Skocz do zawartości
  • 0

Broń czarnoprochowa?

ra_v

Pytanie

Napisano

Witam
Dostałem coś takiego...
Częśći\\elementy starych strzelb. Niestety nie wiem nic więcej. Jedna posiada sygnatury bardzo znanego producenta – firmy W.C SCOTT z Birmingham (około 1840). Słynnego wytwórcy, który dał w póżniejszym okresie początek marce Webley&Scott.
Stan jak na fotkach. Całość z lekkim nalotem korozji. Wszystkie zewnętrzne elementy przepięknie grawerowane we wzory roślinne i ornamentalne, nawet łby śrub.
W tej jednej kolba z drewna orzechowego
Zastanawiam się czy są legalne w Polsce - czy to broń czarnoprochowa czy nie - mają system kurkowy czy młotkowy z dwoma trzpieniami, które wyglądają jak prymitywne iglice do zbijania ładunku.
Jak to jest z ich legalności i czy podpadają pod ustawę?
Czy są traktowane jako broń czarnoprochowa, zabytkowa - tak są opisane strzelby tego systemu na zachodzie?
Dzięki za info
Pzdr

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za info.
Ale tak naprawdę to nie mam pojęia z którego to roku może być. Taki system był już na rynku w momencie kiedy firma ta rozpoczęła działalność pod swoją nazwą. A było to juz w 1840 roku. Więc kiedy ustawa mówi o 1850 - można polemizować.
Na egzemplarzach nie ma daty tylko wytwórca.
Pozdro
Napisano
Jeszcze dwadzieścia pięć lat temu popularna bo tania strzelba kurkowa.Wycofana z użycia z/wz na bezpieczeństwo.Często padały z niej przypadkowe strzały.Zdarzają sie jeszcze osoby polujące tą bronią.
Napisano
Jeszcze jeden- dość istotny urywek obowiązującej ustawy:

....Art. 5. 1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.

2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, BASKILA, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy........"

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano

Witam
Dostałem coś takiego...
Częśći\\elementy starych strzelb. Niestety nie wiem nic więcej. Jedna posiada sygnatury bardzo znanego producenta – firmy W.C SCOTT z Birmingham (około 1840). Słynnego wytwórcy, który dał w póżniejszym okresie początek marce Webley&Scott.
Stan jak na fotkach. Całość z lekkim nalotem korozji. Wszystkie zewnętrzne elementy przepięknie grawerowane we wzory roślinne i ornamentalne, nawet łby śrub.
W tej jednej kolba z drewna orzechowego
Zastanawiam się czy są legalne w Polsce - czy to broń czarnoprochowa czy nie - mają system kurkowy czy młotkowy z dwoma trzpieniami, które wyglądają jak prymitywne iglice do zbijania ładunku.
Jak to jest z ich legalności i czy podpadają pod ustawę?
Czy są traktowane jako broń czarnoprochowa, zabytkowa - tak są opisane strzelby tego systemu na zachodzie?
Dzięki za info
Pzdr

Napisano
Polskie prawo zezwala na broń i jej repliki powstałe przed 1850r. Czarny proch był jeszcze w miare szeroko stosowany przed II Wojną. Za date wprowadzenia prochu nitro uznaje się przyjęcie na uzbrojenie Lebela 1886. Był to pierwszy wojskowy karabin na nitro. Prezentowana przez ciebie broń jest opisywana jak najbardziej prawidłowo jako czarnoprochowa, niestety powstała ona po 1850r.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie