Rujewit Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 Od wczoraj zaczęło męczyć mnie pewne pytanie a mianowicie czy istniała klamra DJ'u w wersji oficerskiej ? Wiadomo, że Deutsches Jungvolk podlegał pod Hitlerjugend, która posiadała swoje klamry w wspomnianej wersji.. Wiem, że do tej organizacji (DJ) należeli chłopcy do 14 roku życia więc ciężko o oficera w tej kategorii wiekowej ale z drugiej strony jeśli to podlegało pod HJ to po co sprawiać kłopot" i tworzyć nową odrębną klamrę (dla DJ)jeśli to cały czas ta sama organizacja (HJ) Wiem, wiem dziwne czasem człowieka biorą myśli z rana ;)
beaviso Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Nie spotkałem się z taką. A trochę materiałów w necie na ten temat przeglądałem.Klamry DJ, z runem Sig, były w 2 rozmiarach (małe i standardowe). Występowały także 2 wersje wzornicze - z runem grubym", albo z cienszym i bardziej ukośnym.Bodajże od 1938 wyszedł odgórny nakaz, aby członkowie DJ nosili klamry HJ Blut und Ehre". I tu ciekawostka - na rynku kolekcjonerskim trafiają się rarytasy w postaci klamer DJ, przerobionych poprzez nałożenie okrągłej nakładki na klamrę HJ (od strony wewnętrznej nadal widać tłoczony run Sig).Dowodzeniem w DJ zajmowali się wyznaczeni w tym celu członkowie HJ, toteż - podobnie jak Kolega - nie widzę sensu istnienia klamer oficerskich DJ.M.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.