Skocz do zawartości

RAD??

rauszdelikt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam w całej swojej kilku letniej praktyki niespotkałem sie z tym zeby jakie kolwiek obozy były zaznaczane na mapach cywilnych-jakbys na to nie patrzył RAD to organizacja militarna
Napisano
Witam w całej swojej kilku letniej praktyki niespotkałem sie z tym zeby jakie kolwiek obozy były zaznaczane na mapach cywilnych-jakbys na to nie patrzył RAD to organizacja militarna odnosnie mapki na fotce nie widze nic co by wskazywało na to ze stoja tak budynki ( baraki) w których ktos mieszkał.
Napisano
Przejechałem się tam - stoi domek poniemiecki, całkiem ładny. Ale faktycznie, obóz to to nie był. A i miejscowi przepytywanie jakoś nie kojarzą nic takiego. No nic, będzie się trzeba trochę powłóczyć po tym terenie i liczyć na szczęście.
Napisano
Często zdjęcia obozów RAD-u są na widokówkach starych, przede wszystkim w internecie można znaleźć spis obozów RAD-u i będziesz wtedy wiedział czy w tej miejscowości był obóz. A patrząc na mapę miejsce dość ciekawe na monetki na poletkach dwa wiatraki, szopa .Pozdrawiam atb22
Napisano
W tej miejscowości był obóz - dlatego wokół niej się kręcę. Jest na wykazie, jest widokówka - teraz tylko wstrzelić się w miejsce, co może zabrać trochę czasu. Ale taki urok:)
  • 2 years later...
Napisano
W mojej miejscowości był obóz Rad-u,ale na mapach jest zaznaczony tylko las obok żydowski cmentarz.Po ilości pozostałych fundamentów wskazuje to na spory obóz była nawet piękna strzelnica.Dla oficerów III Rzeszy obok nad jeziorem był ośrodek wypoczynkowy .Podobno nawet sam Hitler zaszczycił swą obecność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie