Jump to content
  • 0

Guzik sygnowany Munchheimer Starszy

Vampira

Question

Posted
Hej, witam. Mam problem ze zidentyfikowaniem guzika. Jest bardzo ciekawy, ale nie dodaję zdjęcia, bo byłoby mało wyraźne. Więc tak - sygnowany Munchheimer Starszy, średnica 25 mm. Guzik przedstawia 2 tarcze. Na tarczy z lewej strony przypuszczalnie jest wieniec, nad tarczą korona i postać trzymająca coś w rękach. Tarcza z prawej strony przedstawia księżyc i gwiazdę, a nad tarczą jest korona, mały księżyc i gwiazdka na tle prawdopodobnie świec. Spotkaliście się już może czymś takim?

13 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Dzięki, spróbuję tak właśnie zrobić. Guzik został znaleziony w pobliżu dworku Pana Suchodolskiego - malarza, poety i żołnierza.
Posted
Na podstawie opisu,przypuszczam że herb z wieńcem to Nałęcz,a ten drugi z księżycem to Leliwa.Jeśli nie możesz zrobic zdjęc guzika,to przerysuj herby.Sprawdź również czy tarcze herbowe nie są zakreskowane(układ kresek wskazywałby na kolor tarczy).
Posted
Hej, witam. Mam problem ze zidentyfikowaniem guzika. Jest bardzo ciekawy, ale nie dodaję zdjęcia, bo byłoby mało wyraźne. Więc tak - sygnowany Munchheimer Starszy, średnica 25 mm. Guzik przedstawia 2 tarcze. Na tarczy z lewej strony przypuszczalnie jest wieniec, nad tarczą korona i postać trzymająca coś w rękach. Tarcza z prawej strony przedstawia księżyc i gwiazdę, a nad tarczą jest korona, mały księżyc i gwiazdka na tle prawdopodobnie świec. Spotkaliście się już może czymś takim?
Posted

Narysowałam tak jak mogłam, by uwydatnić szczegóły. Normalnie to rysuję ładnie, ale o 11.00 w nocy to nie takie proste, a poza tym chciałam uwydatnić to co charakterystyczne. Nałęcz i Leliwa się zgadza, tylko zastanawia mnie uniesiony w lewo róg księzyca w herbie Leliwa. A może to nie ma znaczenia?

Posted
Właśnie, mi tez tak się wydawało. Pierwszy raz trafiło mi się coś takiego.Ale te symbole na nim, to trochę takie mało typowe jak na te tereny, prawda?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information