filipe75 Napisano 11 Luty 2009 Autor Napisano 11 Luty 2009 Witam . Mam prośbę do fachowców w dziedzinie . Monety pochodzace z ziemi posiadaja różne odcienie patyny , chciałbym zachować ich barwę .
necroskop Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 Witam.Strzelam że standardem jest oliwa z oliwek.Marek
vis1939 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 W patynę w celu dodatkowego utrwalenia można wetrzeć miękką szmatką olej rycynowy lub parafinowy, a następnie wytrzeć do sucha.
filipe75 Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 vis1939 olej parafinowy z jasnozielonej patyny robi ciemnozieloną . Próbowałem wielokrotnie. Czy ktoś urzywał oleju rycynowego ?
desmo_sm Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Ja zawsze najpierw myję w płynie do mycia naczyń, a potem prze kilka dni moczę w oliwie do smarzenia wtedy patyna nasiąka i monetka jest ładna,czasem zdarzy sie ze po wyjęciu z ziemi monetka jest piekna a w miarę schnięcia odpada patyna dlatego polecam odrazu po wykopaniu wrzucic w pojemniczek z oliwą by uratować patynę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.