Skocz do zawartości

Czuma Ministrem..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ktorys z kolegow pisal o projekcie ustawy dot. broni, p. Czumy. Kto czytal wiec wie ze to projekt spelniajacy marzenia nas rekonstruktorow :) Jako ze p. Czuma zostal powolany na ministerialny fotel jest to doskonala szansa na male przypomnienie tematu.
Moze warto by bylo pomyslec nad jakims czytelnym sygnalem ze srodowiska rekonstruktorow do p. ministra? Czy to mialoby forme listy podpisow czy tez strony internetowej z podpisami czy jeszcze inna - to mozna przedyskutowac. Uwazam ze trzeba korzystac z szans, ktore los podstawia :) Jak mowie czy to inicjatywa obywatelska czy jakis lobbing u znajomego posla - to mozna przedyskutowac. Wazne zeby poszedl jasny i zgodny sygnal od srodowiska. Jasne ze teraz p. Czuma ma niezbyt latwy czas i wieksze problemy niz jakis tam projekt ale uwazam ze pozniej nie mamy prawa narzekac jak nie sprobujemy. Prosze kolegow o dyskusje.

Tak to ja założyłem ten wątek odnośnie projektu pana Czumy . Niestety poza paroma wyjątkami nikt tak naprawdę nie wziął sobie tego do serca i temat po paru postach umarł smiercią naturalną. Tak więc mamy nadal możliwość narzekać że w Polsce jest do bani bo prawo jest do bani itd.itd.
To tyle moich osobistych przemyśleń .Natomiast gdy dowiedziałem się o nominacji Czumy na ministra dokładnie pomyślałem o tym samym co drichirypl.
Moim zdaniem ktoś z administracji forum mógłby zrobić osobny link gdzie będzie list i możliwość składania podpisów przez uczestników forum czy internautów . Gotowy dokument można wysłać do ministerstwa z prośbą o dpowiedz .
Dobrze by było gdyby ktoś kto ma realny wpływ na kształt Odkrywcy" wypowiedział się w tej sprawie.
Pozdrawiam

Wlasnie zastanawiam sie nad forma. Kiedys w odleglych czasach kiedy net byl tylko dostepny przez megaszybkie modemy TP, organizowalem strone-protest przeciwko bandyckim cenom itp. Na stronie byl formularz gdzie ludzie wpisywali sie z imienia i nazwiska, tel + adres. Zaskocze was ze ok 17 tys ludzi sie podpisalo co na tamte czasy bylo naprawde duzo. Dzis taki manewr nie ma sensu - nikt nie udostepni tak swoich danych. Pozostaja 2 opcje:

1) strona z txt pisma, prosby + licznik odwiedzin i ankieta z prostym pytaniem za czy przeciw.

2) kazda GRH w swoim gronie drukuje sobie txt pisma wywieszony na stronie, wszyscy sie podpisuja i wysylaja do ministra.

Liczylem tez ze odedzwie sie ktos kto ma szanse jakiegokolwiek bardziej bezposredniego dostepu do otoczenia p. ministra i skuteczniejszego lobbingu :)

Liczylem tez na jakas burze mozgow i pomysly ale jaki kon jest kazdy widzi :)

Aż nie chce mi się wierzyć czy naprawdę każdy ma to w d....e ?????. Wszyscy są zadowoleni z żenujących odlewów ,zabawek ASG ????? LUDZIE naprawdę jest teraz szansa na zmienienie chorego stanu rzeczy . Jak pada problem czy szwy na pasku są dobre w prawo albo w lewo to każdy ma coś do powiedzenia a teraz nic ! jak bym pisał na forum dla koło gospodyń wiejskich.
Jak nie teraz to kiedy ?? Jak nie będziemy krzyczeć że jesteśmy to nikt nas nie zauważy . A Policja zaostrzy jeszcze bardziej prawo swoimi nowelizacjami do ustawy .
Ale może tak już jest że Polak lubi czuć że mu g...o wolno przynajmniej ma możliwość kombinowania i narzekania
Pozdrawiam

Dobra trochę mnie emocje poniosły . Może bardziej merytorycznie -bardzo proszę administratorów o zabranie głosu czy jest możliwość techniczna oraz czy jest taka wola na zamieszczenie linku gdzie można zamieścić stosowne pismo wraz z np. licznikiem i możliwością złożenia podpisu

Ja jestem za a nawet przeciw:)

Jestem na 100% za, i podpisze się wszystkimi kończynami:)

PozdrO

PS. Niestety jak widać każdy woli żeby zostało jak jest, bo każdy myśli że nic się nie da zrobić, jeżeli każdy będzie siedział cicho i marudził po nosem to na pewno nic się nie zmieni. Da się zrobić jeżeli się chce, a chcieć to móc:)

Kol. exe prosze o kontakt na gg 4921544 i wszystkich majacych jakis pomysl jak formalnie przeprowadzic akcje. Wlasnie pracuje nad stronka, niech kazdy pomysli nad txt (glowne problemy, watki) apelu jaki skierujemy do P. minisrta i ktory bedzie mozna podpisac. Prosze rowniez za kolega exe admina o ustosunkowanie sie co do wykorzystania przestrzeni na domenie odkrywcy.

Wydaje mi się, że wcale nie jest potrzebny jakiś rozbudowany skrypt by przeprowadzić akcję. Wystarczy moim zdaniem stworzyć odpowiedni temat na forum i wpisywać tam: imię, nazwisko, wiek, zawód i nazwę grupy z której osoba pochodzi (lub wpisać iezrzeszony"). W czasie zbierania podpisów można przygotować mądre" pismo dotyczące całej akcji.

Wydaje mi się, że wcale nie jest potrzebny jakiś rozbudowany skrypt by przeprowadzić akcję. Wystarczy moim zdaniem stworzyć odpowiedni temat na forum i wpisywać tam: imię, nazwisko, wiek, zawód i nazwę grupy z której osoba pochodzi (lub wpisać "niezrzeszony). W czasie zbierania podpisów można przygotować "mądre pismo dotyczące całej akcji."

Tutaj wcale nie trzeba nawet nic stworzyć, można skorzystać choćby z:

http://www.petycje.pl/

Czyli ludzie generalnie mówią: NIE :/

-----------

Nie mowia nie. Tylko na wp znow jakis lewak i biurokrata sie wymadrza twierdzac ze ludzie w Polsce to w 99% debile i glupole i tylko czekaja zeby sie zabic. (jakby tak bylo to nie jest potrzebna bron - wariat moze nozem albo gola reka zabic). Wlasnie lookam te strone z petycjami. Marudy i malkontentow prosze o nie komentowanie ze cos nie wyjdzie ze to bez sensu itp. ale o konstruktywne pomysly.

Widać, że z wywiadu są wybrane poprawne" wypowiedzi. Bandyta nie potrzebuje mieć pozwolenia na broń, uczciwy człowiek by się bronić tak. Swoją drogą porównywanie do USA jest trochę nie na miejscu, bo to zupełnie inna mentalność, do tego zdeczka wypaczona. W Czechach mają pozwolenie na broń i co tydzień nie mają tam krwawych rewolt. W jednym mieli Ci ludzie rację; przeciętny Polak jest zbyt wielkim ignorantem w dowolnej materii. Co zrobić II WŚ i ponad 40 lat socjalpapki zrobiło swoje..

henry wypraszam sobie takie insynuacje. Każdy z Polaków który kiedykolwiek wyjechał zagranice potwierdzi, że radzimy sobie w każdym środowisku bardzo dobrze i często 'wylatujemy ponad poziomy'. Pamiętam tą minę wykładowcy i ten najpiękniejszy komplement 'nie sądziłem że będzie ktoś lepszy od Chińczyków'. Myślę że cięzkie warunki komuny często przyniosły wręcz odwrotny efekt - radzimy sobie...

Wracając do tematu. Zrobić być może cos powinniśmy. Nie dlatego że jest szansa z nowym ministrem, ale dlatego że on o nas nie pamięta !

Proszę prześledźcie jego proponowane zmiany do prawa o posiadaniu broni. On wnioskuje o prawo do broni palnej na ostra amunicję przetrzymywanej ściśle w domu. Natomiast o broni salutacyjnej, tylko na amunicję ślepą (a o taką nam chodzi), którą swobodnie można by wynosić poza miejsce zamieszkania NIKT nie mówi w żadnym projekcie...

Jeszcze raz prosze kolegow o jakies konstruktywne propozycje. Dla przykladu prosze napisze jakie argumenty przedstawilibyscie p. Czumie za wprowadzeniem dla rekonstruktorow i kolekcjonerow pewnych ulatwien. Jestem wlasnie z kol. Piotrkiem na etapie readagowania tekstu. Dlatego to odpowiedni moment zebyscie sie uaktywnili i przedstawili konkretne pomysly.

Mysle ze skontaktuje sie tez z jakims stowarzyszeniem kolekcjonerow (jesli jest) i wystapimy razem. Myle ze b. dobrym pomyslem bylo by apelowac do ministra Czumy jak i ministra Kultury. Najlepszym bylo by zaproszenie obu Panow na jakas rekonstrukcje z udzialem WP.

może nie 98% to debile jak napisał kolega, ale jednak jest wielu którzy mając broń w ręku będą b. niebezpieczni... broń historyczna jak najbardziej tak natomiast co do pozostałej to jestem bardzo sceptyczny... wystarczy popatrzeć co się dzieje w Stanach... czyżby Pan minister chciał nam zafundować strach przed wyjściem z domu w pewnych godzinach i w pewne miejsca?

mario ma rację Czuma mówi głównie o broni ostrej... po co to nam ?

myślę henry" że nie dokońca masz rację... porównanie do Stanów jest jak najbardziej na miejscu... obserwując nasze społeczeństwo widzę wiele analogii (oczywiście tych paskudnych niebędących chlubą )

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 10:55 30-01-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie