krzychu330 Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Dzisiaj znalazłem w okopie futerał wraz z lufą prawie jak nowa do jakiego pasowała karabinu i dlaczego była w futerale jakie wojsko ją używało ?
MK Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Z jednej strony odchudzenie konstrukcji tak, z drugiej nie jest to chłodzenie wodą a powietrzem, a więc każdy powiew wiatru czy przemieszczenie broni powoduje zmianę temperatury o choć kilka stopni. Tak czy tak raczej nikt nie zmieniał ochoczo lufy w emgiecie bez pomocy azbestowej rękawicy.
krzychu330 Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Dzisiaj znalazłem w okopie futerał wraz z lufą prawie jak nowa do jakiego pasowała karabinu i dlaczego była w futerale jakie wojsko ją używało ?
wrzochu Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Wygląda jak mp40 ale nie jestem na 100% pewien
riteks Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Zapasowa lufa MG34.Niemiecka druga wojna światowa.Gdy lufa w broni za bardzo się rozgrzała prowadzonym ogniem po prostu szybko wymieniano je.
Tominew Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Zdecydowanie jest to lufa wraz z futerałem do MG-34 http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_maszynowy_MG_34PozdrawiamTominew
Arseon Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 dokładnie tak MG34 lufa z futerału była umieszczana wewnątrz rury z perforacją-otworami zapewniającej chłodzenie powietrzem
sebol13 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 cyt.dokładnie tak MG34 lufa z futerału była umieszczana wewnątrz rury z perforacją-otworami zapewniającej chłodzenie powietrzem"Hm ja myślę że chłodzenie powietrzem nie wynikało z perforacji otworami!!! Osłona to nic innego jak korpus zapewniający przede wszystkim osiowanie lufy w stosunku do elementu korpusu,ułożyskowanie jej (podparcie).A otwory były bardziej zrobione w celu odchudzenia konstrukcji niż wentylacji bo lufa musiała mieć obudowę żeby się po prostu nie poparzyć.Na dole zdjęcia mg34 w wersji czołgowej z rurową osłoną zapewniającą lepszą ochronę przed odłamkami (posiadała tylko podłużne rozcięcia pod lufą w celu chłodzenia które nie było tu sprawą kluczową).PozdrawiamSebol
Pytanie
krzychu330
Dzisiaj znalazłem w okopie futerał wraz z lufą prawie jak nowa do jakiego pasowała karabinu i dlaczego była w futerale jakie wojsko ją używało ?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.