Skocz do zawartości

Sovereign GT fanatycy.

Dani

Rekomendowane odpowiedzi

Co wam ostatnio wyskoczyło ?
Ja byłem w terenie AŻ 15 min bo lać zaczęło i musiałem się wycofać :) Z fantów nic ciekawego :
1 kopiejka 1913 (słabo widać) rok
2gr 1932
2 łuski od Mannlichera
1 grosz 1811
1 grosz 1812
srebrna łyżka w kawałkach
Fotek na razie nie dam bo nie mam aparatu :(
Pozdrawiam Sovereignowców

• Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...

trochę było kopania :), bo parciana część się rozlciała i poszczególne mosiężne elementy trzeba było wyszukiwać pojedynczo. To tylko część taśmy do ckm maxim, niestety początkowej części z sygnaturami nie było.

Dodam, że chociaż to całkiem zwyczajne znalezisko, to wyszło nieopodal Radzymina i w pierwszej chwili pomyślalem o bitwie 1920r., jednak to zbyt daleko idące przypuszczenie.
Obok była też łuska mauserowska z czerwca 1918 niemiecka (Magdeburg), powtórnie elabrowana - czy Polacy elabroali takie łuski, zanim zaczęli podukować własną amunicję mauser, czy raczej została powtórnie użyta przez Niemców w 1944/45r. - jak myślicie?

trudno powiedzieć... może to była łuska po ćwiczebnym ? ja znajdowałem ćwiczebne z niemieckimi biciami wymieszane z polskimi ( z czerowymi czubami czyli do ckm były niektóre w taśmie) a np z niebieskimi leżały w łódkach albo luzem.WSZYSTKIE były elaborowane. To jakiś poligon czy raczej pozycja obronna ? Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie