maciek_zagroba Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 Witam!Szukam informacji a najlepiej map dotyczących bitwy która toczyła się w Dobrzykowie, Radziwiu, lasach Łąckich oraz Gąbinie koło Płocka w 1939r. Znalazłem tylko szczątkowe informacje na różnych stronach. Może ktoś widział tam polskie umocnienia i potrafiłby nanieść je na odręczną mapę.Z góry dziękuje!
kundzio11 Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Też chciałbym mieć takie coś.A tak poważnie ,informacji jest całkiem sporo.Chociażby mapka rozdana uczniom szkoły w Dobrzykowie.Nikt nie poda Ci info na tacy.
maciek_zagroba Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 Informacji w internecie nie ma aż tak dużo. O mapie słyszałem ale też jej nigdzie w necie nie mogłem znaleźć, pewnie w następnym tygodniu wybiorę się w tamte strony i o mapkę popytam w tamtejszej szkole, jednak na razie chciałem prosić o informacje których nie mogłem znaleźć a może znaleźli inni forumowicze. Jeżeli twierdzisz że informacji jest tak dużo to może podasz przynajmniej jeden link z takowymi. Moim zdaniem założeniem tego forum jest wzajemna pomoc a nie stwierdzanie typu: jest tego sporo, po prostu sobie wygooglaj..."Pozdrawiam!
maciek_zagroba Napisano 20 Styczeń 2009 Autor Napisano 20 Styczeń 2009 Może ktoś ma tą mapke? jeśli tak to proszę skan na meila: maciek_zagroba@o2.plZ góry dziękuje!
kundzio11 Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 W mojej odpowiedzi nie było złśliwości.1-Towarzystwo Naukowe Płockie,nie powiedz ze zamierzasz grzebać w ziemi.2-Fotogalena miasta płocka,po sznurkach można naprawdę wiele znaleźć.3-Armhttp://baza.archiwa.gov.pl/sezam/wstep/50-807.pdfia Modlin 19394-Biblioteka ul.Kościuszki jest kilka opracowań.
kundzio11 Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Oczywiście miało byc FOTOGALERIA MIASTA PŁOCKA.
maciek_zagroba Napisano 20 Styczeń 2009 Autor Napisano 20 Styczeń 2009 O takie odpowiedzi chodzi;) Wielkie dzięki!Pozdrawiam!
zbibal76 Napisano 31 Lipiec 2009 Napisano 31 Lipiec 2009 Nieco podstawowej literatury dla wszystkich zainteresowanych tematem:1. Konrad Ciechanowski Armia Pomorze"2. T. Jurga, T. Karbowski Armia Modlin"3. Polskie Siły Zbrojne w II w.św. Tom I, część 2,3,44. Seria arys historii wojennej pułków polskich w kampani wrześniowej" m.in. 5 pal, 15 pal, 27 pal, itd.5. Apoloniusz Zawilski Bateria została" (polecam 1 wydanie z 1946r, wydanie z roku 84 jest okrojone co do treści np. walki pod Gąbinem, no i nie ma mapki z wojennym szlakiem 15 pal, wydanie z tego roku ma pełną treść, ale też jest bez mapki)6. Piotr Wodtke Płock 1939"7. Michał Trubas iemia Płocka w wojnach XIX i XX wieku"8. i wiele, wiele innych... :)są też opracowania strony przeciwnej - Gerhard Dieckhof 3 Infranterie-Division, 3 Panzergrenadier-Division" (to dla znających język niemiecki, po polsku książka chyba się nie ukazała)pzdr
bluemen123 Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Znalazłem książkę Bateria została" ale wydanie z 1957r oraz 59r....czy bedzie lepsze od tych nowszych..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.