Skocz do zawartości

Włodawa - Adampol - magazyn poniemiecki!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam informacji o magazynie (II WŚ) po niemieckim w lesie koło wioski Adampol. Miejscowość ta się mieści 6 kilometrów od Włodawy.
Mianowicie jest pytanie jakie niemieckie oddziały miały go w swoich zasobach i czemu taki bałagan tam jest, nalot ruskich?
I jeszcze jedno Co to za saper tam leży, z tabliczki co jest na krzyżu widać że to powojenna sprawa z nim. Zginą 3 czerwca 45r. Wywnioskować można że wojsko ten teren sprzątało.
A raczej zamiatało bo w ziemi jest tego mnóstwo niebezpiecznego złomu :(

Prosił bym o jakieś informacje o tym miejscu / terenie :)

Był tam magazyn amunicji niemieckiej, ruscy to zbombardowali, zginęło wtedy ponoć dwóch żołnierzy niemieckich którzy tego pilnowali. Potem prawdopodobnie partyzantka wysadziła resztę w powietrze, (z tąd te leje). Resztki tejże amunicji walają się w promili jakiegoś kilometra, w latach 80-tych byli tam saperzy, wywieźli parę ciężarówek niewybuchów i postawili tablice które chyba jeszcze stoją (uwaga niewybuchy, wstęp wzbroniony).
Ten krzyż to po jakimś amatorze saperze prawdopodobnie ze wsi Wyryki, dokładnych informacji na ten temat nie znam.
Właśnie przez ilość tego złomostwa co w ziemi leży saperzy dali sobie spokój z resztą, nie radzę tam kopać bo nic poza niewybuchami tam nie znajdziesz.

Pozdrawiam

Tablica jeszcze stoi :)
I się nie dziwie latem tam byłem tak tylko połazić bez sprzętu w czasie 15 minut spaceru, znalazłem 6 pocisków i to na wierzchu leżały. Jeden z nich wystawał z zgniłego pnia powalonej sosny. Pewnie wrósł po wojnie :)

Słuchaj jak masz takie wiadomości może wiesz co się z tymi Niemiaszkami stało. Jak chodziłem po lesie tylko koło młyna spotkałem jakiegoś dziadka - grzybiarza. Zrobiłem z nim mały wywiadzik terenowy i podobną historię co ty mi opowiedział o tym magazynie. Powiedział też o grobach Niemców że w lesie od strony Wyryk się znajdują.
Wiesz coś o tym ?
Jeśli to prawda można dać znać odpowiedniej organizacji i by chłopakom zapewnili porządny pochówek?
Niemiec to Niemiec ale człowiek :)

Trafiłeś coś w tym lesie z KOP
Jak się ma szczęście można coś trafić
Ja znalazłem z ciekawszych rzeczy, szczątki konia. Był podkuty i miał na szczękę założony te żelastwo do lejcy i go tak trafiłem:)
Na 100 % był to wrześniowy polski konik bo parę metrów od niego znalazłem trochę łusek od Mausera z polskim biciem
Cekawę jak się losy potoczyły właścicielowi tego konika ?

Trudno coś tam już znaleźć, teren dość dobrze przegrzebany o czym świadczą dość często nie zasypane doły, sporo fantów było pod Adampolem, podkreślam było :( niestety, chociaż pewnie coś jeszcze jest ale trzeba się zdrowo nałazić.
W lesie od tych magazynów w stronę Lublina nic z tego co wiem się nie działo, ewentualnie jakieś pojedyncze incydenty.

Widać że ktoś się zajmuje tym grobem, krzyż pewnie parę lat temu zmieniony, może ktoś z rodziny?
A co do fantów od chłopów to też już nie jest tak kolorowo:).
Ostatnio zobaczyłem u jednego niemiecki hełm w całkiem niezłym stanie, używał go do nabierania zboża, chciałem go od niego kupić i nawet jakieś wiaderko bym mu dorzucił na te zboże ale jak się zawziął tak koniec. Lepiej żeby zgnił ale niech leży :)

A z tymi grobami to często już ludzie nie pamiętają kto jest pochowany po lasach jak nie ma tabliczki, albo są sprzeczne informacje.
Ta tablica to dokładnie te samo miejsce, tylko chyba leśnicy ją postawili a nie wojsko.

Mnie Bardzo zastanawia jeszcze ta rzecz na fotce.
Niedaleko magazynów jest obniżenie terenu jak by wykop w kształcie prostokąta o wymiarach jakieś 15 na 25 metrów
Teren ten jest pognębiły o jakiś metr od okolicznego poziomu gruntu Na rogach tego miejsca są kopczyki z takimi słupami
Rzecz jasna że jest ich cztery :)
Słupy są z trzech stron gładkie a z północnej od strony drogi jest wyryty na nich dwugłowa wrona carska :)
a pod tym jest napis M.n.c albo m.n.o

ktoś w stanie mi jest powiedzieć co to

A i jeszcze jedno w jednym rogu jest miejsce po studni, tak mi się zdaje bo tak to wygląda jak zawalisko drewnianej studni

Co najdziwniejsze niema tam żadnych gwoździ nic z metalu porostu pusto

Jak się przyjrzysz z tyło za krzyżem co teraz stoi jest wbity w słupek byłego ogrodzenia metalowy krzyżyk (taki mały)
Pewnie pozostałość po tym starym.
Leżał na mchu z met za tym miejscem
Co do obecnego krzyża to też nie kolorowo z nim już, spód zgnił jak byłem to już zaliczył glebę:(
Miałem saperkę w samochodzie to go trochę wkopałem i tak stoi
Chyba bo trochę czasu upłynęło od tamtego czasu jak byłem akurat w tym miejscu

Bardzo ciekawe miejsce - to z tymi słupami.
M.p.s. to skrót od Mieżdunarodnoje plateżnoje sredstwo. Można to określić jako kantor wymiany walut".Budynek został rozebrany - został tylko dół. Powinno być w pobliżu niego dużo murszu ceglano-wapiennego.

Należy przeprowadzić badania historyczne na tym terenie.
Na Podlasiu w rejonie dawnej granicy między cesarstwem rosyjskim a obwodem białostockim znalazłem podobne miejsce.Też są 4 takie same słupy, a pomiędzy nimi resztki fundamentu z ciosów kamiennych.
Znajduje się po stronie rosyjskiej w dość znacznej odległości od przejścia granicznego i budynków straży granicznej /Kordon /.
Bez wątpienia jest to miejsce należące bezpośrednio do administracji cesarstwa rosyjskiego.Mało tego. Granice zostały oznaczone 4 słupami z godłem państwowym.

Ciekawe to co mówisz :)
Ale w tym miejscu niema śladów po jakichkolwiek budynkach
Ani gwoździ ani cegieł, odłamków skalnych nic
Dosłownie nic :(
Tylko jedno miejsce wskazujące że znajdował się tam studnia jak by pokopać w tym miejscu zapewne na dole jeszcze ma dziurę po niej :)
Ale to mi wygląda na sprawę dla ekipy archeologów to nie ruszałem.

Dodatkowo powiem ci że to miejsce mieści się przy starym trakcie z Włodawy do Łęcznej więc prawdopodobne jest to co piszesz :)

Mniej więcej widać na lewo te zagłębienie i w rogu wzniesienie z następnym słupkiem.
Ale dziwne miejsce na urząd w środku lasu, gdzie nie było osady.
Tylko tyle że jest oddalone to miejsce z 15/20 metrów od drogi.

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://rzecz-pospolita.com/pd-mapki/41-52-brzesc4_.jpg&imgrefurl=http://rzecz-pospolita.com/pd-mapki/brzesc4_htm.php3&usg=__FMJ-IwZn4AlWZKjjQ5XUKPG_96k=&h=2520&w=1656&sz=208&hl=pl&start=79&um=1&tbnid=NX6LkYwWbe9eFM:&tbnh=150&tbnw=99&prev=/images%3Fq%3Dmapa%2Bw%25C5%2582odawa%26start%3D60%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN

Wiem że spory ten link ale to mapa jest ciekawa.
Nie wiem z którego roku jest ale widać że ta droga nie leciała na trasie Lublin - Włodawa tylko dalej na wschód
czyli jednak znajdujemy się z naszą ciekawostką przy starym trakcie :)

Chyba się nie obejdzie bez pobytu w bibliotekach :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie