..::pushek::.. Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 Prosiłbym o ID kilku fotografii mojej rodziny...Na pierwszym zdjęciu jest austriacki żołnierz, na patkach ma po trzy gwiazdki. Czy da rade określić jaki miał stopień wojskowy i w jakim oddziale służył ??
..::pushek::.. Napisano 24 Styczeń 2009 Autor Napisano 24 Styczeń 2009 2. zdjęcie klamry, austriacka, teraz dobrze widać.
..::pushek::.. Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 Prosiłbym o ID kilku fotografii mojej rodziny...Na pierwszym zdjęciu jest austriacki żołnierz, na patkach ma po trzy gwiazdki. Czy da rade określić jaki miał stopień wojskowy i w jakim oddziale służył ??
..::pushek::.. Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 drugie i trzecie zdjęcieNa drugim jest dwóch austriackich żołnierzy, ten po lewej ma coś na patce, prosiłbym o to co we wcześniejszym poście.Na trzecim zdjęciu polski żołnierz, proszę o wszelkie info. jakie mozna wyczytac z tego zdjęcia.
..::pushek::.. Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 zdjęcie numer 4Również polski żołnierz, jaki ma stopień wojskowy, w jakim oddziale mógł służyć ?? i jakie nosi odznaczenia?? to u góry to POSka, a to u dołu ??
kowalinho Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 St szeregowy, mundur wz19, odznaka POS, odznaka strzelecka, sznur wygląda na sznur używany przez żandarmerię
..::pushek::.. Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 dzięki kowalinhoA co do pozostałych zdjęć ktoś coś wie ??
..::pushek::.. Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 a ten polski żołnierz na zdjęciu trzecim ??
Kobieras39 Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 3 żandarm powiększ pagon powiem ci który dyon;-]
MK Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Czyli fakt austriacka klamra, bagnet wz. 1895 a koleś po lewej ma na kołnierzu odznakę przynależności do oddziałów ckm.
MK Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 pierwszy:Zugsführer (plutonowy) austro-węgierskiej armii, z bagnetem podoficerskim M.1895 (zapewne) z widocznym temblakiem oraz jak dla mnie z klamrą podoficerską z nakładanym orłem. To, że uniform jest co najmniej wyjściowy, to chyba zbędna informacja, bo to widać na pierwszy rzut oka.Drugi:Dwóch żołnierzy, ten po prawej wydaje się, że ma pas z klamrą węgierską nowego wzoru - daj porządnego skana:1. kołnierzy obu wojaków2. Klamer obu wojaków3. bagnetu tego po prawejz tak małego zdjęcia jakiekolwiek wnioskowanie jest niepewneTrzeci:Podobieństwo do:http://www.odkrywca.pl/orzelek,646862.html#646862zatem kłania się nam dobry skan samej odznaki na czapce.
Pytanie
..::pushek::..
Prosiłbym o ID kilku fotografii mojej rodziny...
Na pierwszym zdjęciu jest austriacki żołnierz, na patkach ma po trzy gwiazdki. Czy da rade określić jaki miał stopień wojskowy i w jakim oddziale służył ??
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.