Michal_B Posted February 1, 2009 Author Posted February 1, 2009 Witam,Może ktoś pomoże mi określić do czego służył ten przedmiot.Z góry dziękuję za pomoc.Michal
Hansdekawka Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Jest to tzw. wieczna zapałka.Przez otwór, w który wsadza się ten olec" wlewano benzynęod zapalniczek.Bolec ów jest rurką , w której omieszczony był knot.Pozostając w środku , knot był stale zwilżony benzyną.Po wyciągnięciu owego olca" czyli wiecznej zapałki pocierało się nim o warstwę kamienia do zapalniczek, który w postaci wąskiej płytki umieszczony był w bocznej ściance pojemnika (tam gdzie jest wyfrezowanie), wtedy drobiny żelaza (czystego chemicznie), odrywając się, zapalały się w zetknięciu z tlenem zawartym w powietrzu i powodowały zapłon benzyny na knocie.Ot i cała tajemnica.
Michal_B Posted February 1, 2009 Author Posted February 1, 2009 Witam,Może ktoś pomoże mi określić do czego służył ten przedmiot.Z góry dziękuję za pomoc.Michal
Michal_B Posted February 1, 2009 Author Posted February 1, 2009 Zapomniałem dodać, że ten olec" jest ruchomy.
Question
Michal_B
Witam,
Może ktoś pomoże mi określić do czego służył ten przedmiot.
Z góry dziękuję za pomoc.
Michal
4 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.