Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o pomoc w ID łusek

MARO.D

Pytanie

Napisano

Witam.Mam prośbę o pomoc w identyfikacji trzech łusek:
-nr.1-łuska od mausera(7,92/57) z czeskimi biciami,jedyną ciekawostką jest to iż łuskę pokryto niklem pomimo,że jest mosiężna-moje pytanko dotyczy tego czy było to jakieś oznaczenie amunicji specjalnej?
-nr.2-łuska wysokości łuski od mausera(na zdjęciu) ale kaliber inny-ok.7mm(bicia poniżej)
-nr.3-wymiary łuski:kal.ok.6,5mm(pomiar utrudniny zagięciem górnych krawędzi do środka-po czym wnioskuję,że to ślepak,były jeszcze pozostałości tekturowej przybitki pod krawędziami),wysokość: 35mm-na zdjęciu obok łuski z kbks(bicia poniżej)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Udało mi się wytłumaczyć niklowanie łuski od mausera :)faktycznie tak oznaczano amunicję specjalną.To naboj redukowany-ze zmniejszonym ładunkiem prochowym.Została tylko ta łuska z samą datą...
Napisano
nr2 to hiszpania http://www.municion.org/iphp/basedatos2.php?buscarpor=Marcaje+principal&como=empiece+por&pregunta=1937&submit=Enviar+Consulta.
Napisano
Dziękuję za pomoc w identyfikacji.Dopiero teraz zauważyłem moją pomyłkę z wymiarami łuski nr.3,faktyczna wysokość to 15mm(podałem 35mm :P),od rewolweru Smith&Wesson-miłe zaskoczenie :)
Napisano

Witam.Mam prośbę o pomoc w identyfikacji trzech łusek:
-nr.1-łuska od mausera(7,92/57) z czeskimi biciami,jedyną ciekawostką jest to iż łuskę pokryto niklem pomimo,że jest mosiężna-moje pytanko dotyczy tego czy było to jakieś oznaczenie amunicji specjalnej?
-nr.2-łuska wysokości łuski od mausera(na zdjęciu) ale kaliber inny-ok.7mm(bicia poniżej)
-nr.3-wymiary łuski:kal.ok.6,5mm(pomiar utrudniny zagięciem górnych krawędzi do środka-po czym wnioskuję,że to ślepak,były jeszcze pozostałości tekturowej przybitki pod krawędziami),wysokość: 35mm-na zdjęciu obok łuski z kbks(bicia poniżej)

Napisano
zagięcia górnych krawędzi łuski nr.3 są nieznaczne,coś takiego jak we współczesnych nabojach gazowych,nawet troszkę mniejsze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie