KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 Witam chciałbym się z kolegami podzielić pewną refleksją, która jak na mój gust godzi w pojęcie szeroko rozumianego honoru Żołnierze Polskiego. Otóż kiedy ostatnio oddawałem mój płaszcz (zimowy Wojsk Lądowych) do krawca w celu dokonanie zmiany na naramienniku spostrzegłem że orzeł na tym oto naramienniku nie posiada korony...Spytałem Pana krawca czy nie ma może guzików płaszczowych do naramienników, odpowiedział że nigdy takich nie widział. Dla laików w tym temacie dodam że po reformie umundurowanie wyjściowego w roku 1993 (chyba?) do marynarki (kurtki) mundurowej wprowadzono guziki z tworzywa sztucznego które na tarczy guzika posiadają orła wojsk lądowych (czyli zwyczajny orzeł na tarczy amazonek w koronie) Guziki były jaśniejsze od poprzednio wprowadzonych i były bardziej koloru „khaki” . Wprowadzono dwie wersję mały guzik do naramienników, kieszeni i większy do reszty. Co było dziwnym historycznie nie znanym faktem zastąpienia godła państwowego na guzikach przez orła na tarczy amazonek. Siłą rzeczy po zmianie Godła Państwowego, musiano także dodać koronę do orła który był na guzikach płaszcza wyjściowego zimowego i letniego... Wprowadzono nowy wzór guzików wyjściowych do płaszcza z orłem w koronie, kolorem odbiegającym od guzików w kurtce mundurowej. Tym razem wykazano się zupełnym brakiem konsekwencji gdyż powrócono do wizerunku orła z godła państwowego (historycznie poprawnego). Zapomniano jednak stworzyć guzików do naramienników płaszczy, i tak oto nadal produkuję się guziki do naramienników płaszcza ale z orłem bez korony. Każdy może powiedzieć że sprawę żołnierz może załatwić we własnym zakresie i przyszyć do naramienników małe guziki z kurtki mundurowej. Tylko że te guziki mają zupełnie inną barwę i wizerunek orła niż guziki w ciągu głównym płaszcza. Nie jest dziwnym że 20 lat po upadku PRL, nadal nie zdołano się uporać z tym problemem i to w Wojsku Polskim teoretycznej strażnicy tradycji i historii... Na załączonych zdjęciach przedstawiam fotograficzne meritum moich spostrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 Guzik mały płaszczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 guzik mały z koroną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 Guzik płaszczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 zestaw płaszczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 zestaw płaszczowy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 Samo życie, nie ma czym się bulwersować i powoływać na wielkie słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 Skoro dzielimy się refleksjami to jak dla mnie dzisiejsze wojsko (zasadnicza służba)w swoich mundurach wygląda jak by było ochotniczym hufcem pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 Kolega zapomniał już nie istnieje coś takiego jak ZSW... Nie bulwersuję się tym zbytnio ale mnie to zaiste dziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 Wiesz, sam się zacząłem zastanawiać, czy na pewno nie ma małych guzików płaszczowych nowego wzoru i czy w przypadku Twojego płaszcza to nie była naprawa, uzupełnienie braków ( a dajmy na to tylko guziki starego wzoru były) Jeżeli nie ma nowego wzoru małych guzików - faktycznie, dziwne niedopatrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 Płaszcz dostałem jako sort razem z metką (rok produkcji 2007) dodatkowo w moim dochodzeniu odwiedziłem sklep mundurowy na Niepodległości w Warszawie...Były tam dwa płaszcze jeden który miał guziki bez korony i drugi który miał wszytę guziki z tarczą amazonek. Ja to myślałem że padne, widziałem już różne rzeczy ale żeby przeoczyć takie coś?! Powiem Ci jeszcze że przy tym który zobaczyłem jako z doszytymi guzikami z tarczą amazonek , na dole przy połach płaszcza miał małe guziki wzoru LWP...A meteczka oczywiscie wystawiona na rocznik 2008, no popatrz jaki biznes ktoś mógł zrobić stare płaszcze z magazynów na mały lifting oddając... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 Tak wiem że już mamy zawodowców" ,ale wg.mnie jeśli np.do szkoły średniej przyjdzie żołnierz z rekrutować młodego człowieka w mundurze, w którym przed chwilą był na zajęciach taktycznych to czym on chce zaimponować temu młodemu człowiekowi???Gdzie się podziały tzw mundury galowe/wyjściowe ???Czyż nie jest tak,że jak cię widzą tak cię piszą"???p.s. mnie to nie bulwersuje ale bardzo dziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 1 Marzec 2009 Autor Share Napisano 1 Marzec 2009 Kolego bruner pokaż mi chodź jeden przypadek w którym żołnierz porusza się w mundurze z którego wrócił z pasa taktycznego gdziekolwiek indziej niż po tym właśnie pasie taktycznym. Nawet najprostszy żołnierz dawnej ZSW miał dwa mundury polowe z którego jeden był traktowany jako wyjściowo/galowy. Dodam jeszcze ża każdy żołnierz zawodowy posiada mundur wyjściowy/galowy i jesli taki mundur się posiada to bezwzględnym zakazem jest poruszanie się w mundurze polowym poza terenem jednostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 może kolega mnie źle zrozumiał,chodziło mi o wygląd munduru(kamo), a nie jego stan higieniczny .Dodam jeszcze że każdy żołnierz zawodowy posiada mundur wyjściowy/galowy i jeśli taki mundur się posiada to bezwzględnym zakazem jest poruszanie się w mundurze polowym poza terenem jednostki."i tu wielkie dzięki za uświadomienie ,a żołnierza zawodowego w mundurze nie wyjściowym kilka razy widziałem poza jednostką i nie był to poligon,ale nie zaśmiecajmy wątku przepychankamiWracając do tematu to osobiście uważam,że do munduru nie przystoi używać plastikowych guzików bo takie się chyba teraz stosuje??(jeśli nie to proszę poprawienie mnie)Orzełek również powinien być bez tarczy,taki jak np w czasach Królestwa Polskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 1 Marzec 2009 Autor Share Napisano 1 Marzec 2009 nie sięgajmy tak daleko, choćby jak za czasów II RP, tu nawet nie chodzi o tworzywo z jakiego ma być wykonany ale to że MUSI mieć korone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wola Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 WitamMoże wydać się śmieszne, ale ja osobiście spotkałem się z guzikami z orłem wojsk lądowych na mundurze wojsk lotniczych tyle, że guzik był barwy stalowej. Występują też odmiany guzików z orłami z koroną i bez korony oraz z orłem wojsk lotniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 8 Marzec 2009 Autor Share Napisano 8 Marzec 2009 ale mówisz o guzikach płaszczowych? Mógłbyś jakieś zdjęcia dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wola Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 na pewno występują na marynarkach, zdjęcia dodam poźniej, co do płaszczowych guzików to pewien do końca nie jestem ponieważ płaszcz w wojskach lotniczych jest bardzo rzadko używany, a te co są zakładane na uroczystości pochodzą z zamierzchłych czasów PRL. Zazwyczaj odchodząca kadra do rezerwy za przysłowiową flaszkę odsprzedaje młodszym kolegą, tak że najczęściej spotykany guzik na płaszczu posiada orła bez korony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 8 Marzec 2009 Autor Share Napisano 8 Marzec 2009 To tak jak myślałem, nie negowałem występowania korony" na guzikach od marynarki, tą zagwostką która mnie męczy jest ten nieszczęsny płaszcz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.