KRANIK Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 witam,poszukuję mapy okolic iłowa i brzozowa (woj.mazowieckie)sprzed 1920r. za wszelką pomoc byłbym wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
igoor Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Mapę iłowa taką mam ale o które Brzozowo ci chodzi bo chyba w Mazowieckim nie znajdziesz a może chodzi ci o Wierzbowo które jest niedaleko iłowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeremiahjohnson Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Musisz przejzec stare numery odkrywcy jak jeszcze byly ogloszenia .Tam ktos z Lodzi sprzedawal na plytach mapy miedzy innymi z okolic Ciebie interesujacych .Byly przedwojenne i z 1914 i z 19 wieku .Chyba ze interesuja Cie orginaly . To juz insza inszosc . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Szczepaniak Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Myślę ,że koledze chodzi o Brzozów.Tylko pytanie.Stary czy Nowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRANIK Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 chodzi mi o mapę miejscowości Iłów w woj. mazowieckim i miejscowości Brzozów Stary dawniej województwo płockie! te dwie miejscowości leżą od siebie ok.5km. chodzi mi o odnalezienie starej nie istniejącej drogi o której opowiadał mojemu dziadkowi mój pradziadek!:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRANIK Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 igoor, mój mail: danielor@interia.pljak mógłbyś mi pomóc to prześlij mi ją na maila, dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darda Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Igoor - KRANIKowi nie o Brzozowo", a o BRZOZÓW chodzi.Kilka kilometrów na południe od Iłowa jest kilka Brzozowów: Stary (kiedyś ezprzymiotnikowy"), Nowy, a także Brzozówek i Brzozowiec - do wyboru. Wszystko to powinno być na tej samej mapie, co Iłów.1:200000 tu: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/38-52.jpgDokładniejszą (austryjacką, niemiecką czy rosyjską? - nie pamiętam) też gdzieś w sieci kiedyś widziałem - jeśli znajdziesz, daj znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRANIK Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 darda dzięki, stara już nie istniejąca droga jest:)!!!!ale mapka ma za dużą skalę,i ciężko ją będzie dzięki niej odszukać, podobno przebiegała przez pole dziadka i stały tam domy! dziadek dokładnie nie wie bo słyszał o niej tylko z opowiadań:( szukałem pobieżnie w święta w charakterystycznym miejscu dla tego pola, jedna monetka wpadła, drugą wujek znalazł wcześniej przypadkiem przy orce:) niestety po czyszczeniu została tylko miedziana blaszka,więc nawet nie można jej zidentyfikować!szukałem w necie ale do końca stycznia mam internet przez modem i nie mam już cierpliwości czekać aż 3min. jak otworzy się strona!igoor jak możesz i jak chodzi o tą miejscowość to proszę o wysłanie twojej mapki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darda Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 KRANIK - przepraszam za dociekliwość, ale czy jasteś ABSOLUTNIE pewien, że mapy nieco późniejsze Ci nie wystarczą?Bo o ile wiem, a chyba wiem to, jako posiadający liczną rodzinę w tej okolicy, z ponad 90% pewnością :-), układ zarówno drogowy, jak i własnościowy od początku 20-go wieku aż do tegoż wieku lat 40-tych, prawie się tam nie zmienił.Gdybym miał rację, skorzystaj z tej mapy: http://www.mapywig.org/m/wig25k/German/P39-S30-H_Budi_Stare_1944.jpg (może będziesz musiał ten link przepisać) i odezwij się później na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
igoor Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 No to całkiem dwie miejscowości Iłów i Iłowo k Mławy bo myślałem ze chodzi ci o to Iłowo k/Mławy Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRANIK Posted January 6, 2009 Author Share Posted January 6, 2009 igoor dzięki za maila, chociaż to nie te strony, mimo tego dzięki za dobre chęci:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.