rauszdelikt Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 Witam, czy na niemieckich mapach (Meßtischblätter)w taki właśnie sposób mogły być oznaczane obozy np. RAD'u?Dzięki za info. Pozdrawiam
rauszdelikt Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 co masz na myśli pisząc jak był zbudowany?
wojciu Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Być może ale chyba to jest folwark bo powyżej widać skrót o zamku
krystian-szabla Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 wiesz szczerze to obozy itp byly traktowane jako obiekty strategiczne militarne itp i raczej na mapach ich nie zaznaczano ;)
boysss Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Witam w całej swojej kilku letniej praktyki niespotkałem sie z tym zeby jakie kolwiek obozy były zaznaczane na mapach cywilnych-jakbys na to nie patrzył RAD to organizacja militarna
boysss Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Witam w całej swojej kilku letniej praktyki niespotkałem sie z tym zeby jakie kolwiek obozy były zaznaczane na mapach cywilnych-jakbys na to nie patrzył RAD to organizacja militarna odnosnie mapki na fotce nie widze nic co by wskazywało na to ze stoja tak budynki ( baraki) w których ktos mieszkał.
rauszdelikt Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 Przejechałem się tam - stoi domek poniemiecki, całkiem ładny. Ale faktycznie, obóz to to nie był. A i miejscowi przepytywanie jakoś nie kojarzą nic takiego. No nic, będzie się trzeba trochę powłóczyć po tym terenie i liczyć na szczęście.
atb22 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Często zdjęcia obozów RAD-u są na widokówkach starych, przede wszystkim w internecie można znaleźć spis obozów RAD-u i będziesz wtedy wiedział czy w tej miejscowości był obóz. A patrząc na mapę miejsce dość ciekawe na monetki na poletkach dwa wiatraki, szopa .Pozdrawiam atb22
explosivelabs Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 A u mnie jest tak. Fajne miejsce. Budynki zburzone doszczętnie ale fanty wychodzą. Ten budynek na samej górze to zniszczony bunkier.
rauszdelikt Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 W tej miejscowości był obóz - dlatego wokół niej się kręcę. Jest na wykazie, jest widokówka - teraz tylko wstrzelić się w miejsce, co może zabrać trochę czasu. Ale taki urok:)
explosivelabs Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Porównałem moją mapę z Meßtischblättem. Na Meßtischblätt w miejscu obozu niema zupełnie nic.
daniel-m Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Tu akurat, się z kolegą Boysss nie zgodzę ;)pozdr
daniel-m Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 ... jeszcze inny przykład ;)Wszystkie z cywilnych planów/map.
kotek1945 Napisano 12 Czerwiec 2011 Napisano 12 Czerwiec 2011 W mojej miejscowości był obóz Rad-u,ale na mapach jest zaznaczony tylko las obok żydowski cmentarz.Po ilości pozostałych fundamentów wskazuje to na spory obóz była nawet piękna strzelnica.Dla oficerów III Rzeszy obok nad jeziorem był ośrodek wypoczynkowy .Podobno nawet sam Hitler zaszczycił swą obecność.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.