Skocz do zawartości

okolice bydgoszczy

wino39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proponuję Nową Wieś Wielką,znajdował się tam zakład produkujący mundury i oporządzenie dla niemieckiej armii.Do dzisiaj można znaleźć mnóstwo guzików,sprzążek,itp.Znalazłem tam nawet stertę spalonych niemieckich mundurów.Znajduje się też tam część linii obronnych,zbudowanych w 1944r przez Niemców do obrony Bydgoszczy.Linia ta ciągnie się z Cierpic pod Toruniem do Nakła.Dodam że w Nowa Wieś Wielka była broniona przez Niemców tak dobrze,że Rosjanie aby dostać się do Bydgoszczy musieli obejść linie,i dopiero w Zielonce udało im się przejść do Bydgoszczy.Znam też przybliżoną lokalizację obozu jenieckiego w NWW.
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Przedmoście Bydgoskie,walki w 1939r.Tu też broniła się 15 dywizja SS Lettland.Linia obrony wybudowana w 1944,ciągnąca się od Cierpic pod Toruniem do Nakła.A szczególnie odcinek pod Nową Wsią Wielką.
Napisano
Kolego Tatar skąd jesteś ? Osobiście mam zamiar wybrać sie w opisane przez Ciebie okolice .Ostatno kopałem tereny przbijania się Kotła Toruńskiego w kierunku Świecia ciekawe miejsca lecz te najbardziej znane potyczki przekopane aż głowa boli doły po cyce sporo okopów ale głównie rosyjskich gdzie raczej pusto dużo łusek zapalników guziorów ale ogólnie lipa sama drobnica trzba szukać nowych miejsc by coś trafić .JAK coś to napisz na meila proconality@wp.pl
Napisano
A czy ktoś z was kopał pod Tuszynami i Świekatowem ?.W 1939 r były tam ciężkie walki,24 Pułku strzelców kresowych cofających się z korytarza pomorskiego,w kierunku na Bydgoszcz.Opisane jest to w książce A SałackiegoNa straconych pozycjach",bardzo ciekawa książka dużo relacji świadków tych wydarzeń.
Napisano
Szczególnie ostra walka wywiązała się w rejonie skrzyżowania torów kolejowych magistrali węglowej z linią Sępólno-Świecie. Starcie to zakończyło się całkowitym rozbiciem I i III/50 pp, których resztki, ścigane przez czołgi, wycofały się do południowego skraju lasu na południe od Błądzimia. Kopano tam ale bez rewelacji
Napisano
Ostatnio jeżeli chodzi o zapomniane miejsca :) wpadła mi w ręce niemiecka mapka Bydgoszczy( z ok 1915) nic konkretnego pomijając fakt że na owej mapie znajdują sie dodatkowe ciekawe oznaczenia(z ok 1940r.) których opisy są pod mapą tzn.
-miejsca rozmieszczenia Baterii niem. w okolicach Fordonu
-punk podparcia (stutzpunkt)
-no i coś niezrozumianego ( Zwischenwerk) .Jakofako wydaje mi sie że miejsca te nie są raczej znane .
Napisano
wischenwerk" to tzw.dzieła pośrednie(nie działa,lecz dzieła),tj.elementy umocnień fortów.Co do tej mapy,zaznaczonych miejsc itd.Są to informacje ogólnie dostępne i od dawna znane,jak z resztą cały Fordon.
Napisano
A tzw.stutzpunkt",to żaden punkt podparcia(swoją drogą ciekawe skąd to tłumaczenie....w j.niemieckim wiele słów jest wieloznaczeniowych w zależności od kontekstu).Stutzpunkt (niem. Stützpunkt) – umocnione pozycje obrony, wybudowane i wykorzystywane przez wojsko niemieckie w czasie II wojny światowej. Składały się zazwyczaj z: ogrodzenia z ciężkich bali wraz z bunkrami i wieżami obserwacyjnymi na rogach, stanowisk moździerzy i baraków żołnierzy.W roku 1941, po ataku na Związek Sowiecki Niemcy zaczęły budować na wschodniej granicy Wielkoniemieckiej Rzeszy niewielkie forty, które były oddalone od siebie o 10 do 12 kilometrów.Pozdrawiam!
Napisano
Dzięki za sprostowanie, widze że kolega oczytany i w temacie :) no i chyba z Fordonu ...jak i ja hehe
Mam nadzieje jednak że coś jeszcze w naszych stronach zalega i czasami mapy nam tego nie wskażą :)
pozdrawiam
Napisano
No i takie pytanko zlokalizowałeś dokładnie te punkty w terenie ,według mnie będzie je trudno namierzyć ze względu na skale mapy .
Napisano
Na takie okazje używam za zwyczaj PocketPC z GPS i programu OziExplorer, co pozwala na dość dokładne określenie punktów w terenie.Fordon ma ten problem,że większość potencjalnie ciekawych miejsc jest po prostu obecnie zabudowana lub z innych względów niedosatępna.Pozdrawiam!
Napisano
A tak z innej beczki... Bydgoszcz, to w swerze poszukiwań wiocha i zalatuje z kilometra pyrami (Wielkopolską...Poznaniem... ??!!) Przypuszczalnie lepiej szukać ze Szkotami :))
Napisano
Jakofako Bydgoszcz w swerze poszukiwań na wioche raczej nie wygląda wręcz przeciwnie jest to miejsce w którym historia raczej dużo pozostawiła po sobie i osobiście uważam ,że Nasze Miasto jest godne uwagi tak jak inne tej wielkości miasta w Polsce .
Napisano
Kol.nie zrozumiał,o czym pisałem...nie po raz pierwszy z resztą :) Tłumaczę...teren,jak teren,ale ludzie...Brak zrozumienia słowa pisanego jest dla mnie dobitnym dowodem na to,że Bydgoszcz,to jednak wiocha
Napisano
jakofako wróć do podstawówki usiądź chłopcze w pierwszej ławce i posłuchaj Pani nauczycielki co mówi boś nie douczony, co ma Bydgoszcz do Wielkopolski jak leży w Kujawsko-Pomorskim?
Sprawdź ładnie gdzie leży Poznań, co to są pyry bo pewnie słyszałeś gdzieś, a i tak nie wiesz, a potem zabieraj publicznie głos i wypowiadaj się o Wielkopolsce.
Napisano
Jakofako ja swoje zrozumiałem ale z wiochą i pyrusami to przesadziłeś ,zresztą skąd tobie takie rzeczy do głowy przychodzą ? Czytasz skandale czy co? i jak chcesz cokolwiek pisać nie związanego z tematem forum to pisz na meila bo porządni ludzie się tylko wkurzają ,że ciągniesz bezsensownie zaczepną rozmowe ,która do niczego nie prowadzi.
Napisano
TATAR ma gorącą prośbę. Zainteresował mnie bardzo ten zakład w Nowej Wsi Wielkiej. Czy mógłbyś sprecyzować jego położenie. Z góry bardzo dziękuję. Mój meil to: P1209@interia.pl Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie