Skocz do zawartości
  • 0

orzeł z pikelhauby

zolek30

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witaj zebu74, równie piekna rzecz. dla takich fantów warto poświęcać czas.
mam pytanie, czym go czyściłeś, że tak dumnie wygląda?

z góry chciałem podziękować R51 za pomoc w identyfikacji !!!
Napisano
Nie ma za co, polecam się na przyszłośc. W książce Europeische Helme mam zestawienie wszystkich orłów z pruskich pickelhaub...
Napisano
Witam zolek30,takiego konkretnego sposobu nie mialem,byl caly spatynowany wiec go delikatnie potraktowalem czyscikiem kuchennym (taka szorstka gabka).Wyszlo nawet czesc oryginalnych zlocen ktorych sie zupelnie nie spodziewalem.Trzeba uwazac bo latwo przesadzic (lewe skrzydlo)i calkowicie zetrzec farbe.pozdrawiam
Napisano
Orzełek NIE jest oficerski, jest zwykły żołnierski co najwyżej jakiś podoficer mógł no nosić na pice (ten pierwszy zresztą to samo)
Gratuluję Wam obu, piękne sztuki! Piękny prezent pod choinkę :)
Napisano
Jeszcze jedna dodatkowa informacja, zebu74 - Twój orzeł jest żołnierza z pułku grenadierów gwardii, istotne drugie słowo, brak mu gwiazdy z napisem SUUM CUIQUE".
Napisano
Tak MK,tez to stwierdzilem,na wielu publikacjach najczesciej wystepuje z w/w gwiazda na piersi,jednak tutaj nie ma sladu po jakim kolwiek innym zamocowanym elemencie.pzdr
Napisano
Zgadza sie,masz racje.Ja caly czas myslalem ze to poprostu naturalna luka miedzy noga a skrzydlem a gwiazda mocowana byla w jakis bardziej inwazyjny sposob.Dzieki za wnikliwosc,wroce na miejsce i poszukam reszty,ale to juz w nowym roku...pozdrawiam.
Napisano

Witam,by nie otwieac nowego watku prosil bym o identyfikacje tego orzelka;wiem tylko;ze prawdopodobnie oficerski.Z gory dziekuje za ew.wskazowki.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie