Skocz do zawartości
  • 0

Nabój do pistoletu sygnałowego-pytanie o kolor ???

festunguben

Pytanie

Napisano
Wychodza łuski od rakietnic z różnymi kolorami na jaki swiecił się ładunek, ale dużo wychodzi z czarnym oznaczeniem, no właśnie czemu czarne?? Co, strzelali w dzień i robiła się noc :)))

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, tak mi właśnie nie dawało spokoju jedno słowo Lackabdichtung które powinno w kontekście oznaczać właśnie oznakowanie na krążku centralnie na szczycie, miałem sprzeczne informacje, kiedy już je znalazłem - to już wrzuciłeś fajny materiał który się przyda ;)
pozdro
Napisano
Wychodza łuski od rakietnic z różnymi kolorami na jaki swiecił się ładunek, ale dużo wychodzi z czarnym oznaczeniem, no właśnie czemu czarne?? Co, strzelali w dzień i robiła się noc :)))
Napisano
Możliwe, że trafiłeś na M-Patrone. Używane były do specjalnych celów, np. oznaczania ważnych punktów i ich najbliższego terenu. Pojedyncza gwiazda dawała czystobiałe światło. Od razu po opuszczeniu lufy osiągała pełną jasność a zważając na większą prędkość lotu niż przy zwykłej amunicji efekt ten wyglądał jak linia światła. Gwiazda gasła po osiągnięciu maksymalnej wysokości około 180 m a pozostałości spadały na ziemię (to był rozkaz używania hełmów i nie patrzenia w górę dopóki nie spadną resztki). Naboje te posiadały zwiększony ładunek miotający, przez co wystrzał mógł się odbywać tylko z rakietnicy umieszczonej na specjalnej podstawie lub specjalnej takiej dziwnej wyglądającej jak rura łamanej rakietnicy. Naturalnie starano się wystrzelić ładunek jak najbardziej pionowo, jeśli miał oświetlać miejsce z którego się strzelało. Wystrzał z rakietnicy w standardowy sposób groził urazami stawów.
One właśnie posiadały czarny pierścień dookoła a na denku z tego co wyczyłałem dodatkowo powinny posiadać czarną literę M. Innych z takim czarnym znakowaniem nie znalazłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie