Skocz do zawartości

Ardeny, czyli co warto zobaczyć

Maku 73

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 125
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Muzeum w Baugnez a przed muzeum pole na ktorym Kampfgruppe Peiper dokonalo masakry na 67 zolnierzach amerykanskich-Masakra po Malmedy

Napisano

Pomnik ku czci ofiar masakry po Malmedy ok 50 metrow o miejsca zbrodni.Na scianie sa nazwiska wszystkich pomordowanych.

Napisano

Ogladajac stare fotki z walk w Ardenach mozna zauwazyc w tle wiadukty kolejowe.Stoja tam do dzis w orginalnym stanie.Slyszalem ze mozna na nich znalezc slady po kulach itp.,sam nie sprawdzalem.

Napisano

W lasach niedaleko Krinkelt-Rocherath w kierunku Niemiec mozna natknac sie na okopy i stanowiska ogniowe i medyczne zolnierzy amerykanskich podczas proby przedostania sie przez lasy do Niemiec.Sam nie sprawdzalem ale czytalem wiele relacji z wypraw w te tereny.Dla odkrywcow:nie zabierajcie w te tereny wykrywaczy.W tym lesie latwo zapomniec czy jest sie po stronie belgijskiej czy niemieckiej,a niemieccy straznicy lesni karza od razu(w tym akurat niem.landzie obowiazuje zakaz uzywanie detektorow.

Napisano

Gdy wracalem to wzdluz granicy niemiecko-belgijskiej natknalem sie na zapore przeciwczolgowa.W okolicach Monschau jest tego w brud.Zdjecie troche nie za bardzo gdyz bylo jurz ciemnawo.

Napisano

A to fotka z sieci tego co widzialem.Dla milosnikow umocnien linia Zygfryda jest idealna.Lasy,pola i laki sa naszpikowane tymi smoczymi zebami.

Napisano
Za pare tygodni jak troche snieg ztopnieje to wybieram sie do lasu Hurtgenwald i w okolice Vossenack.Wtedy wrzuce nowe fotki by kontynuowac ten temat(moj ulubiony)
Kolegow ktorzy zwiedzali te tereny prosze o jakies wsazowki.Moj plan wyprawy jest juz prawie gotowy ale jestem otwarty na propozycje bardziej doswiadczonych kolegow.
Napisano
Nie mam sprzetu wiec nie wiem.Ale w lesie Hurtgenwald grzebiac patykiem w lisciach mozna cos znalezc-takie relacje natrafilem na jakims zagranicznym forum
Napisano
Leży podobno sporo gratów pod liśćmi, tak mi mówił kolega. W wakacje był rekreacyjnie pod Bastogne i znalazł amerykańską manierkę M1910 na powierzchni.
Napisano
w temacie militarki w Ardenach znalazłem holenderską stronkę
http://www.bodem-vondsten.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=6424
i aż miło popatrzeć na specyfikę alianckich fantów
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie