Rabi79 Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Witam. Mam X-terre 70 ze standardową cewką koncentryczną 7.5hz 9 cali (22cm). Noszę się z zamiarem zakupienia takiej samej ale 10,5 calowej (26cm). Macie może jakieś porównanie między tymi cewkami? czy by się taka zmiana opłacała w przełożeniu na zasięg bądź samą pracę wykrywacza? Pozdrawiam!!
longwood Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 na forum proscana ten temat jest dość obszernie opisany
VanWorden Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Rabi79 - Różnica jest znaczna nie tylko w zasięgach, ale również w stabilności. Większa sonda jest typu DD co w pewnych terenach sprawi, że wykrywacz będzie pracował stabilniej na nieco wyższych nastawach. Generalnie polecam własnie tę większą jako standardową ponieważ dobrze pokrywa teren, ma lepszy zasięg i jest bardziej stabilna. Minusem jest nieco trudniejszy pinpoint, ale można się do tego przyzwyczaić.PozdrawiamVW
wojtekanka Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Witam,wszystko racja + jeszcze jedne minus waga cewki 10,5.Komfort poszukiwan bedzie pewnie sporo mniejszy.
VanWorden Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 wojtekanka - wbrew pozorom nie jest tak źle bo X70 jest leciutka i bardzo dobrze wyważona, nawet z tą cewką.PozdrawiamVW
Zwierzu Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Z tą cewką delikatnie cięzsza.Ale i tak o.k w porównaniu do wagi innych Minelabów.
Rabi79 Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 mam już takową w ręku, faktycznie minimalnie cięższa tylko. jutro mam nadzieję przetestować ja w terenie:]
Rabi79 Posted February 7, 2009 Author Posted February 7, 2009 a więc dzisiaj jestem po 3 godzinnym spacerze z 10,5 calową cewką i choć w ręku nie czuć różnicy wagi to już chodząc z wykrywką różnicę czuć. Mieliście rację - przy czułości 29 jest dużo lepiej ze stabilnością pracy niż ze standardowa cewką, a chodziłem po tym samym terenie więc własności gruntu te same.pozdrawiam!!!
hombre1 Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 Przyznam,że jestem nieco zaskoczony poprzednimi postami ponieważ w X-70 jeszcze nigdy nie miałem braku stabilnej pracy na standardowej cewce,a chodzę z nastawami na maksa.Pozdrawiam!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.