Skocz do zawartości

m 36 wyprzedaz po filmie

Rekomendowane odpowiedzi

To jest bluza STURM’a – na forum już jej walory techniczne i estetyczne wałkowaliśmy wielokrotnie (poszukaj wątku o bluzach M36) – i oczywiście, że nadaje się w pełni do rekonstrukcji (co prawda ideałem nie jest, ale jest akceptowana przez „środowisko”).

A replik obszyć poszukaj w wersji tkanej – są do nabycia np. na znanym serwisie aukcyjnym ;)

Pomocne myśle, że będą te linki:
http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=512&highlight=adler
http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=659&highlight=naszywanie
http://panzerlehr.mojeforum.net/post-vp5428.html#5428

Pozdrawiam
Hindus

Hindusie, jesteś pewien że bluzy mundurowe z tzw. wyprzedaży pofilmowej" szeroko dostępne na stronie mundury-historyczne.pl oraz Allegro, to produkcja Sturma? Ja przynajmniej mam co do tego BARDZO poważne wątpliwości. Fakt. Zdjęcia z aukcji itp faktycznie pokazują bluzę mundurową produkcji znanej i lubianej firmy Sturm, aleeee...

jeden z Kolegów z mojej Grupy zakupił tę bluzę na zasadzie zastępcza" i zdjęcie między innymi tego egzemplarza przedstawiam obok.
Bluza która przyszła w paczce, nie jest bluzą która jest prezentowana na zdjęciach z aukcji.

Idąc od lewej: Sturm z listopada 2007 roku, następnie sturm z sierpnia 2006 roku a na końcu właśnie bluza mundurowa od Pana Frankowskiego. Zwróćmy uwagę na kolor feldgrau, kształt kieszeni górnych oraz kształt dolnej klapki od kieszeni.

Dodatkowo (niewidoczne na zdjęciach) kołnierz od tej bluzy nie ma nic wspólnego z kołnierzem od Sturma (i tak kołnierz nowych bluz sturmowskich się defasonuje, ale w przypadku bluzy od P. Frankowskiego, to to już jest masakra), podszewka jest zrobiona z zupełnie innego materiału niż ta w analogicznej bluzie Sturma i ogólnie sukno wykorzystane w bluzie p. Frankowskiego jest.. jakby to powiedzieć... inne pod względem grubości. Jest znacznie grubsze, przez co sama bluza jest cięższa i mocno się defasonuje gdy jest ubrana.

Podsumuje to jednym zdanie. Bluza z aukcji wyprzedażowej" nie ma nic wspólnego z bluzami które można zakupić od Przemka - Creo czy Maćka Koziczaka...

Pozdrawiam serdecznie
Gohan
SRH Wrzesień 39

No rozważałem kupno tej bluzy, nie mam własnych dochodów (praca) więc myślałem, że trafiłem na ładną okazję. Ale jeśli ta bluza jest zła to myślę że warto dozbierać trochę pieniędzy i kupić lepszą.

Czyli ta bluza to słaba replika?
Którą byście mi Państwo doradzili, z jakiej aukcji, sklepu?

Zależy mi na profesjonalnym odwzorowaniu żołnierza z 1939 roku, nawet jeśliby miało mi to zająć więcej czasu na uzbieranie odpowiedniej kwoty.

Pozdrawiam

Gohan – wcale nie upieram się - możesz mieć rację i to rzeczywiście nie jest STURM, ale ja nadal nie jestem przekonany - bo na przykład STURM mógł wypuścić na potrzeby filmu partię bluz według nieco mniej wyśrubowanych kryteriów jakościowych (po to żeby można było zamówienie dla filmu zrealizować taniej i szybciej niż konkurencja)…

Pozdrawiam
Hindus

Nie no spoko, ja również się nie upieram :)

Nie upieram się np. przy tym, czy ta bluza nadaje się do naszych rekonstrukcyjnych celów czy też nie. Ba! Pewnie i się nadaje. Zwracam jedynie uwagę że jest delikatnie inna, niż to co robi Sturm".

Fakt, może na potrzeby filmu, Sturm wypuścił gorszą jakościowo partię bluz, choć uważam to za nieudany chwyt marketingowy :)

Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Czy właściciel mundury-historyczne.pl sam szyje bluzy które ma w ofercie, czy też sprowadza te ze Sturma? Spotkałem się z wieloma opiniami na ten temat. Zdania są podzielone i pewnie takie już pozostaną :).

Pozdrawiam
Gohan
SRH Wrzesień 39

U nas rekrut kupił taką właśnie bluzę.
Niby Sturm, a pieczętowana stemplami firmy mundury-historyczne.
Druga sprawa kolor też trochę nie ten sam.
Następnie kształt kieszeni, a kończąc na kolorze kołnierza i również jego kształcie.
Nie wiem czy P. Frankowski próbuje sobie zarobić dodatkowo podszywając się pod firmę Sturm, czy rzeczywiście ta firma wypuściła trochę inną partie bluz na potrzeby filmowe.
Ale według mnie prawa konsumenta, czyli nas są poważnie naruszane, ponieważ ludzie dostają zupełnie coś innego niż to co jest pokazane na zdjęciach w serwisie Allegro.
Takie moje małe przemyślenia.

Pozdrawiam
Stygion
GRH Kampfgruppe Hoffmeyer

Potwierdzam obserwacje, istotnie bluza jest nieco inna kolorystycznie, kieszenie istotnie sa inaczej wykonczone i sukno jest grubsze niz tzw oryginalny Sturm" ( cokolwiek by rozumiec pod tym pojeciem ;-)), problemow z kołnierzem oraz ze zdefasonowaniem postaci w takim mundurze nie zauwazyłem, byc moze ze jednak dlatego ze jestem kawał goscia :) i na mnie takowy mundur sie inaczej układa,( porownywałem bo posiadam bluzy od panow Magnusa, oraz Frankowskiego), aha tak na marginesie w obu bluzach guziki przyszyte tak samo dziadowsko, na dzien dobry trzeba je wszystkie przyszyc na nowo zeby ich nie pogubic, co mi sie zdarzyło i musialem uzupełnic oryginałami, temat czy kupowac ........ to juz proponuje rozwazyc sobie samemu, jak dla mnie stosunek cena/jakosc jest akceptowalny .... i tak wychodzi taniej, a efekt wizualny bez porównania lepszy, niz analizowane tu jeszcze całkiem niedawno ( o zgrozo !!!!!!) przerobki szwajcarow .
P.S. Nie jest to jedyny wał jaki w tej materii ostatnio na alegro ma miejsce, ostrzegm przez kupnem tanich butow w stylistyce knebelbecher ( opisane jako oficerki- cena okolo 50 zl), otóz kolega z grupy nabył takowe i co sie okazało ??? na fotce mam do czynienia z butami bundeswery, natomiast faktycznie przyszly buty ktore wyglądaja jak dedeerowskie gofry.... oczywscie mam swiadomosc że cena powinna dawac kupujacemu do myslenia, co nie zmienia faktu ze w moim odczyciu jest to nieprzyzwoity wał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie