nie jest tematyka mojej kolekcji, w związku z tym sprzedaję' - czy Wam wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 Gdyby tak zrobiła to oczywiście...jednak nikt nie wyegzekwuje tego by składać takie oświadczenia" w opisie do ID.I wtedy sytuacja się powtórzy.Ale jak napisałem na górze to jest tylko moje zdanie:)Prosze o uważne czytanie:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 stock84 szkoda nerwów -znam jeszcze wiele takich kwiatków na alledrogo - nic sie nie poradzi -ja niejedno krotnie pisałem do osób identyfikujących swoje znaleziska i często od nich nabywałem fanty - czy to coś złego ? i nieraz byłem osobą identyfikującą - pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale dla niektórych tych przedmiotów sprzedaż na allegro była jedyna szansą na renowacje bądź tez na to ,ze trafia w odpowiednie ręce.Weźmy taka enigmę znalazłem powiedzmy na złomie i nie wiem co to jest daje na identyfikacje -a tu każdy krzyczy enigma gratulacje super trafienie" itp itd. No to juz wiem ze mam enigmę. Dziękuje uprzejmie za pomoc w identyfikacji i zaczynam myśleć. Niestety jest niekompletna, ja się nie znam na na naprawie takich sprzętów a nawet za bardzo nie mam pieniędzy i czasu.( skrzynkę mailowa mam zapchaną 300 listami od identyfikujących/obserwujących proponujących mi oddanie do muzeum ziemi Gołodupskiej, rękę córki, kolekcje łusek lub Volkswagena Golfa II w gazie) Ale postępując z duchem prawdziwego odkrywcy i miłośnika historii wsadzam ja ja na strych i tam trzymam po wieki wieków - od wielkiego dzwonu pokazując gościom na imieninach. Mogę tez ja sprzedać komuś kto ma lekka ręką do wydania 10 000 -20 000 zł. Tak majętna osobę będzie stać zapewne również na remont i doprowadzenie jej do przyzwoitego stanu w przeciwieństwie do mnie który to nawet nie wiedziałem co to jest.Druga rzecz znajduje przedmiot w szopie z jakims dziwnym szpikulcem - daje do identyfikacji - okazuje sie ,że to pikelhauba - a ja zbieram znaczki i mnie nie interesuje taki przedmiot a wiem ,ze za niego mogę kupić kilka znaczków do kolekcji wiec żenię na allegro kto da wiecej.Trzeci przypadek znajduje jakis silnik - wszyscy już mnie nie lubią bo sprzedałem enigme i czapke ze szpikulcem i nikt mi nie mówi co to jest wiec przedmiot lezy gdzies w kacie garazu i zbiera kurz.Na drugim końcu polski ktoś szuka silnika do BMW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Dział identyfikacje jest od identyfikacji a nie od umoralniania. Pomoc w rozpoznaniu przedmiotu powinna być dla identyfikującego przyjemnością i nauką ( chyba, że chce się być rzeczoznawcą pobierając opłaty od wartości znaleziska albo zastrzeże się by opinia nie była wykorzystana do celów komercyjnych) Przedmiot o którym się wypowiadam nie jest mój nie był i nie mam do niego żadnych praw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 witam ja sprzedaję i będę sprzedawał fanty ze strychów bo nie mam co z nimi zrobić a zbieram guziki i monetki na większe gabaryty brak miejsca. Miałem już zarzucane że ktoś mi coś identyfikował a potem to sprzedałem, ale nie o tym chciałem napisać.Panowie poprośmy admina niech założy dział id fantów ,które sprzedasz na allezło.pl"i wtedy nikt nie będzie sapał że ojeju ja mu to zidentyfikowałem a ten ku*as to sprzedał i mi doli nie odpalił!ps. na fotkach w tym wątku nie powinno być czarnej wstążki tylko uśmiechnięta różowa gęba bo fanty nie niszczeją u znalazcy a są być może pięknie wyeksponowane u kogoś z braci kolekcjonerskiej na zaszczytnym miejscu!pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 I z toba pelikan85 się zgodzę. Taki wątek dla wszystkich krzykaczy i sprzedawców by sie przydał. Druga sprawa to identyfikacja takich fantów. Czasami ktoś nie wie co ma, nikt mu tego nie powie, wystawia na aukcje i zgarnia za to marną kase a mógł więcej. Chyba lepiej jest za coś dostać normalne pieniądze niż ochłapy a potem walić głową o ścianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.