Skocz do zawartości

krzyżyk z orzełkiem

Rabi79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. dzisiaj trafiłem coś takiego. Czy pomogłby mi ktoś w identyfikacji? Chodzi mi o okres z jakiego pochodzi bądź coś więcej. Jakies 2m dalej wyszła przedwojenna 5gr-ówka, nie wiem czy ma to związek jakiś. pozdrawiam!

Napisano

Mój ma koronę - identyczny. Co ciekawe ojciec mi opowiadał że kupił to jakieś 20 lat temu w Krakowie w składnicy jak jeszcze był harcerzem - byłbym bardzo zdziwiony jakby okazało się że IIRP. Dla ścisłości ojciec teraz ma 40 lat (ja mam 17). To tyle co wiem - ja też z chęcią sie dowiem czegoś więcej :)

Napisano

Jeśli troche w błąd wprowadziłem to przepraszam - z Krakowem to była inna historia, potajemne kupowanie guzików nieregulaminowych do munduru. Teraz wypytałem sie jeszcze raz ojca o wszystko, mówił że krzyżyk kupiony w Warszawie u jakiegoś złotnika. Chwilka grzebania w internecie - w Warszawie znajduje się Pracownia Grawerska pana Andrzeja Panasiuka - na jego stronie znalazłem takie zdjęcie. Myślę że przynajmniej mój problem rozwiązany :)

Napisano
co nie znaczy, iż Pan Panasiuk, nie mógł po wojnie produkować krzyżyków, identycznych jak przedwojenne..
Skoro produkował kopie odznak z IIRP, więc czemu nie krzyżyków??

pozdro!
Napisano
czołem. takie krzyżyki królowały w budkach z pamiątkami w końcówce lat 80-tych i początku lat 90-tych XX w. jeżeli Twój krzyżyk (orzeł) jest wykonany dość niestarannie to pewnie będziesz miał coś takiego. pozdrowki
Napisano
oczywiście że tak. ja nie twierdze że to akurat lata 90-te, mówię tylko że takie właśnie wzory wtedy bito bo było zapotrzebowanie rynku na orzełki z koroną. to była wtedy przecież nowość.
mam nadzieję ze to przedwojenny.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie