bartek.s Napisano 18 Luty 2009 Autor Napisano 18 Luty 2009 Prosze o identyfikacje srebrnego zegarka.Z tlu pusy herb.Wewnatrz napisane A.Julikowski w.Krakowie.Dziekuje.
zebu74 Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 witam,mam pytanie do Vorax.Czy te dwie pokrywki zegarków pochodzą od tego samego wytwórcy? chodzi głównie o podobieństwo i napis ANCRE.pzdr
Vorax Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Gniewkos znowu gadasz głupoty,koperta od tego zegarka jest rowniez wyprodukowana w Szwajcarii, w Polsce nie produkowano srebrnych kopert do zegarkow kieszonkowych(poza baaaardzo nielicznymi wyjatkami ale to znowu temat rzeka)-teraz watek dot. pouczania powinien byc dla Ciebie jasny.Podworkowych porownan z pawiem,nie bede komentowal bo swiadcza one o Twoim poziomie,niestety porownywalnym z poziomem wiedzy o zegarkach.
Vorax Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Zebu 74:W Genevie i okolicach bylo sporo firm,firemek produkujacych takze cale zegarki posledniejszej jakosci na rozne rynki europejskie.Napis Ancre" oznacza rodzaj mechanizmu zegarka-balans ankrowy(doskonalszy i wprowadzony w zastepstwie balansu cylindrowego(Cylindre).Jeden z tych zegarkow byl produkowany na rynek carski ze zwiekszona iloscia kamieni(23.),drugi na rynek europejski,mozliwe ze francuski.Pozdrawiam Vorax
Gniewkos Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Vorax bez urazy oczywiście ale bez punc, raczej nie ma sensu pisać, że szwajcar wiadomo większość tych sikorów była ze Szwajcarii ale do póki nie ma pewności to lepiej się nie wypowiadać co do pochodzeniaKolego zrób dobre zdjęcie punc, to się zobaczy dokładnie i określi pochodzenie pozdro!
Gniewkos Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 No kolego masz problemy ze zrozumieniem tekstu ja mówię tutaj o pochodzeniu srebra, a nie o pochodzeniu zegarka jak widać sam wykluczasz swoje słowa najpierw piszesz, że na bank cały szwajcar choć nie ma punc i pewności nie możesz mieć (jedynie mechanizm), potem że w sporadycznych przypadkach mógł być wyprodukowany w Polsce, że w Niemczech zupełnie pomijasz...Dobry jesteś, skoro po takich fotkach rozróżniasz srebro szwajcarskie od niemieckiego czy polskiego bez punc pełen szacun...
Vorax Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Srebrny zegareczek szwajcarskiej firmy z okolo 1900 roku.Wyprodukowany dla polskiego domu handlowego/zegarmistrza Junikowskiego z Krakowa.Koperta srebrna proby 800 lub 900.Z tego co widze jest to wykopek,badz wyciagniety z wody.Mechanizm szablonowy nie do uratowania.Koperta tradycyjna,ciekawy napis.Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Ok wytłumacze jeszcze raz.W Niemczech cale zegarki byly tworzone przez znane fabryki np firma Junghans,Lange Sohne Glashutte,Kienzle.Nie slyszalem aby odbywala sie produkcja samych kopert(poza np zegarkami szkolnymi ale to inny temat) w zegarkach szablonowych.Owszem czy to w Polsce czy w Niemczech zdolny zegarmistrz o umiejetnosciach zlotnika dysponujacy odpowiednim warsztatem(uczestniczylem w takim procesie) mogl sam stworzyc koperte,jednak na skale masowa bylo to nieoplacalne i wymagalo duzej fabryki.Dlatego tez zlecenia z calej Europy(Poza w czesci Anglia) szly do Szwajcarii(podobnie jak teraz zlecenia na produkcje roznych rzeczy ida do Chin).Dlatego tez przewaznie koperty i mechanizmy szablonowe maja korzenie szwajcarskie.Teraz pytanie czym jest w zegarku punca?Poza znakiem firmowym(znajdujacym sie w zegarkach markowych wyzszej klasy o ktorych nie mowimy w tym przypadku) punca bedzie tylko cecha potwierdzajaca probe srebra/zlota wdg wzoru obowiazujacego w danym kraju.Oznaczac to bedzie nie mniej nie wiecej ze ta koperta zostala sprawdzona pod katem zawartosci srebra w danym kraju!Nie oznacza to ze w tym kraju zostala WYPRODUKOWANA tylko ze zostala w tym kraju SPRAWDZONA.Czesto zdarzalo sie ze zamawiajacy np firma niemiecka lub carska nie chciala aby na kopertach byly nabite punce szwajcarskie.Mialo to np zwiazek z przekretami celnymi (kolejny ciekawy dluzszy watek)w celu ominiecia placenia wyzszych taryf celnych,podatkow za przedmioty ze srebra,itp kwestii urzedowych,mogly byc tez inne wzgledy. Reasumujac punce maja przewaznie male znaczenie i nalezy do nich podchodzic z duzym dystansem.P.S Nie zamierzam sie tutaj chwalic swoja wiedza tylko chce bezinteresownie pomoc kazdemu posiadajacemu zegarek do identyfikacji.
bartek.s Napisano 18 Luty 2009 Autor Napisano 18 Luty 2009 Jest to wykopek.Z miejsca gdzie mysliwi chodzili na polowania.
Gniewkos Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Dokładnie, chodzi o to aby jak najbardziej zgłębić temat aby nie było wątpliwości po to jest dział identyfikacji, na forum był gdzieś zegarek kieszonkowy z tego co pamiętam srebro było niemieckie reszta szwajcarska. Dokładnie tak jest cechowanie jest potwierdzeniem zawartości kruszcu, ale na tym zegarku nie ma cechowania wcale więc tu musisz mi przyznać rację, że zagalopowałeś się w stwierdzeniu iż cały zegarek to szwajcar.Nie raz zidentyfikowałeś lub pomagałeś w id tutaj i nie podważam twojej wiedzy!!! Sam pomagałeś mi identyfikować mój złoty zegarek. Dlatego myślę, że w tym miejscu należy zakończyć id, i że wszystko zostało wyjaśnione!pozdrawiam!
zebu74 Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Skoro w temacie zegarków jesteśmy,czyli w tym przypadku nais Cylindre oznacza balans cylindryczny,wcześniejszy od ancre,a 6 rubis oznacza 6 kamieni?
Vorax Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Gniewkos:jezeli nie ma puncy a koperta jest srebrna wowczas biorac pod uwage mechanizm nalezy przyjac ze jest szwajcarskiej produkcji i to przyjalem(analizowalem takze inne atrybuty tego zegarka zanim to stwierdzilem ale to znowu elaborat).Z cala reszta nie ma problemu-lubie to forum i zamierzam pomagac dalej:) Zebu74:Dokladnie tak,to zegareczek z okolo 1880 roku kluczykowy z balansem cylindrowym na 6 kamieniach. Pozdrawiam Vorax
zebu74 Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 dzięki,jeszcze ostatnie zapytanko i dam Tobie spokój :-),co to są tekamienie" w zegarkach? dobrze było by wiedzieć.pzdr
Vorax Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Kamienie w zegarkach sa to te czerwone rubiny(najczesciej syntetyczne chociaz w super zegarkach trafiaja sie i diamenty).Sluza one ochronie koncowek czopow w trybach.Dzieki tym kamieniom czopy w zegarkach nie wycieraja sie tak szybko niz w przypadku zamonowania czopu bezposrednio w plycie zegarka.Wplywa to oczywiscie na zywotnosc i bezawaryjnosc pracy zegarka.Pozdrawiam Vorax
bartek.s Napisano 18 Luty 2009 Autor Napisano 18 Luty 2009 Prosze o identyfikacje srebrnego zegarka.Z tlu pusy herb.Wewnatrz napisane A.Julikowski w.Krakowie.Dziekuje.
Vorax Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Gniewkos:bez urazy ale cos co może być już jasne dla Ciebie wcale mogło nie być jasne dla kolegi.Dlatego zadał pytanie a ja mu odpowiedziałem za co podziekował.Nie mów mi w tym temacie jak ma wyglądać moja identyfikacja zegarków.Pomijam kwestie że w zegarkach kieszonkowych punce nie są najważniejszym kryterium oceny.Zdjęcia puncy w przypadku tego zegarka raczej nic nowego nie dodadzą.Pozdrawiam Vorax
Gniewkos Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 No jak widać punc nie ma, więc nie można przyjąć, że szwajcar więc to już może wprowadzać w błąd, a nie oto chodzi w id...pozdro!
Vorax Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 P.S Bardzo wiele zegarków nie jest jednak szwajcarskich lub produkowanych w Szwajcarii-proponuje poczytac najpierw troche fachowej litaratury.
Gniewkos Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 literatura raczej nie jest mi potrzebna do stwierdzenia, że nie wszystkie sikory były produkowane w Szwajcarii...pozdro!***The End***
Pytanie
bartek.s
Prosze o identyfikacje srebrnego zegarka.Z tlu pusy herb.Wewnatrz napisane A.Julikowski w.Krakowie.Dziekuje.
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.