Skocz do zawartości

Brożek PLAN sytułacyjny fabryki mat.wybuchowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapraszam wszyskich zainteresowanych fabryką materiałów wybuchowych w Brożku - Zasiekach zachętą niech będą plany
gołym okiem widać ze składała sie z dwóch identycznych kompleksów. Czy ktoś ma wiedze jaką role odegrała kolej wąskotorowa szeroko rozbudowana w bliskości Fabryki wiodącą rolą była obsługa tartaku w Łazach ale czy tylko? Czy nie była wykorzystana do rozproszenia czytaj ukrycia wyrobów,sórowców itd.w czasie ewakułacji niewątpliwie liczono sie z powrotem na stare śmieci. A co z jęńcami gdzie zlokalizowane są ich groby. Pytań bez liku odpowiedzi? Zapraszam

Napisano
Sam się już kiedyś zastanawiałem nad tą siecią wąskotorówki,prubowałem ją nawet zjechać całą na rowerze.Torowiska są bardzo czytelne w terenie,obok walała się cała masa podkładów a w odludziach nawet były na swoim miejscu.Ciekawe są głębokie wykopy i wysokie nasypy budowane specjalnie pod tą kolej.Jest kilka rozjazdów głęboko w lesie.Zdziwiły Mnie niektóre miejsca do których dotarłem np jedna z nitek kończy się rampą przeładunkową k/Proszowa,inna przecina drogę k/Gręzawy i leci w str N Roli.Ciekawy jest rozjazd na którym torowisko rozchodzi się w 4 kierunkach,w str lesniczówki gwiazda",w str Marianki gdzie po drodze jest kolejny rozjazd który kończy się na moczarach,ot tak sobie.Jak kol wspomniał wyżej,dojedziemy też do tartaku Lesów i dale pod mostem lini kolejowej Tuplice-Zasieki,w str Nysy gdzie nitka kończy się w wykopie.Znalazłem tam kilka metalowych podkładów.Mimo wszystko nie sądzę by ta linia miała jaki kolwiek związek z fabryką w Brożku,zreszta zadna z nitek nie prowadzi bezpośrednio z ani do niej.Myślę,ze miała ona związek z przemysłem leśnym,tranport surowca choćby do dużego jak na owe czasy tartaku.
Napisano

Ten wagonik wykopaliśmy na początku lat 90 w obiekcie zw prochownią" z racji tego iż wychodziło tam mnustwo lasek prochu...pzdr

Napisano

Już dawno tam nie byłem,swoją drogą to ciekawe czy te pomosty się jeszcze uchowały przed złomiarzami,wszak dostać się do nich nie było łatwo...pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie