Frozzer Napisano 21 Luty 2004 Autor Share Napisano 21 Luty 2004 witamznajomy znalazl choraghiewke z samochodu, jak mniema.narysowalem ja ze sluchu, przez telefon mowil mi co gdzie jest, stad moga byc bledy w narysowaniu choragiewki.helm na chporagiewce jest zielony (czyzby GD) pod spodem jest znak taktyczny saperow, (nie wiem czy tak on wyglada, rysowalem na czuja :)))i co zastanawiajace jest, napis Kp.Fuhrer"czy ktos ma pomysl z jakiego wozu jest ta choragiewka i co to za kompanie fuhrer??? jezeli wogole kompanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Luty 2004 Share Napisano 22 Luty 2004 Nad Odrą. Jedno wyjaśnienie. Założyłem sobie, że zielony hełm to symbol Pz. Gren. Div. KURMARK", bo tylko ona pasuje mi do tego koloru. Oczywiście mogę się mylić. Choć na przykład niektórzy z KURMARKU" wylądowali w marcu w Gdyni. Skąd tam się wzięli? W każdym razie na twoim terenie powinny być GD" i pododdziały BRANDENBURG". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R. Lewy" Lewszyk Napisano 26 Luty 2004 Share Napisano 26 Luty 2004 Frozzer, możesz przesłać mi lepsze zdjęcie choragiewki na maila, zrobie sobie kopie na moje autko.Robert Lewy" Lewszyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 23 Luty 2004 Share Napisano 23 Luty 2004 Sytuacja co do tych wszystkich dywizji jest bardzo złozona. Po pierwsze GD po kontratakach na 3A w rejoinie Ostrołęki poszła w rozsypkę, a jej oddziały walczyły od Nidzicy po Wielbark wspierając grupy piechoty 299DP, 18DGren. Brandenburg stacjonowała przed ruszeniem ofensywy styczniowej w Srokowie na północ Kętrzyna, a następnie została załadowana razem z HG na eszelony i wysłana w rejon Łodzi. Nie mogła brać udziału w walkach pod Wielbarkeim (około 21 - 23 stycznia), gdyż nie zdążyłąby uciec z Prus - Ruski stali już w rejonie Elbląga i zablokowali połączenia kolejowe i drogowe.Natomiast Kurmark wogóle nie stacjonowała w Prusach, więc jest to trop błędny.Należy pamiętać, że dywizja GD nie używała tylko hełmów w kolorze białym, sam słyszałem jeszcze o żółtych wersjach. Być może saperzy używali godła dywizji w kolorze zielonym.PozdrawiamAdam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 21 Luty 2004 Autor Share Napisano 21 Luty 2004 witamznajomy znalazl choraghiewke z samochodu, jak mniema.narysowalem ja ze sluchu, przez telefon mowil mi co gdzie jest, stad moga byc bledy w narysowaniu choragiewki.helm na chporagiewce jest zielony (czyzby GD) pod spodem jest znak taktyczny saperow, (nie wiem czy tak on wyglada, rysowalem na czuja :)))i co zastanawiajace jest, napis Kp.Fuhrer"czy ktos ma pomysl z jakiego wozu jest ta choragiewka i co to za kompanie fuhrer??? jezeli wogole kompanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 26 Luty 2004 Autor Share Napisano 26 Luty 2004 nei wiem czy mi sie uda zrobic lapsze zdjecie, robilem aparatem, ale postaram sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brivibai Napisano 22 Luty 2004 Share Napisano 22 Luty 2004 napis oznacza ni mnie ni więcej dowódcę kp.Jutro po lesie sprawdzę resztę.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Przeanalizowałem wiadomości, które posiadam i faktycznie część dywizji Brandensburg walczyła w rejonach Wielbarka. Natomiast dobrym tropem może być sam korpus pancerny GD. Walczyły tu jego elementy np artyleria, gren. i saperzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Luty 2004 Share Napisano 23 Luty 2004 Niestety nie masz racji. Pododdziały BRANDENBURG " tam były. Żółte hełmy konkretnie miał Fuhrer Begleit Regiment. Odsyłam do literatury o GD ( nie polskiej ).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 27 Luty 2004 Autor Share Napisano 27 Luty 2004 zrobilem maly szkic, symboli na choragiewce.lewy - jeszcze podesle ci dokladne zwymiarowane zdjecie, bo wczoraj nei wpadlem na oto, ze moga byc ci potrzebne wymiary :)))panzer - na tej stronie nie moglem niestety nic znalesc na temat zielonych helmow :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 27 Luty 2004 Autor Share Napisano 27 Luty 2004 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Luty 2004 Share Napisano 22 Luty 2004 Jest to znak taktyczny dowódcy zmotoryzowanej kompanii saperów z okresu 1943-1945. Zielony hełm sugeruje, że jest to kompania oddziału wchodzącego w skład Korpusu Pancernego Grossdeutschland ". Biały hełm używała Dywizja Grenadierów GD". Pozostałe jednostki miały hełmy różnokolorowe: czerwone, niebieskie,żółte. Podaj w przybliżeniu gdzie znaleziono chorągiewkę, bo mam pewne przypuszczenie, co do przynależności dywizyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Luty 2004 Autor Share Napisano 22 Luty 2004 powiem tyle, ze znalezisko bylop czystto przypadkowe, byla to wyprawa po fanty pierwszowojenne, a nie drugo. okolice to ogolnopojete okolice poligonu muszak, i wsi wielbark. kolega doczytal ze GD bronilo wielbarka obsadzajac rzeke omulew. walczylo tam z 3KKGW. w okolicy bylo sporo potyczek. pod nidzica GD ustawilo zapore przeciwczolgowaprosze napsiz swoje przypuszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Luty 2004 Share Napisano 22 Luty 2004 Mówiąc ściśle Wielbark i odcinek rzeki Omulew obsadzał tylko pułk z GD". Natomiast odnośnie mego przypuszczenia nie sprawdziło się. Na tym terenie GD" wspomagały pododdziały Pz. Gren. BRANDENBURG", ale ci cholera mieli czerwone hełmy jako godło. Jak widzisz nic się nie zgadza. Stawiałem na Pz. Gren. KURMARK", ale to inny teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Luty 2004 Autor Share Napisano 22 Luty 2004 dodam jeszcze, ze choragiewek bylo wiecej, ale tylko ta miala namalowane symbole, moze na tamtych sie zatarly??swoja droga ciekawe, ze ta jednostka znajdowala sie w okolicy wielbarka. a w/g ciebie wtedy (styczen45 chyba) gdzie powinna byc??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 26 Luty 2004 Share Napisano 26 Luty 2004 Frozz luknij tu: http://members.shaw.ca/grossdeutschland/są różne sposoby znakowania poszczególnych rormacji GD jak i całego korpusu.Mam też nowe info z walk o Wielbark - Pasym - Barczewo - Jeziorany.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Frozzer
witam
znajomy znalazl choraghiewke z samochodu, jak mniema.
narysowalem ja ze sluchu, przez telefon mowil mi co gdzie jest, stad moga byc bledy w narysowaniu choragiewki.
helm na chporagiewce jest zielony (czyzby GD) pod spodem jest znak taktyczny saperow, (nie wiem czy tak on wyglada, rysowalem na czuja :)))
i co zastanawiajace jest, napis Kp.Fuhrer"
czy ktos ma pomysl z jakiego wozu jest ta choragiewka i co to za kompanie fuhrer??? jezeli wogole kompanie?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.