Skocz do zawartości

Wznowienie produkcji Bagnetu wz.29 w Fabryce Broni Radom !!

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na stronie jednego z polskich producentów replik umundurowania znalazłem replikę lisciaka" za 250 zł. Jak widać kopie zaczynają się pojawiać na rynku dlatego cena radomskiej repliki jednak nie powinna być zbyt wysoka.
  • Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolego JHaken,

Myślę, że cena 250 zł i niżej jest nierealna, z kilku przyczyn. Musisz wziąść pod uwagę, że replika liściaka i inne repliki bagnetów nie są produkowane wedle norm i zgodności z oryginałami - replikami. Mam na myśli bagnety które są produkowane w fabrykach które są w stanie sprostać przede wszystkim normom jakościowym. A jak zapewne wiesz jakość ma swoją cenę. Dlaczego bagnety do AK 47 model 6h4 produkowane w Polsce - zresztą w większości w Radomiu mają najlepszą markę ale są i najdroższe? Bo są perfekcyjnie wykonane. I o to w tym wszystkim chodzi. Fabryka nie jest w stanie wyprodukować tego sprzętu za 200 zł i zarobic na tym 50 zł czy nawet mniej bo było by to nieopłacalne - uwierz mi wiem to (tzn jest w stanie ale to byla chała). Na cenę naszego radomiaka składa się koszt wysokogatunkowej stali, koszt robocizny, nastawienie maszyn itp itd zresztą było to już opisane w postach wyżej. Dlatego też - i zwracam się tutaj do wszystkich - jeżeli chcecie aby wyrób ten miał swoją jakość i przetrwał dziesiątki lat trzeba niestety za to zapłacić. Ja jestem tego świadomy i w cale nie dziwi mnie ta cena. Z resztą co tu dywagować ja mam zamiar aby mój obecnie 4 letni syn pokazał kiedyś ten bagnet swemu synowi - i powiedział: Patrz a to pamiątka po dziadku... Pozdrawiam wszystkich
Napisano
Kolega Dario.czołgiem ma racje.Dlaczego szczypiemy się z ceną bagnetu?Czy 300 lub 400 zł to tak dużo za taki unikacik?Koledzy nie róbmy problemów.Jeżeli jest szansa to wykorzystajmy to a napewno w przyszłości tego nie pożałujemy...(Nie tyle wydajemy na cele ozrywkowe")i jakoś nikt nie marudzi.Pozdrawiam wszystkich.Czołgiem
Napisano
A co do wznowienia prod całego Mausa-wz-29,raczej nie możliwe,ja to osobiście bym wolał VIS-a,"

Ale wz35 jak widać jest dostępny, czy to jako krótkie serie czy to jako odlewy, a kbk wz29 jest dostępny tylko jako kawałki gównianego aluminium, nawet kolb nie robią masowo. Coś takiego byłoby świetnym interesem dla Radomia, ale najwyraźniej komuś nie zależy albo się nie chce.
Napisano
Kolego kowalinho, jesteś marzycielem, czy zdajesz sobie sprawę ile nakładu kosztowałoby wznowienie produkcji mausa zresztą jest to nieopłacalne na małą skalę.
Napisano
tylko wiecie miejmy świadomość że niby jest to świetny interes, ale niestety wymaga dość znacznej ilości nakładów miejmy świadomość że wszystkie elementy ich formy i być może maszyny do ich produkcji trzeby by zrobić od zera, przecież produkcja mausera wz.29 nie urwała się wczoraj tylko 70 lat temu...Być może poprostu fabryka nie posiada takich nakładów że zainwestować" już uruchomienie serii VISów jest niewątpliwym sukcesem...
Napisano
Tak sobie pozwolę się wtrącić bagnet do kałacha polski z Radomia jest dobry czy w ogóle inny polski jeżeli był produkowany. Bagnety z tego co wiem były najsłabsze łamały się szczerbiły, lepsze były produkcji NRD i bułgarskiej.
Napisano
Jhaken mógłbyś wrzucić linka do tego producenta ?
Widziałem w przelocie te bagnety na łódzkim MWB w styczniu i bardzo mnie zaciekawiły. Nie mogę tego niestety namierzyć w sieci. Wydawało mi się że to poznańskie Mundury Historyczne", ale jednak nie widzę tego u nich na www.
Napisano
Ciekawi mnie rodzaj użytej stali do produkcji tych replik wz.29,cena jest dość wysoka,więc spodziewam się jakiegoś cacka,do reko.jeśli miał bym użyć słabej kopi to za 200 pln złożę coś szpachlowanego z epoki-co do oksydy to mam mieszane uczucia-żaden inny bagnet nie był zrobiony z tak efektownej stali .
Napisano
Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze organizacja produkcji małej serii jest kosztowna bo koszty stałe uruchomienia (niezalezne od ilości produktu) rozkładają się nie na 100 000 szt a na powiedzmy 500 szt. Tylko, że trzeba mimo wszystko mieć na uwadze potencjalnych klientów bo a nuż gdyby cena była niższa to byłoby ich więcej, a co za tym idzie wieksza podaż i spadek kosztów stałych ?
Bardzo jestem ciekaw czy gdyby zbadać tę replikę lisciaka" i oryginał pod kątem jakości stali, wytrzymałości to na czyją korzyść by one wypadły... Nie koniecznie Made in India oznacza kiepską jakość.
Napisano
Myślę że Made in India wypadłby gorzej, obróbka cieplno chemiczna jest stosunkowo droga, a tu chodzi o cenę. Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie wszystkich zainteresowanych wznowieniem produkcji Naszego Bagnetu,specjalnie z dużej litery,by zwrócić uwagę na to że to Nasz,a nie China czy Indja.Najpierw odpowiem koledze-KonVonWin,niestety,nie ma wznowienia Visa,to co zrobili w latach 90-tych,to tyle.Pierwszego dostał Wałęsa,a potem cała lawina różnych dziwnych perturbacji w Łuczniku,i zniszczenie zakładów,no nie do końca,ale prawie-?..Teraz to tylko dla niektórych są odlewy z masy plastycznej,po małym tiuningu nawet nieźle wygląda,mam taki.Pytałem się o możliwości wznowienia-VISa,ale raczej narazie bez szans,tłumaczą zbyt wysoką ceną,a małym popytem-Szkoda,ale drążę temat.Może kiedyś-?.-A co do Naszego Bagnetu,to czekamy na rozmowę z prezesem,w przyszłym tygodniu ma to nastąpić,czekam.Teraz co do rodzaju stali która ma być użyta do produkcji,to wiem napewno że ma być podobnej jakości jak oryginał,więc nie martwcie się na zapas o jakość,gwarantuję dobrą.Ale tak naprawdę,kto z nas by go używał do żucania ot tak sobie,to ktoś kto ma za dużo kasy,albo warjat,ja swojego nie będę wbijał w drzewo,napewno-!!.Przyszły tydzień będzie decydujący,trzymajcie kciuki koledzy,a narazie Pozdrawiam-CZOŁGIEM.
Napisano
Koledzy Forumowicze,fascynaci,kolekcjonerzy i zapaleńcy,otórz prosze a wręcz błagam popierajmy takie akcje jak prowdzi kolega dario czołgiem1.Kazda akcja jest dobra,która przynosi efekty a bez nas nic nie wyniknie.Trzymajmy się razem a owoce tego napewno będą!Czołgiem-BOLO
Napisano
Trzymam za tą akcje wszystkie kciuki. Pomysł świetny, mam nadzieję że wykonanie będzie jeszcze lepsze. Tylko cena, jako gimnazjalista jeszcze nie mam własnego zarobku więc mam do wyboru albo skombinować coś tańszego albo brać taczki i zbierać złom :/
Napisano
Trzymam za tą akcje wszystkie kciuki. Pomysł świetny, mam nadzieję że wykonanie będzie jeszcze lepsze. Tylko cena, jako gimnazjalista jeszcze nie mam własnego zarobku więc mam do wyboru albo skombinować coś tańszego albo brać taczki i zbierać złom :/
Napisano
Koledzy,Bolokramarz i kolego detek,dzięki za wsparcie moralne z waszej strony,i pozytywne posty na ten temat.Wiem że cena nie każdego zadowala,ale nic narazie nie mogę zrobić,może w trakcie rozmów da radę coś utargować.Zresztą,cały czas obserwóje tego posta prezes FB,Radom,i mniemam że wyciągnie słuszne wnioski.Wiem że nie zawsze każdego stać na nabycie tego co by się chciało mieć,przykre,ale wieżę że jak się chce to i góry można przenieść.Do wznowienia produkcji,jest jeszcze trochę czasu i mniemam że każdy z nas przez ten czas wyskrobie kasę na zakup takiego Cacka,bo tak mi się wydaje że to będzie na rocznicę-CACKO.Jak tylko coś się ruszy w temacie to odrazu wam napiszę,a teraz czekajmy,i trzymajmy kciuki.Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych-CZOŁGIEM.
Napisano
Już mam 80 złotych, sprzedam może jakieś graty i się wyrobie.
Szacunek daro dla ciebie i prezesa który podejmuje się odświeżenia historii!
Napisano
jak najbardziej ZA! Wspierajmy odtworzenie bagnetu, a może kiedyś, w przyszłości Mausera.
Napisano
Już nie mogę się doczekać tej chwili, kiedy padnie info - już produkcja ruszyła". Jak będzie możliwość kupię 2 egzemplarze. Mam plan, że wygraweruje sobie na ostrzu jednego z nich ryngraf : Bóg Honor Ojczyzna. Potem w smar papier woskowy i do szafy dla potomnych. Może to wydać się banalne ale dumny będe jak ktoś z mojego następnego pokolenia będzie miał po mnie taką pamiątkę. Dario, Panie Prezesie czekamy na dobre wieści z FB. My pasjonaci których jest w Polsce tysiące jesteśmy za i wspieramy tą piękną inicjatywę. Pozdrawiam.
Napisano
Panie Salamandra też Cię poieram.Jednak spójrz na realia.Widzisz po postach,iż spora część forumowiczów szuka dziury w całym-wytykają cenę,porównują z orginałami,z chińszcyzną itd. W nieskończoność.Pociesza mnie jedynie fakt,że jest garstka zapaleńców (patriotów),którzy chcą tego,tego czym jest kawałek Historii,historii tak bliskiej naszym sercom,przodkom i Ojczyźnie.Pzdrawiam i także trzymam kciuki za pozytyw...
Napisano
a czy ktoś zastanawiał się w jaki sposób będzie dystrybuowany ten bagnet? Gdzie będzie można go zakupić i w jaki ilościach? Czy produkcja będzie odbywać się seriami? Czy zakończy się na jednej serii... Trochę mnie zaczyna denerwować że tak się wszyscy tu podniecają, ale uświadomcie sobie że ten projekt w gruncie rzeczy nie WYSZEDŁ na razie poza fazę pomysłu, o tym sławnym spotkaniu z prezesem FB RADOM słychać już z 3 miesiące i ciągle ma być w następnym tygodniu...czyli kiedy konkretnie!!! Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem pesymistą i ten pomysł mi także się BARDZO podoba ale mam dość czytania tysięcznego posta w którym ktoś podnieca się na myśl czegoś co jest dość wątpliwe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie