Michal_B Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 Witam,Może ktoś pomoże mi określić do czego służył ten przedmiot.Z góry dziękuję za pomoc.Michal
Hansdekawka Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Jest to tzw. wieczna zapałka.Przez otwór, w który wsadza się ten olec" wlewano benzynęod zapalniczek.Bolec ów jest rurką , w której omieszczony był knot.Pozostając w środku , knot był stale zwilżony benzyną.Po wyciągnięciu owego olca" czyli wiecznej zapałki pocierało się nim o warstwę kamienia do zapalniczek, który w postaci wąskiej płytki umieszczony był w bocznej ściance pojemnika (tam gdzie jest wyfrezowanie), wtedy drobiny żelaza (czystego chemicznie), odrywając się, zapalały się w zetknięciu z tlenem zawartym w powietrzu i powodowały zapłon benzyny na knocie.Ot i cała tajemnica.
Michal_B Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 Witam,Może ktoś pomoże mi określić do czego służył ten przedmiot.Z góry dziękuję za pomoc.Michal
Michal_B Napisano 1 Luty 2009 Autor Napisano 1 Luty 2009 Zapomniałem dodać, że ten olec" jest ruchomy.
Pytanie
Michal_B
Witam,
Może ktoś pomoże mi określić do czego służył ten przedmiot.
Z góry dziękuję za pomoc.
Michal
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.