Skocz do zawartości

Monety z Hiszpanii :):)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wygląda na Grecję albo Macedonię, brązik z tego co widze?
poszukaj na www.coinarchives.com w ancient coins :)
jak by dalo rade lepsze foty tej z 1861, tez bylo by spoko..
pozdro!
Napisano
Przykro mi ale tu ci nie pomoge.

Tam takie monetki są duzo częsciej spotykane niż w Polsce,to była ziemia imperium rzymskiego (jest duże prawdopodobieństwo że moze to byc orginał) ale to nie moja domena, napewno ci w tym nie pomogę bo to jest temat rzeka a ja dopiero ...brodze ....
Napisano
Druga monetka jeśli jest prawdziwa oczywiscie to 20 reales z 1861(są dwie odmiany z 6 albo 7 gwiazdkami na rancie)

http://www.rhinocoins.com/spain/isa2b.html

Moneta autentyczna waży 26.2910g ,wykonana jest ze srebra próby ;900

Jeśli twoja ma brązowe przebarwienia(widoczne plamki)to znaczy że jest 100% kopią.
Napisano
ten brązik wygląda dziwnie..
wg. mnie 3 opcje:
- zalegał w kwaśnej glebie
- był czyszczony kwaskiem
- był postarzany kwasem...

teraz która jest właściwa??
:)
pozdro!
Napisano
Sądząc po tytulaturze: TI CAESAR AVG F IMP jest to moneta Tyberiusza, prawdopodobnie kolonialny brązik. Trzeba poszukać na Wildwinds albo gdzie indziej na stronach o monetach imperialnych. Co do autentyczności - moneta ta nie bardzo mi się podoba, coś mi w niej nie pasuje, tak jakby 8total4 miał rację, że moneta była postarzana kwasem - być może za równe są litery w napisach? Trzeba by było znaleźć specjalistę od brązów imperialnych Tyberiusza... Pozdrawiam Michał.
Napisano
co do monety brązowej – mimo że w monetach nie siedzę -to też rzuciło mi sie od razu iż druk jest bardzo ostry i czytelny :):)no cóż córka działała w dobrej wierze ale za 4 erasy chiała starem zrobić dobrze hehehehe pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie