mikipad Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 Witam, proszę o pomoc, średnica ok. 24mm, mocno pognieciona, druga strona nieczytelna.
wojtekanka Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Witam, czy to czasem nie krajcar?http://www.coinarchives.com/w/results.php?results=100&search=krajcar
martian. Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 A przeżuwacze zrobiły swoje... Ja na to mówię krowie z pod ogona...;)))
mikipad Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 Można się cieszyć nie tylko tym, co komuś spadnie z brody, ale i tym, co wypadnie z pod ogona. Niech sobie żują i wydalają, przynajmniej mnożą nam zagadki.Wojtekanka - treść napisu na rewersie raczej jest taka sama, natomiast moja monetka wykonana jest z miedzi. Czy były bite z różnych kruszców ???
mikipad Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 Nigdy w życiu, Twój post był bardzo sympatyczny, nie przyszło mi do głowy, że przeżuwacze przepuszczają przez swoje żołądki monetki a przecież to bardzo logiczne. Ta faktycznie pochodzi z pastwiska. Ja się z niej naprawdę cieszę, nawet jeśli wypadła z pod ogona. Źle mnie widocznie odebrałeś :)
wojtekanka Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Witam,nie wiem czy bito takie krajcarowki w miedzi(ja nie spotkalem,znalazlem podobny medal ale jest znacznie grubszy).Twoja moneta jest bardzo cieniutka moze to jednak sreberko -jak to napisal meko 3 krajcarówka kipperowa ( czyli po naszemu bilonowa słabiutkie sreberko )" albo fals.Poczekaj na innych,zapewniam Cie ,ze fachowcow jest tu kilku :)
mikipad Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Napisano 29 Grudzień 2008 Wojtekanka - żaden z tuzów monetkowego działu sie nie odezwał, milczą kopijnik, 8total4 i inni. Martian chyba się obraził. Monetka jest wykonana ze srebrzonej miedzi, rewers wygląda jak na tej z załączonej fotki. Nie mogę niestety nigdzie takiej wersji odszukać. pozdrawiam mikipad
8total4 Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 srebrzona miedź może oznaczać fals z epoki, niestety nie jestem mocny z monet habsburskich oraz Księstw Śląskich..jesteś pewny że to srebrzona miedź a nie czasem bilonowe srebro?pozdro!
mikipad Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Napisano 29 Grudzień 2008 Proszę o czas - muszę rozszyfrować pojęcie ilonowe srebro". Uruchomię wyszukiwarkę i odpowiem. Dopiero wpływam na bezmiar oceanu monetkowego, dostałem x-terre 70 i zaczęły wychodzić mi magiczne krążki, których zazdrościłem Wam od dawna. mikipad
wojtekanka Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Tutaj kolega mial podobny klopot http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2030&postdays=0&postorder=asc&start=30,pozdrawiam.
8total4 Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 bilonowe srebro to oczywiscie srebro niskiej próby.pozdrawiam!
mikipad Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Napisano 29 Grudzień 2008 Myślę, że monetka wykonana z miedzi i srebrzona. Na nieczytelnym awersie zaznaczyłem miejsce, gdzie wyraźnie widać jej charakterystyczny kolor. Na godzinie 12 resztki srebrzenia. Ostateczna zdanie pozostawiam znawcom.
martian. Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 Nie obraziłem się i do tuzów mi jeszcze daleko oj daleko:) Ta monetka na fotce przedstawia jakiś czworak??? Leopolda dla dla Węgier, jednak nie siedzę w tym temacie. Monety mogły być bite z gorszego stopu w czasie wojen. Sam mam orta kazikowego gdzie wyraźnie widać między dwoma blaszkami na zewnątrz srebrnymi miedziany środek... Rozwarstwiła się monetka i tyle W twoim przypadku może być jakiś fals lub bardzo duża domieszka miedzi....Pozdro
mikipad Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.