bodziu000000 Napisano 20 Luty 2009 Autor Share Napisano 20 Luty 2009 Z Dziennika BałtyckiegoPodwodna eksplozja pod kontrolą MarynarkiBomby głębinowe znajdujące się na zatopionym niemieckim okręcie z czasów drugiej wojny światowej zdetonowano w czwartek na Zatoce Gdańskiej w pobliżu Helu. O godz. 14.30, w odległości około kilometra od portu rybackiego, wzniosła się wysoka na kilkanaście metrów fontanna wody. To właśnie była podwodna eksplozja, której skutki odczuto też na brzegu. Ci, którzy ją obserwowali, twierdzili bowiem, że czują drgania ziemi. - Wokół Helu znajduje się sporo wraków z czasów drugiej wojny światowej - mówi Bronisław Maciejewski, zajmujący się zarządzaniem kryzysowym i obroną cywilną w helskim magistracie. - Bomby znaleziono wewnątrz niemieckiego kutra przerobionego na kanonierkę - ścigacza okrętów podwodnych UJ 301. Operacja prowadzona przez Marynarkę Wojenną przygotowywana była od wielu miesięcy. W czwartek płetwonurkowie zeszli pod wodę i zamontowali ładunki wybuchowe we wraku. Wszystko zaczęło się bladym świtem." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 to jest siła co;)) jak ja w woju mostek wysadzałem i podłozyłem mydełko 200gram pod kazdy pal (a miało byc o 50% mniej) to j*** konkret ,ale potem miałem zaks wyjazdów na PJ-ki . Ale warto było;)))).Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 09:24 20-02-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Szkoda kanonierki" nurkowałem na niej tylko 1 raz a potem UM zakazał nurkowania na tym wraku. Były tam 2 podstawy do Flaków 2 cm. Ciekawe co było wewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 A co na to konserwator zabytków ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.