Skocz do zawartości
  • 0

Guzik sygnowany Munchheimer Starszy

Vampira

Pytanie

Napisano
Hej, witam. Mam problem ze zidentyfikowaniem guzika. Jest bardzo ciekawy, ale nie dodaję zdjęcia, bo byłoby mało wyraźne. Więc tak - sygnowany Munchheimer Starszy, średnica 25 mm. Guzik przedstawia 2 tarcze. Na tarczy z lewej strony przypuszczalnie jest wieniec, nad tarczą korona i postać trzymająca coś w rękach. Tarcza z prawej strony przedstawia księżyc i gwiazdę, a nad tarczą jest korona, mały księżyc i gwiazdka na tle prawdopodobnie świec. Spotkaliście się już może czymś takim?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, spróbuję tak właśnie zrobić. Guzik został znaleziony w pobliżu dworku Pana Suchodolskiego - malarza, poety i żołnierza.
Napisano
Na podstawie opisu,przypuszczam że herb z wieńcem to Nałęcz,a ten drugi z księżycem to Leliwa.Jeśli nie możesz zrobic zdjęc guzika,to przerysuj herby.Sprawdź również czy tarcze herbowe nie są zakreskowane(układ kresek wskazywałby na kolor tarczy).
Napisano
Hej, witam. Mam problem ze zidentyfikowaniem guzika. Jest bardzo ciekawy, ale nie dodaję zdjęcia, bo byłoby mało wyraźne. Więc tak - sygnowany Munchheimer Starszy, średnica 25 mm. Guzik przedstawia 2 tarcze. Na tarczy z lewej strony przypuszczalnie jest wieniec, nad tarczą korona i postać trzymająca coś w rękach. Tarcza z prawej strony przedstawia księżyc i gwiazdę, a nad tarczą jest korona, mały księżyc i gwiazdka na tle prawdopodobnie świec. Spotkaliście się już może czymś takim?
Napisano
Próbowałam liczyć ilość pałek nad herbami. Ciężko było, ale 9 to na pewno.Zaczyna sie robić coraz ciekawiej...
Napisano

Narysowałam tak jak mogłam, by uwydatnić szczegóły. Normalnie to rysuję ładnie, ale o 11.00 w nocy to nie takie proste, a poza tym chciałam uwydatnić to co charakterystyczne. Nałęcz i Leliwa się zgadza, tylko zastanawia mnie uniesiony w lewo róg księzyca w herbie Leliwa. A może to nie ma znaczenia?

Napisano
Właśnie, mi tez tak się wydawało. Pierwszy raz trafiło mi się coś takiego.Ale te symbole na nim, to trochę takie mało typowe jak na te tereny, prawda?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie