Skocz do zawartości

Mundur WH

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=528311#667287
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=399967#414420
http://www.odkrywca.pl/m-36-wyprzedaz-po-filmie,644307.html#644307
http://www.odkrywca.pl/kurtki-niemeckie-m36,528311.html#528311

Dołączę się do tego wątku żeby nie zakładać osobnego
Mam pytanie odnośnie opasek na rękaw z nazwą dywizji
Czy srebrna nić którą jest wychaftowana ama" pomiędzy którą jest nazwa przysługiwała tylko oficerom ??

a co sądzicie o mundurze od Yanika??

Filarem mojego umundurowania są produkty Sturmowskie i z tego co wiem większość kolegów z grupy swoje umundurowanie również oparli na Sturmie ale ostatnio zamówiłem u Pana Yanik czapkę garnizonową szytą na zamówienie i musze powiedzieć ze bardzo ale to bardzo mnie zaskoczyła .
Jakość na prawdę ok, kolor sukna może faktycznie lekko ale na prawdę lekko jaśniejszy w porównaniu z kolorem Stumowskim ale nie jest tak ze czapka sie swieci jak psu j...ca i absolutnie nie widać dużej różnicy prz założeniu kompletu bluzy i czapki garnizonowej.

O bluzach słyszałem , że są coraz lepsze a nie którzy twierdzą , że są lepsze od Sturmowskich, kto wie czy nie mają racji.

exc400 -> Jeśli chcesz rekonstruować żołnierza Wehrmachtu to raczej nie powinieneś na razie sobie zawracać głowy opaskami dywizyjnymi. Z samego WH nosiły je tylko dywizje Brandenburg" I Grossdeutschland", a przy ewentualnym doborze grupy (chyba że tworzysz którąś z nich:D) nie ma teraz w Polsce grupy która by odtwarzała którąś z nich. No chyba że z opaskami chodziło ci z opaskami Hermann-Goering" albo dywizje W-SS, ale wtedy to już inne formacje:).

Pierwsze słyszę, żeby tylko oficerom przysługiwały srebrne wykończenia. Mam przed oczami przykład kurtki szeregowca z Theodor Eicke", czy Danmark" z książki W. Krawczyk, P. v Lukacs Waffen SS uniforms and insygnia", gdzie sturmanni" mają naszywki ze srebrnymi, jak się to wyraziłeś amkami".
Pozdrawiam

srebrna ama" to bordiura, opaski WSS wszystkie standartowo miały takową, opaski manschaftu od oficerskich różniły się rodzajem nici użytych do wyhaftowania lub utkania w przypadku opasek typu BEVO lub BEVO like". Metodą różnicowania obecnością bordiury lub jej brakiem, w zależności od stopnia,posługiwała się luftwaffe - opaski dywizji HG" lub pułków spadochronowych są tego najlepszym przykładem. Jeśli chodzi o opaski WH (tu mam najmniejszą wiedzę) to wydaje mi się, że bordiura wystepowała niezależnie od stopnia, a jedynie rodzaj nici użytych do haftu wskazywał na opaskę oficerską lub nie.

Kolega Petit napisał: „..Z samego WH nosiły je tylko dywizje Brandenburg" I Grossdeutschland…"

Nie zapominajmy jeszcze o Korpusie Pancernym „Feldherrnhalle” (Panzer-Division Feldherrnhalle i Panzer-Grenadier-Division Feldherrnhalle), który miał swoją wstążkę!

Kolega Duńczyk napisal: „…Jeśli chodzi o opaski WH (tu mam najmniejszą wiedzę) to wydaje mi się, że bordiura wystepowała niezależnie od stopnia, a jedynie rodzaj nici użytych do haftu wskazywał na opaskę oficerską lub nie….”

…oraz (jak to miało miejsce również w Waffen-SS) sam sposób produkcji – część opasek oficerskich haftowana była ręcznie.

Pozdrawiam
Hindus

Nie wiedziałem że moja amka";-) to bordiura
Dzięki Duńczyk za fachową nazwę . Czyli przy opasce dla jednostek Waffen-ss haftowanych (nie Bevo) Boridiura dla szeregowca może być haftowana srebrną nicią .
Jeśli źle Cię Duńczyk zrozumiałem to mmnie popraw. Dzięki

R51 -Ja nie twierdzę że srebrna boridiura:-)
Jest tylko dla oficerów . Zadałem pytanie ponieważ miałem wątpliwości . Ale dzięki za twoje informacje

Na opaskach haftowanych Waffen SS bordiura jest zawsze srebrna, niezależnie od wersji, nicią bawełnianą lub metalizowaną, czy wręcz bajorkiem haftowano napis - nazwę jednostki. Przy opaskach tkanych (BEVO)bordiura była koloru reszty elementów - szare, stalowe, koloru ecru. jako podkładu używano taśmy RZM (tkana taśma o charakterystycznym splocie), sukna, materii tkanej razem z napisem (BEVO), jak słusznie zauważył Hindus oprócz opasek fabrycznych, powstawały haftowane ręcznie, nietypowe, nieautoryzowane regulaminem - nieoficjalne, np. w dywizji estońskiej, opaski spadochroniarzy ss (zwalczane przez oficerów), czy też indywidualne np. Seppa Dietricha haft złoty, czy gotycki napis Wiking na opasce dowódcy gen. Gille, notabene agradzał" nią wybranych przez siebie oficerów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie