filipe75 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 Witam . Mam prośbę do fachowców w dziedzinie . Monety pochodzace z ziemi posiadaja różne odcienie patyny , chciałbym zachować ich barwę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipe75 Napisano 13 Luty 2009 Autor Share Napisano 13 Luty 2009 Panowie moneciarze do dzieła.Proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 15 Luty 2009 Share Napisano 15 Luty 2009 Witam.Strzelam że standardem jest oliwa z oliwek.Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Luty 2009 Share Napisano 16 Luty 2009 W patynę w celu dodatkowego utrwalenia można wetrzeć miękką szmatką olej rycynowy lub parafinowy, a następnie wytrzeć do sucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipe75 Napisano 19 Luty 2009 Autor Share Napisano 19 Luty 2009 vis1939 olej parafinowy z jasnozielonej patyny robi ciemnozieloną . Próbowałem wielokrotnie. Czy ktoś urzywał oleju rycynowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo_sm Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Ja zawsze najpierw myję w płynie do mycia naczyń, a potem prze kilka dni moczę w oliwie do smarzenia wtedy patyna nasiąka i monetka jest ładna,czasem zdarzy sie ze po wyjęciu z ziemi monetka jest piekna a w miarę schnięcia odpada patyna dlatego polecam odrazu po wykopaniu wrzucic w pojemniczek z oliwą by uratować patynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.