Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcia rodzinne do ID

..::pushek::..

Pytanie

Napisano

Prosiłbym o ID kilku fotografii mojej rodziny...
Na pierwszym zdjęciu jest austriacki żołnierz, na patkach ma po trzy gwiazdki. Czy da rade określić jaki miał stopień wojskowy i w jakim oddziale służył ??

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosiłbym o ID kilku fotografii mojej rodziny...
Na pierwszym zdjęciu jest austriacki żołnierz, na patkach ma po trzy gwiazdki. Czy da rade określić jaki miał stopień wojskowy i w jakim oddziale służył ??

Napisano

drugie i trzecie zdjęcie
Na drugim jest dwóch austriackich żołnierzy, ten po lewej ma coś na patce, prosiłbym o to co we wcześniejszym poście.
Na trzecim zdjęciu polski żołnierz, proszę o wszelkie info. jakie mozna wyczytac z tego zdjęcia.

Napisano
Czyli fakt austriacka klamra, bagnet wz. 1895 a koleś po lewej ma na kołnierzu odznakę przynależności do oddziałów ckm.
Napisano
pierwszy:
Zugsführer (plutonowy) austro-węgierskiej armii, z bagnetem podoficerskim M.1895 (zapewne) z widocznym temblakiem oraz jak dla mnie z klamrą podoficerską z nakładanym orłem. To, że uniform jest co najmniej wyjściowy, to chyba zbędna informacja, bo to widać na pierwszy rzut oka.
Drugi:
Dwóch żołnierzy, ten po prawej wydaje się, że ma pas z klamrą węgierską nowego wzoru - daj porządnego skana:
1. kołnierzy obu wojaków
2. Klamer obu wojaków
3. bagnetu tego po prawej
z tak małego zdjęcia jakiekolwiek wnioskowanie jest niepewne
Trzeci:
Podobieństwo do:
http://www.odkrywca.pl/orzelek,646862.html#646862
zatem kłania się nam dobry skan samej odznaki na czapce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie