Rabi79 Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Napisano 11 Grudzień 2008 Witam. dzisiaj trafiłem coś takiego. Czy pomogłby mi ktoś w identyfikacji? Chodzi mi o okres z jakiego pochodzi bądź coś więcej. Jakies 2m dalej wyszła przedwojenna 5gr-ówka, nie wiem czy ma to związek jakiś. pozdrawiam!
8total4 Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 biżuteria patriotyczna, raczej okres IIRP..pozdro!
Baumnio Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 Mój ma koronę - identyczny. Co ciekawe ojciec mi opowiadał że kupił to jakieś 20 lat temu w Krakowie w składnicy jak jeszcze był harcerzem - byłbym bardzo zdziwiony jakby okazało się że IIRP. Dla ścisłości ojciec teraz ma 40 lat (ja mam 17). To tyle co wiem - ja też z chęcią sie dowiem czegoś więcej :)
Baumnio Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 Jeśli troche w błąd wprowadziłem to przepraszam - z Krakowem to była inna historia, potajemne kupowanie guzików nieregulaminowych do munduru. Teraz wypytałem sie jeszcze raz ojca o wszystko, mówił że krzyżyk kupiony w Warszawie u jakiegoś złotnika. Chwilka grzebania w internecie - w Warszawie znajduje się Pracownia Grawerska pana Andrzeja Panasiuka - na jego stronie znalazłem takie zdjęcie. Myślę że przynajmniej mój problem rozwiązany :)
8total4 Napisano 11 Grudzień 2008 Napisano 11 Grudzień 2008 co nie znaczy, iż Pan Panasiuk, nie mógł po wojnie produkować krzyżyków, identycznych jak przedwojenne..Skoro produkował kopie odznak z IIRP, więc czemu nie krzyżyków??pozdro!
elku Napisano 12 Grudzień 2008 Napisano 12 Grudzień 2008 czołem. takie krzyżyki królowały w budkach z pamiątkami w końcówce lat 80-tych i początku lat 90-tych XX w. jeżeli Twój krzyżyk (orzeł) jest wykonany dość niestarannie to pewnie będziesz miał coś takiego. pozdrowki
8total4 Napisano 12 Grudzień 2008 Napisano 12 Grudzień 2008 elku, pamietaj o tym że to nie reguła, bo produkcja mogła być wzorowana na przedwojennych :)pozdro!
elku Napisano 12 Grudzień 2008 Napisano 12 Grudzień 2008 oczywiście że tak. ja nie twierdze że to akurat lata 90-te, mówię tylko że takie właśnie wzory wtedy bito bo było zapotrzebowanie rynku na orzełki z koroną. to była wtedy przecież nowość. mam nadzieję ze to przedwojenny. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.