Skocz do zawartości

Bitwa o Radziwie

maciek_zagroba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Szukam informacji a najlepiej map dotyczących bitwy która toczyła się w Dobrzykowie, Radziwiu, lasach Łąckich oraz Gąbinie koło Płocka w 1939r. Znalazłem tylko szczątkowe informacje na różnych stronach. Może ktoś widział tam polskie umocnienia i potrafiłby nanieść je na odręczną mapę.
Z góry dziękuje!
Napisano
Też chciałbym mieć takie coś.A tak poważnie ,informacji jest całkiem sporo.Chociażby mapka rozdana uczniom szkoły w Dobrzykowie.Nikt nie poda Ci info na tacy.
Napisano
Informacji w internecie nie ma aż tak dużo. O mapie słyszałem ale też jej nigdzie w necie nie mogłem znaleźć, pewnie w następnym tygodniu wybiorę się w tamte strony i o mapkę popytam w tamtejszej szkole, jednak na razie chciałem prosić o informacje których nie mogłem znaleźć a może znaleźli inni forumowicze. Jeżeli twierdzisz że informacji jest tak dużo to może podasz przynajmniej jeden link z takowymi. Moim zdaniem założeniem tego forum jest wzajemna pomoc a nie stwierdzanie typu: jest tego sporo, po prostu sobie wygooglaj..."
Pozdrawiam!
Napisano
W mojej odpowiedzi nie było złśliwości.
1-Towarzystwo Naukowe Płockie,nie powiedz ze zamierzasz grzebać w ziemi.
2-Fotogalena miasta płocka,po sznurkach można naprawdę wiele znaleźć.
3-Armhttp://baza.archiwa.gov.pl/sezam/wstep/50-807.pdfia Modlin 1939
4-Biblioteka ul.Kościuszki jest kilka opracowań.
  • 6 months later...
Napisano
Nieco podstawowej literatury dla wszystkich zainteresowanych tematem:

1. Konrad Ciechanowski Armia Pomorze"
2. T. Jurga, T. Karbowski Armia Modlin"
3. Polskie Siły Zbrojne w II w.św. Tom I, część 2,3,4
4. Seria arys historii wojennej pułków polskich w kampani wrześniowej" m.in. 5 pal, 15 pal, 27 pal, itd.
5. Apoloniusz Zawilski Bateria została" (polecam 1 wydanie z 1946r, wydanie z roku 84 jest okrojone co do treści np. walki pod Gąbinem, no i nie ma mapki z wojennym szlakiem 15 pal, wydanie z tego roku ma pełną treść, ale też jest bez mapki)
6. Piotr Wodtke Płock 1939"
7. Michał Trubas iemia Płocka w wojnach XIX i XX wieku"
8. i wiele, wiele innych... :)

są też opracowania strony przeciwnej - Gerhard Dieckhof 3 Infranterie-Division, 3 Panzergrenadier-Division" (to dla znających język niemiecki, po polsku książka chyba się nie ukazała)

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie