Rabi79 Napisano 4 Luty 2009 Autor Napisano 4 Luty 2009 Witam. Mam X-terre 70 ze standardową cewką koncentryczną 7.5hz 9 cali (22cm). Noszę się z zamiarem zakupienia takiej samej ale 10,5 calowej (26cm). Macie może jakieś porównanie między tymi cewkami? czy by się taka zmiana opłacała w przełożeniu na zasięg bądź samą pracę wykrywacza? Pozdrawiam!!
longwood Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 na forum proscana ten temat jest dość obszernie opisany
VanWorden Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Rabi79 - Różnica jest znaczna nie tylko w zasięgach, ale również w stabilności. Większa sonda jest typu DD co w pewnych terenach sprawi, że wykrywacz będzie pracował stabilniej na nieco wyższych nastawach. Generalnie polecam własnie tę większą jako standardową ponieważ dobrze pokrywa teren, ma lepszy zasięg i jest bardziej stabilna. Minusem jest nieco trudniejszy pinpoint, ale można się do tego przyzwyczaić.PozdrawiamVW
wojtekanka Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Witam,wszystko racja + jeszcze jedne minus waga cewki 10,5.Komfort poszukiwan bedzie pewnie sporo mniejszy.
VanWorden Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 wojtekanka - wbrew pozorom nie jest tak źle bo X70 jest leciutka i bardzo dobrze wyważona, nawet z tą cewką.PozdrawiamVW
Zwierzu Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Z tą cewką delikatnie cięzsza.Ale i tak o.k w porównaniu do wagi innych Minelabów.
Rabi79 Napisano 5 Luty 2009 Autor Napisano 5 Luty 2009 mam już takową w ręku, faktycznie minimalnie cięższa tylko. jutro mam nadzieję przetestować ja w terenie:]
Rabi79 Napisano 7 Luty 2009 Autor Napisano 7 Luty 2009 a więc dzisiaj jestem po 3 godzinnym spacerze z 10,5 calową cewką i choć w ręku nie czuć różnicy wagi to już chodząc z wykrywką różnicę czuć. Mieliście rację - przy czułości 29 jest dużo lepiej ze stabilnością pracy niż ze standardowa cewką, a chodziłem po tym samym terenie więc własności gruntu te same.pozdrawiam!!!
hombre1 Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Przyznam,że jestem nieco zaskoczony poprzednimi postami ponieważ w X-70 jeszcze nigdy nie miałem braku stabilnej pracy na standardowej cewce,a chodzę z nastawami na maksa.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.