Breslau74 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Bzdury piszecie i dajecie się prowokatorowi podpuścić..Dajcie spokój.. Nikt nikomu po kolbę nie przyjdzie i nigdy w takie bujdy nie uwierzę.
zancus Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Tu nie chodzi o kolbę. Chodzi o dowolny przedmiot (część) broni. Sposób myslenia policjantów jest prosty i logiczny. Po co komu kolba, pudełko magazynka, magazynek czy śrubki mocujące pudełko magazynka? No, można trafić na kolekcjonera, który zbiera same magazynki. Fakt - jest taka możliwość. Ale prawdopodobieństwo znikome. Większe prawdopodobieństwo dotyczy faktu, iż do tej kolby trzeba coś włożyć. Jeśli zada się sobie trochę trudu i prześledzi IP konkretnego kompa, to można wielu rzeczy się dowiedzieć. Np, że z tego kompa ktoś umieszczał wpisy na Odkrywcy". Dlaczego na tym właśnie a nie innym forum?. I co? Nie ma wpisów na forum kolekcjonerów kolb". To wniosek jest prosty. bieracz złomu" kompletuje karabin. I super. Wjazd na chatę pod pretekstem sprawdzenia zakupu kolby od takiego iksa. A tak szczerze Panowie, który z Was trzyma w domciu same kolby? I nie ma nic wspólnego ze złomem"? Przykro to mówić, ale sami jesteście sobie winni.
suchy84 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Dokładnie. Nie ma sensu nawet w durzych odstępach czasu kupować najmniejszych części broni. Tak jak kolega zancus mówi, kupując już ze dwie części jak byk widać że do czegoś są nam potrzebne. Ale niech każdy robi to co chce.
Dakor! Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 Breslau74 !! Ty mi od prowokatorów nie ubliżaj!! Przeczytaj wszystko od początku to zrozumiesz. No chyba że te 74 to Twoje IQ. To co innego. Napisze jeszcze raz jakby Ciebie czytanie całości zmęczyło. Panowie przyszli w zw. ze sprawą prowadzoną przez prokuraturę w Cieszynie. Chcieli kolbę którą kupiłem na Allegro w 2007 od vonhanysa. Dlaczego?? nie wiem. Może nielegalnie sprowadził ją z Czech?? Wiem że przy tej okazji umoczyłem i tyle.
KRUSZYNA Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Witam.Dla Dakor!-a i innych zainteresowanych-link do Narodowej Federacji Strzeleckiej.Radze poczytać i stronę i przede wszystkim forum.No i kontaktować sie z nimi-naprawdę pomogli wielu niesłusznie oskarżonym.link:http://www.nfs.pl/pozdrawiamkruszyna
zancus Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Bardzo ciekawy wycinek uzasadnienia Uchwała Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego - Izba Karnaz dnia 29 stycznia 2004 r.I KZP 39/2003Dla uniknięcia ewentualnych nieporozumień dodać jednak w tym miejscu należy, że zdolność do wystrzelenia powinna być oceniana z potencjalnego punktu widzenia. Tak więc, jeśli np. konkretne urządzenie, noszące nawet ewidentne zewnętrzne cechy pistoletu lub rewolweru, z powodu niesprawności jest w ogóle trwale niezdatne do rażenia, wówczas nie może być uznane za broń palną, ani w aspekcie przepisów ustawy o broni i amunicji (nie spełnia bowiem jednego z elementów definicji treściowej broni palnej, zawartych w art. 7 ust. 1 tej ustawy), ani w aspekcie treści art. 263 § 2 kk oraz art. 280 § 2 kk. Jeśli natomiast potencjalnie jest ono zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji, a nie można tego w danej chwili uczynić, gdyż jest ono np. niezaładowane, czy choćby nawet uszkodzone, ale w sposób umożliwiający rychłe odtworzenie zdatności rażenia, urządzenie takie powinno być traktowane jako broń palna.Przeczytajcie ze zrozumieniem
okejos Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 http://www.nfsbydgoszcz.fora.pl/bron-historyczna,9/rejestracja-broni-deko,54.html
sid30 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 o własnie KRUSZYNA o to mi chodziło :)))) konkretni ludzie i naprawde mozna do nich zwracać sie o pomoc
Marcin887 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Coś mi nie gra w tej sprawie. Po koleji. Gościłeś policjantów którzy rzekomo mieli nakaz rewizji mieszkania. Czytałeś ten nakaż? Kto go podpisał? Czy bez nakazu poprosili o kolbę kupioną na allegro a Ty dałeś im całego Mausera? Bo z Twojej wypowiedzi wnioskuję że nie rewidowali ci mieszkania. Dostali kolbę z mauserem i sobie poszli. Gdybym był policjantem i miałbym nakaz przeszukania mieszkania to mimo że wręczyłbyś mi to po co przyszedłem to i tak zostawiłbym ci bałagan w domu. Coś mi tu nie gra. Albo nie mieli nakazu poprosili o kolbę a ty im ją dałeś albo cała ta akcja pokazuje poziom wyszkolenia polskiej policji.
Dakor! Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 Marcin887. Goście mieli nakaz przeszukania podpisany przez prokuratora. Chcieli kolbę to co?? miałem przy nich odkręcić mausera?? Wskazałem sam miejsca gdzie trzymałem łuski i naboje w różnym stanie. Łusek, skorup i innych dupereli nie brali. Nie wyrzucali ciuchów z szafy, ale przejrzeli dostępne miejsca. Czy Ty jako kolekcjoner trzymasz rzeczy które zbierasz pomiędzy koszulami?? w skarpetkach czy w pojemniku z mąką?? Gdyby potraktowali mnie jak gangstera to myślę że nie dzwoniliby do drzwi tylko je wyważyli.I wtedy wywrócili chatę do góry nogami
Dakor! Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 Poza tym uważam że gdybym na dzień dobry powiedział że niczego nie mam to by zaczeli szukać. A jeżeli TY Marcinie887 piszesz że jeżeli kolekcjoner oddał by ci sam rzeczy o które pytasz a Ty jako policjant zostawiłbyś my i tak bałagan to znaczy że Twój poziom jast na wysokości tępego ZOMOwca.
Dakor! Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 Intencją tego wątku nie było rozptrywanie jak zachowali si panowie ( byli kulturalni ) ani wylewanie łez nad moim egzemplarzem jeszcze ni kolkcjonerskim. Zamysłem moim było powiadomienie kolegów że służby idą tropem transakcji z Allegro, nawet tych sprzed kilku lat. Ja również sprzedałem kilka nieistotnych elementów mój nick to Vak i mam nadzieje że szyscy co kupowali na moich aukcjach nie mają już nic do ukrycia. :-)
Breslau74 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Ty !Dakor?A może w tej kolbie był taki biały proszek ? Nie zauważyłeś? Ja mam ćwierć rodziny w policji mości panowie i nikt takimi pierdołami się w komendach nie zajmuje jak ....................... kolba,magazynek czy inne ustrojstwo! Posłuchajcie! Dopóki coś jest zgodne z prawem to jest dozwolone ! Zrozumieli wszyscy ?!A tak na marginesie,to 95 % wiatrówek (długich) przekracza limit mocy tzn 17 J.. i co ? I jak chcecie wiedziec to juz jest broń ,na która trzeba mieć niemałą stertę papierków..i co ? I nico ..Nikt nie biega po domach i nie rekwiruje tych dmuchawek zawalają pracownie balistyki pomiarowej ! Dajcie spokój ludzie.
Breslau74 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 A skoro Pan prokurator podpisał nakaz...drogi kolego ,to musiał mieć NIEPODWAŻALNE DOWODY ..mówiąc krótko nie o kolbe zapewne chodziło ..także sie tutaj nie wyżalaj ,bo nabroiłeś.. i powiem więcej. kolbe dałeś ale to nie koniec sprawy dla Ciebie :) Czeka Cię jeszcze wiele niemiłych chwil w budynkach naszego wymiaru sprawiedliwości.pozdrawiam . Breslau74
kokesh Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Co nie zmienia kolego Breslau74 faktu że każdy debil w tym kraju może sobie kupić taką wiatrówkę i w przypływie jeszcze większego debilizmu ,pozbawić oka Bogu ducha winnego przechodnia ,lub przestrzelić czaszkę dziecku z legalnie zakupionej dmuchawki .Tu nasze państwo nie wykazuje się już tak dużą wręcz matczyną opieką i troską jak w przypadku posiadania zardzewiałego zamka lub starej kolby a już nie daj Boże 70-cio letniej zwietrzałej amunicji .Pozdro...
Hary DZ Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Wy tu Koledzy o dmuchawkach", a powszechny dostęp do czarnoprochowców...
pawel888 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 A ja mam pytanko równiez w tej kwestii czy jezeli przyjdą ''smutni panowie'' z nakazem rewizii,mają jakiekolwiek podstawy do zabrania łusek,nieistotnych częsci czubków itp. i czy miał ktoś z czymś takim doczynienia?
suchy84 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Hary i tu jest problem.W zasadzie mieć mozesz tylko jest taki problem? Gdze kupić proch?
Marcin887 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Dakor a dlaczego ty tutaj przepychanki sobie urządzasz i twierdzisz że mój ,,poziom jest na wysokości tępego zomowca''? Lepiej było wobec policmajstów strugać bohatera niż teraz tutaj na forum. Nikogo z forumowiczów nie obraziłem więc dlaczego próbujesz obrażać mnie?
Marcin887 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Suchy w zasadzie proch kupuje się razem z bronią. Jeżeli sprzedawca nie sprzedaje prochu tylko broń- szukaj innego sprzedawcę. Są fora czarnoprochowe gdzie znajdziesz pomoc przy zakupie prochu. Poza tym Pionki sprzedają szwajcarski proch. W zasadzie każdy kto para się strzelectem czarnoprochowym nie ma żadnych problemów z zakupem prochu. Nie ma także problemów z legalnym strzelaniem na strzelnicach.
suchy84 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Dzieki za wyjaśnienie.Właśnie mam zamiar kupic sobie jakis pistolecik.A co do czrnoprochowców, to masz racje. Stara lufa wykopana z ziemi to wg prawa straszna broń, natomiast czrnoprochowiec nie. Zabawne
okejos Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 a mi cp zabrali i napisali w protokole substancja czarna w pojemniku plastikowym z napisem cerny prach
panzergrzes2 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Cześc Paweł! Teraz w kwestii rekonstrukcji to pozostało ci tylko sredniowiecze lub coś wcześniej!!Super bys wyglądał w skórze i z maczugą!!
topik_2006 Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Przyjdą pozbierają co im się podoba, zrobią ekspertyzy i oddadzą :)może :P
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.