huk 100 Napisano 28 Listopad 2008 Autor Napisano 28 Listopad 2008 Ptaku51 -przeczytaj pierwsze wejście ja nie zbieram ofert chodzi o opinie :):):) -pozdro
woytas Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 450 zeta to dla mnie na dzien dzisiejszy za duzo - dam 250 - jak za tyle wchodze w ten interes
Ptaku51 Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 KOlego huk 100,wiem, wiem - taki żarcik miał wyjść:)Pomysł bardzo fajny. Moim zdaniem powinien być maksymalnie zbieżny z oryginałem. I przychylam się do Twojego zdania nt. numeracji -->kolejne numery /09. Ale zainteresowanie potwierdzam.Pozdrawiam,M
acer Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 hehe, założę się że cena minimalna będzie ze 300 setki - za 250 to nawet nie będą chcieli rozmawiać :)
huk 100 Napisano 28 Listopad 2008 Autor Napisano 28 Listopad 2008 o to chodzi- piszcie - swoje zdanie to może koledzy coś ugrają" z FB :):)
acer Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Bagnet porządnie zrobiony, żabka skórzana, pochwa - tak to powinno wyglądać...
woytas Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 i zzero dedykacji czy tego typu spraw - jak najbardziej zblizony do oryginaluA dla moderatorow z odkrywcy - gratis :)
stangret Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Bagnet ma być wierną kopią wz.29. Nie żaden gniot tylko solidna robota jak oryginał. Cały komplet z żabką, Bicia te same. Różnica tylko w dodatkowej dacie wznowienia. Cena 400-450 zł.
PAWEL*STRC Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 stangret,całkowicie sie z Toba zgadzam,tylko cena moglaby byc troche mniejsza:)
Pablo02 Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 1000 sztuk wystarczy. Zgodność z oryginałem jw. Za 100 lat będą droższe od oryginału:) Pozdrawiam i zapisuje się w kolejkę społeczną.
model31 Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Jestem Przeciw", a nawet za Nie"! Tego typu reprodukcje pojawia sie bardzo szybko na rynku z malymi Udoskonalenimi" (sztuczna korozja lub uszkodzenia mechaniczne) jako oryginaly na rynku kolekcjonerskim. Przyszle pokolenia beda mialy po takich przerobkach na pewno duze problemy z identyfikacja tego typu przedmiotow (Nie tylko bagnetow z Radomia).Pomysl ten uwazam juz teraz jako potencjalne falszowanie historii. Pozdrawiam
stangret Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Kto tu pisze o fałszowaniu historii?Takim tokiem rozumowania powinno sie pozbawić rekonstruktorów dostępu do mundurów, oporządzenia, replik broni.Bagnet ma być wyprodukowany z zachowaniem wszelkich norm, w miejscu gdzie powstał. Będzie niestety kopią bo nie da się nazwać oryginałem czegoś co będzie reaktywacją produkcji przedwojennej.Kiedy FB wznowiła serię Visa czy też fałszowała historię?Ja tam wolę super kopię wyprodukowaną w historycznym miejscu niż podródką z napisem Made in China chocby była najwierniejszą kopią.
model31 Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Visami" nie mozna na szczescie ogolnie handlowac. Na taka gratke, jak pieknie podrobiony bagnet zalapie sie kazdy. Kto mial juz do czynienia z Handlarzami", powinien zdac sobie z tego sprawe, do czego sa niektorzy z nich dla osiagniecia zysku zdolni. Pozdrawiam
cycor Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Witam, Mam taka propozycję, otóż jest pewne forum internetowe (www.knives.pl) na którym są zarejestrowani wszyscy liczący się knifemakerzy.Sam jestem fanem i mam małą kolekcję ( http://big.photos.nasza-klasa.pl/14202534/17/main/8687ff4406.jpeg ) Może oni by to taniej zrobili ? Sam był bym chętny zakupem. Ale 400-450zł to już jest naprawdę dobry nóż nie do zdarcia, a oni pewnie to wykonają z jakieś 440ki albo czegoś równie miękkiego jak plastelina...Ale to tylko propozycja.Pozdrawiam
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2008 Autor Napisano 3 Grudzień 2008 cycor -nie wiem ile masz lat ? ale chyba faktycznie za długo siedziałeś przy plastelinie :) tak na pewno oni zrobią taniej i lepiej :):)-pozdro
dario.czolgiem1 Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Panowie,śledzę od jakiegoś czasu ten wątek na temat wznowienia Naszego Bagnetu,i tak czytam i czytam,-?.Nie wiem czy koledzy znają się na obróbce metalu,tłoczeniu,itd,ja znam się na tym,i wiem że to nie jest taka łatwa sprawa odtworzyć taki bagnet,.Popatrzcie na ilość operacji które nalerzy wykonać przy produkcji,do tego napewno kooperanci,okładki,żabka-itp.Cena jaka jest podana wydaje się być spora,ale jak na taki fakt że FB-chce zrobic na rocznicę taki biały Kruk,jest fajną sprawą,ja sam chciałbym zdobyć takie cacko,Nasze,Radomskie,Polskie,Narodowe-a nie podróba ordynarna-Made in China-!Pozdrawiam wszystkich-ZAAA.
dario.czolgiem1 Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Widze panowie od jakiegoś czasu ten post,super sprawa,a co do scyzoryków to mnie śmiech ogarnia bardzo,jak czytam takie dymagogie odnośnie produkcji bagnetu,,,,-!Ja tam jestem zaaaa-!
Zwierzu Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 darioPytam powaznie skoro sie znasz na tych procesach technologicznych.Czym sie rózni zrobienie bagnetu w Chinach a u nas?Jaka jest technologia podrób a oryginałow prosto z fabryk?
stangret Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Ano różnica będzie taka,że w FB cały proces produkcji będzie przeprowadzony z zachowaniem bardzo ścisłych norm obowiązujących dla takiego wyrobu a w Chinach ktoś może to zrobić z szajs metalu. Poza tym dla mnie osobiście byłaby to profanacja.Nie wiem wogóle skąd ludziom interesującym się historią pomysł produkcji lub choćby nawet porównania bagnetu FB Radom do produktów Made in China. Jeśli ktoś myśli że to wszystko jedno w zasadzie, to twierdzę że jeśli ta seria wyjdzie z fabryki to faktycznie powinien trafić do koneserów, a ignorantów powinien parzyć w ręce.
boat88 Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 kolego huk zapytam wprost czy już wiadomo jest że to wypali z tymi bagnetami??i gdzie będzie je można nabyc??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.