radek98k Napisano 25 Luty 2009 Autor Napisano 25 Luty 2009 Wyobraźmy sobie tak: Kolejny dzień w pracy poszukiwacza, chodzenie po lasach, starych polach walki i innych terenach. Nagle wykrywacz znajduje metal. Kopiemy i okazuje się że nie da się kopac dalej, ponieważ znaleźliśmy beton. Opkopujemy cały beton i po chwili wyłania się bunkier. Co zrobic, gdy znajdziemy takie coś a właśnie to zbudowane jest w lesie lub na polu? Co zrobic, aby podczas rozmów w urzędzie nie wkopac się w poprostu miec nakaz zasypania budowli. Jak zachowac się, aby na renowację budowli z własnych kosztów urząd miasta i nadleśnictwo było zgodne i potwierdzało Tak". (Przyjmijmy, że działamy w stowarzyszeniu normalnym i wcześniej daliśmy znak(list) o istnieniu bunkra organizacjii zajmującej się fortyfikacjami, oraz napisaliśmy do głównego instytutu lasów państwowych). Mam na wątku po prostu jak odrestaurowac budowle i zrobic z tego np. museum bez kupna bunkra, bo nie można kupic takiego czegoś, gdyż jest to własnośc państwa. Temat troche nie nawiązuje do treści, ale takich ciężkich pytań chyba jeszcze nie było.
topik_2006 Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 Zacznij od dowiedzenia się do kogo teren należy co jest ten znaleziony przez ciebie bunkier :DOceń czy jest sens restauracji Albo dostań się do środka i pozbieraj fanty i wtedy powiadamiaj wszystkich :)
radek98k Napisano 25 Luty 2009 Autor Napisano 25 Luty 2009 Załóżmy, że bunkier jest w lesie lub na nieużytku i jest w dobrym stanie, tylko wystarczą 3 worki z cementem do całej odbudowy.
Molnar Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 z tego co sie oriętuje osoba prywatna chyba nie może wydzierżawić obiektu,musisz założyć stowarzyszenie ,statut,plan zagospodarowania wybrać prezesa i oczywiście wydzierżawić obiekt ,jeżeli jest to zabytek jeszcze dodatkowo dochodzi konserwator,oj ciężki kawał roboty do zrobienia i spodziewaj sie że raczej (chyba że są wyjątki)władze lokalne Ci nie pomogą wręcz przeciwnie...dzierżawa spisywana jest za zwyczaj na 20lat
Kopacz1 Napisano 25 Luty 2009 Napisano 25 Luty 2009 Osoba prywatna może wydzierżawić obiekt,wiem to dokładnie bo sam byłem dzierżawcą starego obiektu militarnego.Pierwotnie mój dzierżawiony obiekt nawet nie był naniesiony na żadnych mapach geodezyjnych i od tego trzeba było zaczynać bo formalnie i prawnie to tak jakby obieku nie było.pzdr.
radek98k Napisano 26 Luty 2009 Autor Napisano 26 Luty 2009 No jestem w stowarzyszeniu. Jakby napisało się do potrzebnych instytucjii z szacunkiem, argumentami i wytłumaczeniem oraz dobrym dowodem to możnaby wydzierżawic obiekt. Jest to kawał roboty, ale się opłaca. Moi koledzy ze stowarzyszenia mają podobny problem, tylko chcą od nowa wybudowac ziemiankę a nie bunkier w miejscu dawnej ziemianki. Były listy do warszawy, nadleśnict, i innych. Kaszubi, jak to kaszubi na jakąkolwiek nowośc mówią nie, czyli leśniczy nadleśnictwa(już nie pamiętam jakiego) Nie zgodził się.(chodziłoo to, że ziemianka znajdowała się w lesie, który miał glebę wzorcową,.). Ale i tak będzie musiał się zgodzic, bo zgodę podpisali wyżsi prezesi. Ziemianka będzie napewno droga, bo drewno jest drogie.
tendrzak Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 przyjedź na śląsk tu kilka obiektów jest już odrestaurowanych w tym też są obiekty prywatnie odrestaurowane i zabezpieczone gdzie wejście do nich ma tylko właściciel. Też są obiekty na gruntach prywatnych i są wtedy w rękach prywatnych oczywiście jako obiekty zabytkowe bez prawa ingerencji w ich strukturę zburzenie" i są wykorzystywane jako komórki, kórniki etc. Ba mało tego na niektóre zostały z uwagi że są na gruncie prywatnym wbudowane w obiekty !! Np niemieckie umocnienie w Zbrosławicach zostało wbudowane w prywatny dom mieszkalny i przerobione na garaż z mocną przebudową obiektu. Niestety wszystko się da załatwić tylko trzeba wiedzieć jak.
steell Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 w Przemyślu jeden obiekt z Linii Mołotowa jest tak odnowiony poszukaj na necie kontaktu
Molnar Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 w Przemyślu są dwa obiekty jeden w trakcie rwnowacji Fort Borek ,drugi to schron bojowy Lini Molotowa na ul Pilsudzkiego, fort Borek wydzierżawia stowarzyszenie (wpisany do rejestru zabytków) drugi kolega Grzegorz ale ten chyba nie jest wpisany do rejestru .
radek98k Napisano 28 Luty 2009 Autor Napisano 28 Luty 2009 No i co z tego, że są te bunkry wydzierżawione, zastanawia mnie co trzeba zrobic, aby miec pozwolenie na odbudowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.