karol2008 Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 witam serdecznie proszę o pomoc kogoś kto wie coś na temat Czemiernik i okolic a dokładnie połączeń kościoła w Czemiernikach z pałacem Firlejów podziemnym korytarzem. kiedyś na terenie pałacu a dokładnie w parku wchodziliśmy z kolegami do tunelu który się odsłonił chyba po burzy ale doszliśmy do zamurowanych ścian. podobno z zamku jest kilka tuneli które prowadzą w różnych kierunkach.na ścianie kościoła tuż przy samej ziemi widać małe okienko zakratowane i jakby piwnica.kiedyś próbowałem się coś dowiedzieć od starszych mieszkańców . Potwierdzili że tunele są, ale jak to starsi ludzie nic więcej nie chcieli powiedzieć. dobrze było by zbadać te opowieści i postarać się wyjaśnić sprawę na wiosnę muszę kupić wykrywacz i troche pochodzę po okolicach jak czas pozwoli. jeśli ktoś się orientuje w temacie proszę o kontakt umbertoeco1@vp.pl
HUBERTUS 1656 Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Szanowny kolego fortalicję od kościoła oddzielają stawy przecięte grobla,to raczej uniemożliwia wykonanie wspomnianego tunelu.
karol2008 Napisano 19 Styczeń 2009 Autor Napisano 19 Styczeń 2009 dzieki HUBERTUS za odzew sam się nad tym zastanawiałem. ale mam prawdziwą relację mojego dziadka że w latach 60-70 mieszkaniec czemiernik wszedł w kościele do podziemi i wyszedł z wielkimi trudnosciami w lesie na północ od czemiernik. miało tam być pełno szczurów.dziadek nie kłamie na pewno, zastanawiam się nad prawdomównością jego rozmówcy. jest pewne że jeden z korytarzy wychodzących z kościoła prowadzi do kapliczki która znajduje się poza murami kościoła{swoja drogą to dziwne bo kapliczka stoi ok 50m od kościoła) drugi prowadzi 1 km na wschód tez do kapliczki. wiem to od nauczyciela z tej miejscowości który interesuje się historią tej miejscowości
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.