lego50 Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Gazeta Poznańska": Fosa przy poznańskiej Cytadeli może kryć prawdziwe kolekcjonerskie skarby.Według jednej wersji pod ziemią leży niemiecka armata przeciwlotnicza Pak 88, legendarna acht koma acht", która rozbijała pancerze wszystkich typów czołgów w czasie drugiej wojny światowej; według innej - działo samobieżne StuG. Po zakończeniu walk o Poznań wiele broni i sprzętu niemieckiego zepchnięto do fosy cytadeli i zasypano. Później część odkopano - m.in. w latach osiemdziesiątych wydobyto z fosy dwa samochody. Część terenu jednak wciąż ukrywa tajemnice... - Słyszałem, że w fosie, na nieodkopanym jeszcze odcinku leży armata 88 mm, ale nie mam żadnych dowodów na tę tezę - mówi chor. Krzysztof Gryglewicz, dowódca patrolu rozminowywania miasta. Nie można jednak na razie jej wydobyć, bo wiązałoby się to z koniecznością wywiezienia gdzieś sporej ilości ziemi, a ponadto trzeba by mieć zgodę zieleni miejskiej. Przede wszystkim jednak trzeba by było jednoznacznie potwierdzić tę informację, namierzyć dokładnie miejsce i znaleźć środki na całą operację. Jan Wieczorek, dyrektor muzeum na Cytadeli wątpi w obecność armaty, ale słyszał o innym zabytku militarnym: - Osobiście nie słyszałem o tym, że tu jest taka armata - zapewnia. Choć nie mogę tego wykluczyć. Ale w czasie ostatnich badań radiestezyjnych, związanych z poszukiwaniami rzekomo zakopanego popiersia Józefa Piłsudskiego, aparatura wskazała w jednym miejscu obecność dużej ilości metalu w fosie. Wstępne pomiary wskazały, że to może być niemieckie samobieżne działo szturmowe sturmgeschutz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MHz Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Nie wiedziałem, że właścicielem fosy przy poznańskiej Cytadeli jest zieleń miejska hehe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XANTOS Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Pewnie coś tam w ziemi jeszcze siedzi. I to nawet nie jedna niespodzianka. Ale już wielokrotnie pojawiały się nowe sensacje że to jakiś czołg, że mnóstwo amunicji, itp. Jedno jest pewne - tak długo jak nie będzie funduszy na rozkopanie tego miejsca i chociażby próbę rewitalizacji tego co po wojnie jeszcze nie zostało rozebrane, to takie legendy i zasłyszane informacje z pewnego źródła" raz po raz będą się pojawiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MHz Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Wpadli by z ekipą Było, nie mineło" przebadali za darmo georadarem i rozwiali legendy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lego50 Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 bardzo dobry pomysl czy jest szansa na jego realizacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
lego50 Posted December 29, 2008 Author Share Posted December 29, 2008 co mysla o tym koledzy z poznania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.