Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja przedmiotu. Zapalnik ?

Kado15

Pytanie

Napisano

Witam proszę o identyfikacje tego znaleziska. Czy jest bezpieczne i co to jest, zapalnik ? Z góry dzieki. Pozdrawiam Kado15.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trudne pytanie. Eksplodować to raczej nie eksploduje. Ale na półce nie trzymaj, bo piękne to to nie jest, a w razie przeszukania domu może cię pogrążyć. Jeżeli to co widzę to resztki smugacza to jest on nielegalny. Sam smugacz służy do świecenia, o ile mi wiadomo daje wysoką temperaturę ale nie wybucha. Detonatora żadnego nie widzę, więc rąk Ci nie powinno urwać;) W środku może (ale nie musi) być spłonka. Jej wybuch jak tego nie przystawisz do oka też groźny być nie powinien. Z takimi rzeczami nigdy nic nie wiadomo, w dodatku ja widzę tylko zdjęcia, a i wiedzy sporo mi brak. Wygląda na zapalnik z dołka saperskiego albo wykręcony w epoce, bo po normalnym wystrzeleniu smugacz powinien się cały wypalić, a tu wygląda na to, że kawałek się zachował. Wyrzuć to, nic ciekawego.
Napisano
QB@ ma rację. Wygląda to na zapalnik denny jakiegoś większego kalibru. Ostatnie zdjęcie ukazuje resztki aluminiowego smugacza, widać materiał który świecił (jego posiadanie jest zabronione).
Tutaj jest pocisk z aluminiowym smugaczem:
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/pocisk_copy6.jpg
Z tego co widzę brak detonatora. Możliwe, że wewnątrz jest prosty mechanizm z iglicą i spłonką. Trudno mi to ocenić- nie znam się tak dobrze, nie wiem jaki to model zapalnika. Tak czy inaczej jeżeli interesuje cie jak to działało to proponuję internet a nie wiertarkę ;)
Napisano

Witam proszę o identyfikacje tego znaleziska. Czy jest bezpieczne i co to jest, zapalnik ? Z góry dzieki. Pozdrawiam Kado15.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie