Skocz do zawartości
  • 0

dziwny sztylet

alijewa

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Przede wszystkim daj dokładniejsze fotki. Mam pewne skojarzenia, ale nie chcę przesadzać... Jeśli dobrze widzę to żelazo? Zapałniczka to też jakaś skala, ale w tym przypadku lepsze byłyby dokładne wymiary w cm. Pozdro.
Napisano
Jaki nożyk, Koledzy, spójrzcie na widok z boku- to jest gruba, ordynarna sztaba żelaza, wykuta naprędce przez kowala. Albo okucie, albo część od zawiasów od starych dźwierzy, albo zasuwka-zapadka.
Napisano
wszelka dyskusja jest - niepoważna - na podstawie pow. fotek...

po wstępnym oczyszczeniu, fotki pokazujące:

1 charakter ostrza, (szerokość-sposób ostrzenia)
2 fragment z nitem na obie strony,
3 zbliżenie pokazujące krawędzie ękojeści" - czy ułamane, czy wykończone, jak precyzyjnie-w jakiej technologii - wykonany półłuk, czy to nie odłamany fragment pierścienia"

4 RYSUNEK - obrazujący przekroje poprzeczne: w najszerszej części głowni", przy jelcu ", chwytu"

ITP...

bez powyższego - będziemy pływać w dywagacjach

moje pierwsze wrażenie - rączka od rondla - patelni --- ale nie wszystko pasuje, wskazówka - też ma swoje wady"...

czyli - dokumentacji autorze dodaj....
Napisano
Trudna sprawa, niby sprawia wrażenie jakiegoś sztyletu, ale nie podoba mi się ten zaokrąglony wierzchołek. Z resztą taki kształt rekojesci kojaży mi się tylko ze sztyletami z póżnej epoki brązu a to przecież zelazo. Zaryzykowałbym karkołomną tezę, że to może jakaż przedwojenna stylizacja na coś starego. W jednym muzeum w Irlandii widziałem kiedyś nóż do otwierania listów będacy kopią brązowego sztyletu. Nie wiem, kończą mi się pomysły...
Napisano
Jeden nit to trochę mało do mocowania okładzin i w dodatku wygląda, że niewiele odstaje od ękojeści", więc te okładziny musiałyby być bardzo cienkie. Trudna sprawa, może to sztylet, może wskazówka, teraz to już nie jestem pewien. Może po podczyszczeniu wyjdzie coś więcej. Pozdro.
Napisano
Nie wiem jakby miałby to być jakiś sztylet czy inny nożyk to stawiałbym na jakiś sztylecik do otwierania listów... ale to tylko przypuszczenia...
Napisano
okucie do starych drzwi to raczej nie jest bo obie strony powinny byc takie same a jedna jest grubsza i to sporo [ta od rekojesci ]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie