Witam Dostałem coś takiego... Częśći\\elementy starych strzelb. Niestety nie wiem nic więcej. Jedna posiada sygnatury bardzo znanego producenta – firmy W.C SCOTT z Birmingham (około 1840). Słynnego wytwórcy, który dał w póżniejszym okresie początek marce Webley&Scott. Stan jak na fotkach. Całość z lekkim nalotem korozji. Wszystkie zewnętrzne elementy przepięknie grawerowane we wzory roślinne i ornamentalne, nawet łby śrub. W tej jednej kolba z drewna orzechowego Zastanawiam się czy są legalne w Polsce - czy to broń czarnoprochowa czy nie - mają system kurkowy czy młotkowy z dwoma trzpieniami, które wyglądają jak prymitywne iglice do zbijania ładunku. Jak to jest z ich legalności i czy podpadają pod ustawę? Czy są traktowane jako broń czarnoprochowa, zabytkowa - tak są opisane strzelby tego systemu na zachodzie? Dzięki za info Pzdr
Pytanie
ra_v
Witam
Dostałem coś takiego...
Częśći\\elementy starych strzelb. Niestety nie wiem nic więcej. Jedna posiada sygnatury bardzo znanego producenta – firmy W.C SCOTT z Birmingham (około 1840). Słynnego wytwórcy, który dał w póżniejszym okresie początek marce Webley&Scott.
Stan jak na fotkach. Całość z lekkim nalotem korozji. Wszystkie zewnętrzne elementy przepięknie grawerowane we wzory roślinne i ornamentalne, nawet łby śrub.
W tej jednej kolba z drewna orzechowego
Zastanawiam się czy są legalne w Polsce - czy to broń czarnoprochowa czy nie - mają system kurkowy czy młotkowy z dwoma trzpieniami, które wyglądają jak prymitywne iglice do zbijania ładunku.
Jak to jest z ich legalności i czy podpadają pod ustawę?
Czy są traktowane jako broń czarnoprochowa, zabytkowa - tak są opisane strzelby tego systemu na zachodzie?
Dzięki za info
Pzdr
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.