Skocz do zawartości
  • 0

Butelki - do czego służyły?

Giorgio

Pytanie

Napisano

Mam trzy butelki (fot) jakby z jednej serii. Opisy są niemieckie: Schutz Marke ESG. Na szkle są podziałki do odmierzania płynu. Ale jakiego? Otwory są bardzo malutkie, w każdej butelce inny (dołączę zdjęcia). Największa ma w wylocie 2 małe dziurki ok. 2mm średnicy (jak w guziku), środkowa ma w okrągłej szyjce otwór trójkątny, a ta po prawej (stożkowa) otwór okrągły, ale dużo mniejszy niż mogłaby mieć (ok. 5mm).
Bardzo mnie intryguje ich przeznaczenie. Dzięki z góry za wszelkie sugestie.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmmm... Byc moze i jedni i drudzy maja racje ;). Calkiem mozliwe, ze ten sam wzor butelki byl uzywany przez producentow roznych specyfikow.
Napisano
Tutaj stoi, że to flaszka na wodę do włosów z 19 wieku http://www.antikandmore.de/shop/article_136/Haarwasserflasche-%22ESG%22.html?shop_param=cid%3D32%26aid%3D136%26
Napisano

Mam trzy butelki (fot) jakby z jednej serii. Opisy są niemieckie: Schutz Marke ESG. Na szkle są podziałki do odmierzania płynu. Ale jakiego? Otwory są bardzo malutkie, w każdej butelce inny (dołączę zdjęcia). Największa ma w wylocie 2 małe dziurki ok. 2mm średnicy (jak w guziku), środkowa ma w okrągłej szyjce otwór trójkątny, a ta po prawej (stożkowa) otwór okrągły, ale dużo mniejszy niż mogłaby mieć (ok. 5mm).
Bardzo mnie intryguje ich przeznaczenie. Dzięki z góry za wszelkie sugestie.

Napisano
To teraz mam dylemat: ocet czy płyn do włosów. Wierzyć Polakom czy Niemcom :)
Na niemieckiej stronie przekonują, że jest to XIX w. butelka po plynie do włosów, a nasi przekonują do octu (Kuba 70 podaje nawet fotki, tylko z jakich to lat?).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie