cyp Napisano 26 Luty 2009 Autor Share Napisano 26 Luty 2009 wiem, że pytanie bardzo amatorskie, ale dopiero zaczynam. Nie chodzi o wskazanie miejsc. Mam wytypowanych kilka. Chodzi mi bardziej o wasze doświadczenie.1. stara poniemiecka karczma (fundamenty): jak najlepiej się za nią zabrać, żeby nie tracić czasu na bzdury?2. ruiny pałacyku - gdzie z waszych doświadczeń najczęściej lokalizowano wysypisko pałacowych śmieci? czy były jakieś reguły czy każdy robił to jak chciał i gdzie chciał.z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 1. chyba najlepiej obejść ja do okoła. 2. jezeli chodzi o śmiecie to moze raczej wysypywane były od tyłu budynku a ponadto ja zawsze zwracam uwage na stare drzewa i koło nich chodze , moze tam jakieś rosna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 cyp, skąd jesteś?ad 1.na ruinach się kopie trudno, jest dużo blach, gwoździ i innych gówienad 2.Jeśli jest park to jak najbardziej warto go zchodzić, ale miej na względzie że przed Tobą było tam 187 cwaniaków z wykrywką:-)Z postu wnioskuję, że szukasz na ziemiach 'wyzyskanych'Na necie są doskonałe, przedwojenne mapy tych rejonów.Porównaj je z aktualnymi, zwróć uwagę gdzie kiedyś były drogi/ścieżki, których dziś już nie ma.To monetowe pewniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 Kop gdzie się tylko da ,gdzie możesz wejść z wykrywką i w miarę nisko ziemi zamiatać cewką .Omijaj współczesne wysypiska śmieci bo szkoda zdrowia i nerw .Stare kapliczki i drogi ,oczywiście polne ,nie nawożone ,cieszą każdego poszukiwacza .Przypadki losowe lub świadome działania które doprowadziły do utraty przedmiotów swoich poprzednich właścicieli są tak zaskakujące i nie dające się ując u żadne schematy że nie ma na to złotej metody .Jeśli chcesz zostać ich znalazcą musisz po prostu szukać .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyp Napisano 26 Luty 2009 Autor Share Napisano 26 Luty 2009 Dolny Śląsk wiadomo - dawne wałbrzyskie :) Mapy mam - brakuje mi tylko dobrej mapy okolic Dzierżoniowa, bo ten png z netu jest fatalny. Tak jak pisałem miejsc do obświecenia jest sporo, więcej niż się da obświecić - chodziło mi nie tyle o duchowe wsparcie i ogólne rady, ale o technologię poszukiwań: jeśli jest karczma, gościniec, zajazd, to gdzie wysypywano śmieci, czy były jakieś reguły, czy każdy kopał sobie dołek, gdzie było mu wygodnie i sypał, czy warto rozkopywać fundamenty, by dojść do piwnic i tego typu sprawy... Ale dzięki za dobre chęci. Ziemia odmarza, niebawem zacznie się zabawa - mam nadzieję, że będzie się czym pochwalić (generalnie nie mam napinki na super skarby, ciesza mnie gadżeciki z przeszłości, stara flaszka, zatyczka od piwa, guzik... ślady, że ktoś tu przed nami był i jakoś starał się zorganizować ten przemijający świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 W pałacykach to pod oknami, czytałem gdzieś, że jak robili porządki to często wykopywali dziurę przed oknem potem co zbędne cyk za okno i zakopywali.Drugie miejsce na pałacykach to koło wejścia jak są schody jak coś chowano to wkopywano się, aż pod nie! Też gdzieś czytałem:)pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.