bjar_1 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Lew_Judy...jakaś rasta moneta, ewentualnie talon na gandę ;)
meteor1 Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 a może z ta monetką pójdzie lepiej - troszkę swojsko pachnie komunizmem
meteor1 Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 tylko te dziwne literki - no nawt literkami nazwać to trudno :)
bandolero Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Dlaczego tak zadziwiają Cię te literki? To zwykłe pismo arabskie, język arabski jest trzecim językiem świata i powinno się go uczyć w szkołach, zamiast takich wymierających narzeczy jak j. niemiecki. Druga monetka jest to 5 centymów z Algierii, z czasów socjalizmu algierskiego" wprowadzanego przez Huariego Bumediena- przeczucie Cię nie myliło :) Pierwsza moneta jest z Etiopii (co widać po piśmie amharskim i lwie, ale nie można określić dokładnie nominału- jest to albo 5 albo 10 centów, te monety różniły się jedynie wielkością, a tego nie widać na zdjęciu. Pozdrav.
meteor1 Napisano 7 Luty 2009 Autor Napisano 7 Luty 2009 Zadziwiają mnie - no cóż mimo iż spory kawał tego świata to świat arabski to dla mnie i myślę że dla wielu jest to swego rodzaju egzotyka. O literkach właściwie żartowałem - nie jestem pewien czy przy tym piśmie powinno mówić się litery arabskie" czy znaki arabskie".Moneta z Etiopii ma 22mm średnicy.Dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.