Skocz do zawartości

X-terra 70 jaka różnica miedzy cewkami 7,5hz

Rabi79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Mam X-terre 70 ze standardową cewką koncentryczną 7.5hz 9 cali (22cm). Noszę się z zamiarem zakupienia takiej samej ale 10,5 calowej (26cm). Macie może jakieś porównanie między tymi cewkami? czy by się taka zmiana opłacała w przełożeniu na zasięg bądź samą pracę wykrywacza?
Pozdrawiam!!
Napisano
Rabi79 - Różnica jest znaczna nie tylko w zasięgach, ale również w stabilności. Większa sonda jest typu DD co w pewnych terenach sprawi, że wykrywacz będzie pracował stabilniej na nieco wyższych nastawach. Generalnie polecam własnie tę większą jako standardową ponieważ dobrze pokrywa teren, ma lepszy zasięg i jest bardziej stabilna. Minusem jest nieco trudniejszy pinpoint, ale można się do tego przyzwyczaić.

Pozdrawiam

VW
Napisano
mam już takową w ręku, faktycznie minimalnie cięższa tylko. jutro mam nadzieję przetestować ja w terenie:]
Napisano
a więc dzisiaj jestem po 3 godzinnym spacerze z 10,5 calową cewką i choć w ręku nie czuć różnicy wagi to już chodząc z wykrywką różnicę czuć. Mieliście rację - przy czułości 29 jest dużo lepiej ze stabilnością pracy niż ze standardowa cewką, a chodziłem po tym samym terenie więc własności gruntu te same.
pozdrawiam!!!
Napisano
Przyznam,że jestem nieco zaskoczony poprzednimi postami ponieważ w X-70 jeszcze nigdy nie miałem braku stabilnej pracy na standardowej cewce,a chodzę z nastawami na maksa.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie