Skocz do zawartości

Kolba do muszkietu-wymiary

lina_90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Kolegów! Mam mały problem otóż poszukuję wymiarów kolby do muszkietu. Czy któryś z kolegów mógłby takowe wymiary mi podać? Chodzi mi o muszkiet w długim łożu obojętnie jakiej produkcji chodzi o to by kolba byłą w miarę prosta do wykonania. Z góry serdecznie dziękuję.

pzdr
Napisano
Muszkiet brytyjski. Rozmiary:
Ciezar - 10,5 funtow (4,8 kg)
Dlugosc calosci - 58,5 cali (1490 mm)
Dlugosc lufy - 42 cali (1100 mm)
Kaliber 0,75 cali (19 mm)
http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_Bess
Napisano

W takim razie plany po powiekszeniu do 800x600. Niestety poleciała trochę jakość. Spora częśc wymiarów i tak się zmieni w zależnosci od zastosowanego zamka, lufy itp. Te same plany są na podanej przeze mnie stronce.

Napisano

Znalazłem jeszcze coś takiego. Muszkiet chyba gdzieś około przełomu 17 i 18 wieku. Nie jest to raczej dokładna kopia zabytku, ale trzyma się stylistyki. Brak niestety wymiarów i zakończenia pod lufą, ale taka była intencja autora planów, by dopracować to sobie samemu w zależnosci od długości posiadanej lufy, zamka itp.

Napisano
Dziękuję koledzy za pomoc. Odnośnie tych wymiarów to właśnie po powiększeniu robią się nie wyraźne ale jakoś sobie z tym poradziłem. Co do tego jaki muszkiet to nie mam pojęcia. Znajomy stolarz prosił mnie bym znalazł mu wymiary ,,jakiejś'' kolby do muszkietu.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie