Skocz do zawartości
  • 0

Stare zdjęcie - czy to może być H. Sucharski?

K.u.K.

Pytanie

Napisano

witam,
pytanie jak w temacie. Chodzi oczywiscie o oficera z widocznym krzyżem VM. Dostrzegam pewne podobieństwo ale nie udalo mi sie odnaleźc żadnych zdjec Pana Sucharskiego z tego okresu do porównania dlatego bede wdzieczny za wypowiedzi.
Zdjecie zostalo wykonane prawdopodobnie na poczatku lat 20stych w Krakowie.
pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale mam inną propozycję, mężczyzna ze zdjęcia która zapodał K.u.K nie jest wcale podporucznikiem! Popatrzcie na rogatywki obu tych niby oficerów, ten porucznik obok naszego domniemanego Sucharskiego ma galon na rogatywce którego Sucharskiemu" brakuje, mężczyzna ze zdjęcia jest chorążym co wyklucza to że jest to Henryk Sucharski, w tym okresie porucznik,
Napisano

witam,
pytanie jak w temacie. Chodzi oczywiscie o oficera z widocznym krzyżem VM. Dostrzegam pewne podobieństwo ale nie udalo mi sie odnaleźc żadnych zdjec Pana Sucharskiego z tego okresu do porównania dlatego bede wdzieczny za wypowiedzi.
Zdjecie zostalo wykonane prawdopodobnie na poczatku lat 20stych w Krakowie.
pozdrawiam

Napisano
Teoretycznie możliwe, na zdjęciu jest podporucznik odznaczony VM 5 klasy, Sucharski do 1922 był podporucznikiem i to się zgadza. Ale nie jestem do końca przekonany, czy to zdjęcie sprzed 1922 r - po jednolitym umundurowaniu patrząc, ale możliwe.
Napisano
sprawa niestety dalej otwarta.. tak sobie mysle ze moze udaloby sie zidentyfikowac oficera obok (jak sądze podpulkownika)? moze jest to Stanislaw Kruk-Schuster, ktory dowodzil wówczas krakowskim 20.pułkiem piechoty? Jego zdjecia niestety nie udalo mi sie znalezc.

Co do ujednolicenia mundurow to niecalkiem sie zgadzam bo nawet na tym fragmencie widac zołnierza (w prawym rogu na dole) z patkami innymi niz pozostale ale nie czuje sie kompetentny do jakiegos rozstrzygania.
Co do widocznych elementow wyposażenia to kilku żołnierzy (niewidocznych na tym wycinku) posiada bagnety do Lebela ale taka informacja pewnie nie wiele moze pomóc.
Napisano
to zdjęcie jest napewno z okresu po 1922, patrzcie wszyscy oficerowie ze zdjęcia trzymają w rękach szable wz.21/22 która masowo została wprowadzana dopiero po 1922, ja bym stawiał raczej na koniec lat 30

P.S Mam gdzieś zdjęcie Sucharskiego z tego okresu, nie nosił wąsów poszukam i zaraz wrzucę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie