Bandzior26 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 A jeśli chodzi o te plamy to są jasne i pokrywają nie równomiernie mu grzbiet i boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 To kup testy firmy JBL 5 w 1. Wtedy możesz sprawdzić czy to wina wody. A długo masz tego glonojada? Jeśli jest to nowy nabytek to może chorego Ci sprzedali bo tak tez bywa niestety :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Jest nowy. Kupiłem 2 i każdy z innego sklepu. Jeden 10 cm drugi 18 cm. Pierwszy wytrzymał 4 dni i padł po nocy. W tedy kupiłem tego większego właśnie ale ma dokładnie takie same objawy jak ten mniejszy. Kupowałem je specjalnie w innych sklepach by wykluczyć możliwość choroby w sklepie. Ten większy Glonojad został zakupiony z Sumem który jak Kiryski przebywa na dnie i one mają się super. Nie mają plam i są energiczne. To musi być coś typowo nie odpowiadającego Glonojadom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 A może on ma takie ubarwienie? Moja żona kiedyś kupiła dwa i też mi się wydawało, że są chore, okazało się że tak mają wyglądać. Czarny w jaśniejsze łaty. Glonojady trzeba dokarmiać, same glony im nie wystarczą. Najlepiej kupić pokarm, który opada na dno, ja mam granulat, który dość drobno kruszę. Co do zjedzenia gupika to ja bym glonojada nie wykluczał, jeśli gupik był osłabiony. Mój glonojad (około 4 cm) atakował chorą welonkę. Przeniosłem go do osobnego akwarium i tak jak u Ciebie leżał na dnie i nie ruszał się. Nie wiem, może tak reagują na zmianę warunków? Ja utrzymuję temperaturę około 25 stopni i obydwa glonojady są bardzo ruchliwe. Może tu się coś dowiesz: http://www.akwarium.net.pl/adv/ancistrus_sp.htmZbyniek: zapomniałem jeszcze o jednym koniecznym zakupie: grzałka, obowiązkowo z termostatem! Ustawiasz temperaturę i masz spokój. Co do kosztów utrzymania to są żadne, inwestycja (kilkaset złotych) jest na początku, ale warto wszystko kupić od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Bandzior, wyprzedziłeś mnie z postem. Skoro pierwszy miał takie objawy i padł to bez porady specjalisty się nie obejdzie. Zaglądnij jutro do sklepu i pomęcz sprzedawców. Niestety w większości są mało kumaci, u mnie w Rzeszowie jest jeden, który się faktycznie zna. W trudnym przypadku chorobowym byłem po diagnozę w inspektoracie weterynarii (oczywiście bez rybki), chętnie mi udzielili informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Dokładnie u mnie też dostają granulat choć go nie kruszę by inne ryby nie wyżerały im go. Plam nie miał, był cały ciemny w drobne jasne kropki. Plamy które teraz ma przypominają przynajmniej mi grzyba lub jakąś pleśniawkę...Co do temperatury to termometr wskazuje cały czas 26 stopni i nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Ja mam swojego glonka około roku i nie przejawia agresji i tak jak pisałem wcześniej że miałem w innym akwarium dwa glonki po około 20cm i były spokojne.Pająk skoro jeden glonojad zdechł po 4 dniach i miał takie same objawy jak ten obecny to moim zdaniem nie jest kwestja ubarwienia.Bandzior idz do tego sklepu gdzie go kupiłeś i pogadaj.pozdrawiamEjo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Pogadałem przed samym zakupem ze sprzedawczynią i opisałem jej warunki jakie panowały w akwarium. Poradziła mi wyrzucenie muszli bo zatwardzają wodę i podmianę wody. Podmieniłem wodę w znacznej ilości muszle wywaliłem i dupa. Z wystroju mam 2 sztuczne rośliny, gliniany korzeń natomiast reszta to korzenie i rośliny naturalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 Bandzior i jak z tym glonkiem? Żyje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 Cześć Nie było mnie 2 dni więc odpisuję Żyje!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 to całe szczęście :) a jak ta pleśniawka? dalej się utrzymuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 Wiesz obejrzałem całego Glonojada i stwierdziłem iż wróciły mu normalne kolory tz. ciemne ubarwienie. Dodatkowo dziś kolega przyniósł mi jakiegoś jasnego Glonojada który też jakoś się trzyma, choć z wyglądu glonka nie przypomina bo ma tylko przyssawkę i nic więcej z cech typowych dla tego gatunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Dziś dokupiłem mu do towarzystw jeszcze dodatkowo 2 młode Glonki takie ok 5 cm i jednego Kiryska ok 3 cm. Widzę że chętniej się przemieszcza wśród korzeni oraz łupków. Młode od razu obsiadły szybę więc jestem zadowolony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Ja mam 4 kosiarki. bardzo fajne rybki i pożyteczne (zjadają glony). Są bardzo ruchliwe. polecam każdemu. Poza kosiarkami posiadam jednego glonojada, 4 szt. Razbora klinowa, dwie Molinezje czarne, dwa mieczyki i kilkanaście gupików.A co wy posiadacie w swoich akwariach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Bandzior 5 cm to nie takie malutkie. Mój glonek miał niecałe 2 cm jak go kupiłem a teraz około 10cm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 8 Styczeń 2009 Share Napisano 8 Styczeń 2009 Dziś dokupiłem 3 welonki w kosmicznym kolorze. Pomieszana biel czerwień i czerń. Kupiłem je dla małżonki bo bardzo je lubi. Czy kosiarki zjadają odchody rybie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 8 Styczeń 2009 Share Napisano 8 Styczeń 2009 odchody to nie tylko glony no i zwykły pokarm. a są jakies ryby które zjadają? bo ja pierwszy raz słysze o tym ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 8 Styczeń 2009 Share Napisano 8 Styczeń 2009 W 112 l akwa jest już 25 szt ryb. Zaczyna się robić ciasno heheh.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 8 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2009 Jak ktoś ma problemy z glonami lub innymi zanieczyszczeniami to polecam krewetki, są małe a dobrze czyszczą.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 8 Styczeń 2009 Share Napisano 8 Styczeń 2009 Mam dojście do krewetek za darmo więc spróbuje. Nie chciałem ich wpuszczać bo sądziłem że szkoda zachodu gdyż obawiałem się że większe ryby zapolują na nie. Ale skoro je polecasz to wpuszczę je i zobaczę czy przeżyją. Jakie masz ryby że krewetki mają się dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2009 Jeszcze nie mam akwarium, ale planuje założyc, tylko słyszałem że krewetki są dobre.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Rozumiem. Jak wpuszczę krewetki to dam Ci znać jak się sprawują i czy ich coś nie zżarło przez noc ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 Bandzior Twoje rybki chyba ciaso mają :) 25sztuk w 112l :) może pomyśl o czymś większym. Krewetki oczywiście sa bardzo pomocne w czyszczeniu akwa z glonów i roślin które np gubią liście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandzior26 Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 Wiem i zamierzam wysłać w kosmos wszystkie gupiki czym zredukuję mocno to pogłowie ;-)Mam pytanko odnośnie Molinezji a dokładnie czy mogą bytować wraz z Welonkami? Choć welony są dużo większe obie Molinezje, samiec i samica bez sutannie za nimi pływają i podgryzają. Czy to normalne czy tylko moje Molinezje to takie agresory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 na Weolnkach za bardzo sie nie znam ale Molinezje to są spokojne ryby i są polecane do każdego akwarium wielogatunkowego np: Miczyki i Molinezje nic sobie nie zrobia bo są to dwa spokojne gatunki. Moze te Twoje Molinezje to jakieś łobuzy i wandale ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.