Skocz do zawartości

Czemierniki kościół i zamek Firlejów

karol2008

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam serdecznie proszę o pomoc kogoś kto wie coś na temat Czemiernik i okolic a dokładnie połączeń kościoła w Czemiernikach z pałacem Firlejów podziemnym korytarzem. kiedyś na terenie pałacu a dokładnie w parku wchodziliśmy z kolegami do tunelu który się odsłonił chyba po burzy ale doszliśmy do zamurowanych ścian. podobno z zamku jest kilka tuneli które prowadzą w różnych kierunkach.na ścianie kościoła tuż przy samej ziemi widać małe okienko zakratowane i jakby piwnica.kiedyś próbowałem się coś dowiedzieć od starszych mieszkańców . Potwierdzili że tunele są, ale jak to starsi ludzie nic więcej nie chcieli powiedzieć. dobrze było by zbadać te opowieści i postarać się wyjaśnić sprawę na wiosnę muszę kupić wykrywacz i troche pochodzę po okolicach jak czas pozwoli. jeśli ktoś się orientuje w temacie proszę o kontakt umbertoeco1@vp.pl
  • 3 weeks later...
Napisano
dzieki HUBERTUS za odzew sam się nad tym zastanawiałem. ale mam prawdziwą relację mojego dziadka że w latach 60-70 mieszkaniec czemiernik wszedł w kościele do podziemi i wyszedł z wielkimi trudnosciami w lesie na północ od czemiernik. miało tam być pełno szczurów.dziadek nie kłamie na pewno, zastanawiam się nad prawdomównością jego rozmówcy. jest pewne że jeden z korytarzy wychodzących z kościoła prowadzi do kapliczki która znajduje się poza murami kościoła{swoja drogą to dziwne bo kapliczka stoi ok 50m od kościoła) drugi prowadzi 1 km na wschód tez do kapliczki. wiem to od nauczyciela z tej miejscowości który interesuje się historią tej miejscowości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie