Skocz do zawartości
  • 0

ID pruskiego nieśmiertelnika

Zawias

Pytanie

Napisano

Witam.
Tym razem zwracam się do was z prośba o pomoc w rozszyfrowaniu następujących bić na nieśmiertelniku: A. LYCK (czyli Ełk) 2935. Poprosiłbym również o informacje na temat wzoru tej blaszki.
Pozdrawiam wszystkich
Michał

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak dla mnie to A.=Amts. Myślę jednak, że nie jest to nieśmiertelnik, a raczej jakaś blaszka identyfikacyjna przymocowywana gwoździkami przez otworki na brzegach.
Napisano

Witam.
Tym razem zwracam się do was z prośba o pomoc w rozszyfrowaniu następujących bić na nieśmiertelniku: A. LYCK (czyli Ełk) 2935. Poprosiłbym również o informacje na temat wzoru tej blaszki.
Pozdrawiam wszystkich
Michał

Napisano

Akurat co do tego, że jest to nieśmiertelnik nie mam żadnych wątpliwości. Jako dowód przedstawiam zdjęcie owej blaszki nałożonej na inna całą blaszkę tego samego wzoru (niestety nie pamiętam jaki to był model). Nieśmiertelnik którego nie mogę zidentyfikować trafił mój kolega pod Białymstokiem. W tym roku widziałem na allegro nieśmiertelniki bite w ten sam sposób z duża literą A. ale z innymi nazwami pruskich miast. Czy znajdzie się osoba, która pomoże rozwiązać mi tą zagadkę???

Napisano

A oto zdjęcie przedstawiające w całości nieśmiertelnik „podkładowy” żołnierza z 58 saksońskiej dywizji, 106 pułku który w 1915r. zajmował Białystok.
Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie