mietek Napisano 13 Luty 2009 Autor Napisano 13 Luty 2009 Jakie rewolwery poza naganami uzywano w okresie IIRP?Chodzi o bron sluzbowa jak i z zakupow prywatnych oficerskich.Uwzgledniajac pozostalosci po I wojnie.Jakie byly kabury i ladownice do nich?W jakiej ladownicy przenoszono zapasowa amunicje do Nagana?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 22:41 13-02-2009
dudzin Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Wśród prywatnej broni oficerów 9 psk w 1935 r. wymieniany jest „Kast-Sauer bęben” 8 mm - czyli chyba rewolwer, ale nie mogłem go namierzyć w necie.Jeżeli ktoś posiadałby by bliższe dane na jego temat, to proszę o info.
mietek Napisano 25 Lipiec 2009 Autor Napisano 25 Lipiec 2009 W watku jest jeszcze wymieniony jako uzywany w WP: austriacki rewolwer wz.74: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=408925
dudzin Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Zgodnie z tym co napisałem dzięki mowglyn za rozwianie moich wątpliwości i dokładne wyjaśnienie o jaki typ rewolweru chodzi.Na zakończenie zacytuje tylko fragment swojego pierwszego postu chyba rewolwer, ale nie mogłem go namierzyć w necie. Jeżeli ktoś posiadałby by bliższe dane na jego temat, to proszę o info." - tak więc temat bezmyślnego przepisywania pominę, bo szkoda żebyś dostał do kolekcji czerwoną kartkę".Pozdrawiam Dudzin
pavlo777 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 dodam jeszcze rewolwer Sarmata 8 mm - też z Ilustrowane Słownictwo Materiału Uzbrojenia..."
MarcinF Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 Istniał austro - węgierski rewolwer Rast und Gasser. Być może Kast to przekręcone Rast.
mietek Napisano 27 Lipiec 2009 Autor Napisano 27 Lipiec 2009 To zupelnie dziwny zlepek, bo byl tez i pistolet austrowegierski Roth-Sauer 1900
mietek Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Czy sa moze jakies informacje na temat uzywania tzw Reichsrevolver w WP, czy wczesniejszych formacjach wojskowych?Chodzi o wzory zarowno 1883 jak i wczesniejszy 1879.
mietek Napisano 24 Marzec 2010 Autor Napisano 24 Marzec 2010 Czy S&W kontrakt dla Rosji Carskiej (S&W Russian), trafily tez do jednostek polskich? Np legionow formowanych w Rosji?
mietek Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 Dzieki Dziennikowi Rozkazow z 1924, gdzie opublikowano cennik broni edacej juz w uzbrojeniu wojska" mamy liste rewolwerow, a przynajmniej tych ktore warto bylo wymienic ze wzgledu na ich ilosc.Wymienione sa, kolejnosc jak w spisie (pisownia nazw broni oryginalna):- Bayard 8m/m bebenkowy- Nagan 8m/m ofic- Nagan 8m/m zolnierski- Colta 9 m/m- Webley 11 m/m- Gasser 8 m/m- Niem, Wloski, ros 11m/m- Smitt-Wesson 8m/m- St-Etienne 8m/m- St-Etienne 11m/m- Lefauche 8m/mCzyli na moje 2 powyzsze pytanie (o Reichsrevolver, oraz S&W Russian) mozna odpowiedziec pozytywnie, byly w WP, wymienione jako Niem, ros 11m/m.
mietek Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 Czy ktos, gdzies sie spotkal w rewolwerami Lefaucheux wymienionymi w jakichklwiek zrodlach poza tym spisem uzbrojenia z 1924 roku?Moze jest cos w Ilustrowanym Slowniku Uzbrojenia (nie mam go)?Czy to chodzi o rewolwery sztyftowe, czy jakies konwersje?A moze jakas inna konstrukcja?Niska cena moze wskazywac iz sztyftowe?Poszukalem troche, amunicja sztyftowa w czasie 1 wojny byla nadal produkowana, ale caly system byl przestarzaly.
mietek Napisano 8 Lipiec 2011 Autor Napisano 8 Lipiec 2011 Znalazlem informacje o konwersji z amunicji trzpieniowej na zaplon centralny, tylko nie wiadomo czy to takowe chodzi w dokuemncieWszystkie dodatkowe informacje o rewolwerach w WP nadal poszukiwane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.